Avanceret søgning

Facadematerialer, Profilsystemer (22.)

Facaden er den lodrette ydervæg på en bygning og dermed en del af klimaskærmen. Der skelnes traditionelt set mellem tunge og lette facader, alt afhængig af det brugte byggemateriale og dets bæreevne.

Tunge facaderer bærende og består typisk af mursten (skalmur), gasbeton (porebeton) eller betonelementer, hvoraf sidstnævnte kan beklædes med fibercementplader for at forbedre holdbarheden. Keramiske fliser har samme funktion, monteret i et særligt profilsystem. Tunge facader kan pudses med pudsemørtel – enten grov- eller tyndpuds, hvorefter pudsen kan males for at opnå et glat eller rustikt udtryk.

Lette facaderer ikke bærende og er opbygget af et træ- eller metalskelet samt beklædt med brædder eller plader af f.eks. basaltsten, fibercement, glasfiberarmeret polymerkomposit, kompaktlaminat komposit (plast og trærester) m.m.

En anden type lette facader er glasfacader, der er opbygget af store glasskiver, monteret på metalrammer eller som structural glazing med skjult montering. Glas kan også anvendes til ren beklædning som brystningsglas - også kaldet facadeglas, ofte i korrespondance med vindueskonstruktionen.

Metalfacader er stål- eller aluminiumplader, opsat på lægter eller et underliggende profilsystem. De leveres i mange forskellige profiler f.eks. bølge-, trapez- eller hvælvede profiler. Zink kan også anvendes til facadebeklædning, oftest i form af zinkbånd, der falses sammen.

Til de fleste former for facadebeklædning er der udviklet profilsystemer i aluminium eller stål, der muliggør montering af keramiske-, metal- og kompositmaterialer, ofte med mulighed for integrering af supplerende funktioner som f.eks. solcelleanlæg.

+ Vis alle referenceprojekter

    Produkter i Facadematerialer, Profilsystemer

  • Burntwood.dk

    Burntwood.dk

    Brændt træ er et bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træNyhedsarkiv

Nøgleord: Facade, facader, ydervæg, facadesystem, klimaskærm, tunge facader, lette facader, facadebeklædning.