Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

Annonce – Dato 21 mar 2024

EU stiller skærpede krav for bygningers energiforbrug frem mod 2030 og 2035. I Danmark har vi forholdsvis godt isolerede boliger, så besparelserne skal findes andre steder. Der er meget at hente ved at optimere styringen af HVAC-anlægget. Både for at undgå spild og for at optimere udnyttelsen af den varmeenergi, som løber gennem systemet. 

HVAC-anlægget fra Belimo

Ventiler der giver overblik over forbruget

- Dit varme- og køleforbrug skal være helt styret i moderne boliger, mener Ole Fornill, direktør for Belimo Danmark, hvis energiventiler kan give det nødvendige overblik: - Alle ventiler for en hel ejendom kan monitoreres online, så du har det totale overblik over det samlede energiforbrug. Mens de gamle ventiler intet fortæller om forbruget, står vores energiventil med integreret MID-godkendt termisk energimåler i front med alle de nye krav til boliger, fortæller Ole Fornill.

Regulering efter varmeudnyttelsen

Belimos ventiler styrer flowet i HVAC-systemet, så der ikke løber for meget vand i nogle zoner og for lidt i andre. Det betyder både en bedre udnyttelse af energien og en højere komfort for beboerne uden uønskede temperatursvingninger. Samtidig kan energiventilerne regulere efter hvor godt varmen bliver udnyttet ved at sikre en optimal temperaturforskel på frem- og returløbet. Man undgår at varmen pumpes uudnyttet ud af systemet igen, og samtidig sparer det pumpeenergi.

HVAC-anlæggetBelimos ventiler styrer flowet i HVAC-systemet

Varmestyring og -afregning i én MID-godkendt enhed

Den termiske energimåler, som er integreret i Belimos energiventil, fås også med MID-godkendelse. Det betyder, at dens data om energiforbruget er så præcise, at de kan bruges til at afregne varme med bygningens lejere. Ventilen både optimerer og registrerer varmeforbruget

- Vi taler her om toppen af poppen, idet ventilen holder øje med flow, effekt og afregningsdata, forklarer Ole Fornill, og tilføjer: - Den kan levere det hele op i skyen, så du har fuldt overblik over dit energiforbrug og din afregning.

Tjen mere end de krævede 20 % besparelser

I mange bygninger vil moderne ventiler kunne reducere energiforbruget tæt på de 20 %, EU kræver i 2035 – alt afhængigt af, hvilken installation der er i bygningen. Det gør HVAC-systemet til et oplagt sted at finde store besparelser ved energirenovering. Belimo Danmarks tekniske support kan hjælpe med beregning og projektering af anlæg med moderne, intelligente ventiler.