Vingetagstenen dominerer dansk arkitektur

Annonce – Dato 22 jun 2017

Giv taget et klassisk -og levende udtryk med vingetagsten

Vingetagstenen dominerer dansk arkitektur

Vingetagstenen dominerer dansk arkitektur

Vingetagstenens dominerende rolle fornemmer man overalt i landet

Da kunsten at fremstille tegltagsten fandt vej til Danmark for omkring 1.000 år siden blev der formet, brændt og oplagt både bæverhaler, munk- og nonnetagsten samt vingetagsten. Bæverhaler, som i den ene ende er rundet som en bæverhale, samt ikke mindst munk- og nonnetagsten anvendes stadig i stor stil som tagdækning i det sydlige Europa. I Danmark var det vingetagstenen, som blev den foretrukne tagløsning.

Klassiske røde vingetagsten

Vingetagstenens dominerende rolle fornemmer man overalt i landet. På prægtige slotte og herregårde som Amalienborg, Fredensborg, Schackenborg og Frijsenborg er det vingetagsten, der dækker de store tagflader. Enten i form af klassiske røde vingetagsten eller de mere eksklusive blådæmpede og sortglaserede vingetagsten. I de større byers centrum og omkringliggende kvarterer, hvor byhuse, beboelsesejendomme og store murermestervillaer ligger side om side, er det også historisk set, den røde vingetagsten der dominerer.

En del af dansk arkitektur

Vingetagstenen er en betydningsfuld del af dansk arkitektur – en moderne klassiker, der ikke kun er prikken over i’et på fredede og historiske ejendomme. Det er en tagløsning, der lever og på bedste vis spiller sammen med nutidens strømninger og tendenser inden for såvel nybyggeri som renovering. I kombinationen med beton, jern, træ og murede facader, hvor der leges med farvespil, struktur og formater, er vingetagstenen den gennemførte medspiller med mange positive egenskaber. En bæredygtig tagløsning fremstillet af dansk ler. Meget holdbar med en god isoleringsevne. Det perfekte valg i et klima som det danske.

Fokus på det oprindelige

I forbindelse med renoveringen af såvel almindelige som bevaringsværdige bygninger er der stor fokus på at bevare så meget af det oprindelige udtryk som muligt. Det gælder også tagkonstruktioner, der er tjenlige til udskiftning efter mange års påvirkning fra vind og vejr. Det er ikke ualmindeligt at finde tage med vingetagsten, der blev oplagt for mere end 100 år siden. Det siger lidt om vingetagstenens holdbarhed.

Engang var der flere hundrede teglværker i Danmark. I dag er der kun få tilbage. Et af dem er Volstrup Teglværk i Nordjylland, hvor Monier producerer de populære Dantegl vingetagsten. Teglværket er med til at bevare en tradition og håndværksmæssige metoder, som har sat præg på dansk arkitektur igennem århundreder.