Energieffektive og brandsikre studentboliger

Annonce – Dato 6 okt 2022

Energieffektivisering af bygninger er et af de vigtigste tiltag for at nå klimamålene for energianvendelse og udledning af drivhusgasser. Uanset om det drejer sig om nybyggeri eller renovering, er klimaskærmen afgørende for, hvor meget energi der bruges. Med den rette isolering af de enkelte dele i konstruktionen kan man minimere energiforbruget, spare penge og skåne miljøet, samtidig med at byggeriet er klar til fremtidige krav.

Isoleret med PAROC WAS 35 Klimaplade ZERO™

Studieboligerne Fantoft TRE er to huse bygget i massivt træ i henhold til standarden for passivhuse. Det ene er fem etager højt, og det andet er seks. Det er sammenslutningen Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), der står bag byggeriet og udlejningen af studieboligerne på Fantoft. Over 4400 studerende bor i SiB's forskellige boligtyper i alle prisklasser, og SiB er langt den største aktør på lejemarkedet i Bergen.

Husene, som er bygget i massivt tre, er isoleret med PAROC WAS 35, Klimaplade ZERO. PAROC Klimaplade ZERO er en både omkostningseffektiv og tidsbesparende løsning, som giver et homogent isoleringslag med et minimalt antal kuldebroer.

Arkitektbyreauet er positivt

Bjørn Ivar Heggelund fra B+B Arkitekter fortæller om udfordringen ved at tegne huse i massivt træ.

"Det var en udfordring at få byggeriet til at virke mindst muligt massivt og monotont til trods for en høj udnyttelse på grunden og en meget regulær ruminddeling."

Arkitektbyreauet anser at Paroc Klimatskiva ZERO var en smart løsning

”Det, vi kunne lide ved isolationsløsningen, var, at den kunne monteres direkte på massivt træ uden brug af lægter. Det giver en bedre U-værdi og mindre arbejde. Men det var svært at overbevise uafhængige kontrollører af bygningsfysikken om, at det var okay ikke at have en vindspærre. Det tog flere omgange, før de godkendte dokumentationen."

Energieffektive og brandsikre studentboliger fra Paroc isolering

Energi- og omkostningseffektivt

PAROC Klimatskiva ZERO er en meget omkostningseffektiv løsning, som giver et homogent isoleringslag med et minimalt antal kuldebroer. Michael Moesgaard og Dan Anker Hansen fra Paroc fortæller, at de har foretaget nogle beregninger ud fra et bygmesterperspektiv, hvor de har sammenlignet en konventionel isoleringsmetode (med udvendige træregler, isolering og vindsikring) med ZERO-systemet.

"Det er frem for alt monteringstiden, der gør forskellen. Det er næsten dobbelt så hurtigt at montere Klimaplade ZERO. Det lavere lambdaværdi giver også en mere energieffektiv løsning – alternativt kan vægtykkelsen reduceres, hvis man sammenligner med den konventionelle metode."

ZERO godt i høje træbygninger

SiB har valgt at bruge PAROC Klimaplade ZERO til nybyggeriet i Bergen. Produktet muliggør energirenovering svarende til energiklasse A, og kan som i Bergen også anvendes i forbindelse med nybyggeri som udvendig isolering på træunderlag.

Paroc Bygningsisolering selger Michael Moesgaard og Dan Anker Hansen fortæller, at der er mange gode grunde til at anvende PAROC Klimaplade ZERO i høje bygninger af træ – primært huse i massivt træ eller med en rammekonstruktion af krydslamineret træ.

”Systemet er nemt at montere, selvbærende, omkostningseffektivt, naturligt holdbart. Desuden beskytter det mod både kulde, fugt og brand."

Løsningen med Klimaplade ZERO bygger på en fastgørelsesmetode med vandrette facadeskruer, der tager vindbelastningen, og vinklede facadeskruer, der tager den lodrette belastning fra facaden. De vandrette skruer fastgør desuden isoleringen til det bagvedliggende skelet. Hvis antallet af vinklede facadeskruer øges, øges lastoptagelsesevnen også. Denne kombination giver en meget robust konstruktion med et minimalt antal kuldebroer.

Det er nemt – og der er hjælp at få

Paroc har udviklet et dimensioneringsværktøj, som findes på hjemmesiden. Ved hjælp af dette kan man beregne antallet af facadeskruer, længden af dem samt dimensioneringsværdier for vindbelastning og lodret belastning.

Læs mere om Studieboligen

Læs mere om PAROC Klimaplade ZERO

Læs mere om systemet PAROC ZEROfix

Yderligere information: www.paroc.dk, tlf. 49 12 10 00.

Referenceprojekter fra PAROC DANMARK

Hospital, Jyväskylä, Finland

Hospital, Jyväskylä, Finland

Jyväskylä

Der er ingen tvivl om, at Hospital Nova, der ligger på en 5,5 hektar stor g...

Skolecenter, Imatra Finland

Skolecenter, Imatra Finland

Imatra

Byen Imatra blev træt af problemer med indeklimaet i skolerne og besluttede...

Flerfamiliehuse, Mölndal, Sverige

Flerfamiliehuse, Mölndal, Sverige

Göteborg

Området Elisedal ligger i Krokslätt, beliggende i skråningerne mellem Guldhed...

Biogasanlæg Höganäs, Sverige

Biogasanlæg Höganäs, Sverige

Höganäs

Den svenske teknologivirksomhed Cortus Energy har med sin WoodRoll-teknologi ...