Grøn Standard L-elementer skærer byggetid ned med en tredjedel i Farum

Annonce – Dato 5 Aug 2021

De første fundamenter er støbt til Farums nye bæredygtige bofællesskab, Stavnsholthave. RF Beton har skåret sin byggetid ned med en tredjedel ved brug af Sundolitts Grøn Standard L-elementer, og sparet både beton og stål. Med Grøn Standard er byggeriet blevet mere bæredygtigt og byggeprocessen meget lettere.

Sundolitt, fundamenter

Nikolaj Borchers var forundret. Det lød for godt til at være sandt, at Sundolitts L-elementer kunne gøre så stor en forskel. Men bygherrens krav til bæredygtigt byggeri gav ham lyst til at prøve elementerne af. I dag vil han bruge Sundolitts L-elementer af EPS i så mange fundamenter som muligt.

Jeg var sikker på, der ville være nogle faldgruber undervejs. Det kunne umuligt passe, at jeg kunne skære så meget af vores arbejdstid og materialeforbrug. Men vi skal også holde op med at være så konservative i byggebranchen,” siger Nikolaj Borchers, der er daglig leder hos RF Beton, der relaterer til entreprenørfirmaet Rasmus Friis.

Han og medarbejderne er nu færdige med de første fundamenter i Stavnsholthave, Farums nye bæredygtige bofællesskab. Fundamenterne er bygget op på Grøn Standard L- elementer i EPS fra Sundolitt. Beregningerne har holdt stik. Der er sparet en tredjedel tid samt beton til opgaven, og alt stål er erstattet med bæredygtige fiberarmeringsløsninger fra PP Nordica.

Færre mandetimer og tunge løft

Bygninger sælges hurtigere og til bedre priser, når de har miljøcertificeringer som DGNB eller Svanemærke. Så når landets entreprenører ser på miljøeffekten, er det oftest af hensyn til bygherre. Men som entreprenør betyder medarbejdernes arbejdsmiljø i byggeprocessen til gengæld en del.

Vi kunne fjerne et utal af tunge og uhåndterlige løft. Det var en sidegevinst, som vi slet ikke havde jagtet. Men det betyder meget for mig, at jeg har færre mandetimer og kan give mine folk en lettere arbejdsdag. Jeg vil gå benhårdt efter at få Sundolitts elementer med ind i projekterne fremover,” siger han.

Nu pågår opbygningen af de sidste boliger på den naturnære grund i Farum. Mens RF Beton støber videre, opbygges de første boligers ydervægge i træelementer. De i alt 25 boliger varierer fra 85 m2 til 133 m2, og de fleste er allerede afsat. Bofællesskabet forventes klart til indflytning i foråret 2022.

Ingeniørberegninger viser, at man ved brug af Grøn Standard, kan spare mere end 2 tons CO2 på et typisk parcelhus, alene ved valg af EPS som byggemateriale til fundament. Råvaren til EPS-elementerne er produceret med grøn energi og elementerne består af 2% polystyren og 98% luft. Råmaterialet til Sundolitt Grøn Standard produceres med grøn energi. Også i Danmark kører Sundolitt sin produktion med grøn strøm.

Få flere oplysninger om L-elementerne ved at kontakte Sundolitts projektkonsulent Kasper Ekknud på kasper.ekknud@sundolitt.com eller 22 57 40 98.

Mere om produktet Sundolitt Fundering

Sundolitt Fundering

Sundolitt Fundering reducerer udgravning og støbning

Sundolitt Funderingssystem
Fundament-elementer

Fundament-elementer

Sundolitt Fundering

Læs mere

Fundering U- og L-sokkel

Fundering U- og L-sokkel

Sundolitt reducerer CO2-udledning

Læs mere

Fundering Sundolitt MX250 deklaration
Fundering Sundolitt MX300 deklaration
Fundering Sundolitt MX400 deklaration
Sundolitt MX300 L-element
Sundolitt MX300 U-element
Fundamentselementer video

Fundamentselementer video

Udførelsen af fundamenter og terrændæk vist som princip-animation

Læs mere

Referenceprojekter fra Sundolitt A/S

Sundolitt Climate House

Sundolitt Climate House

Nybygning | Frederikssund | 1,5 Mio.Kr

Nybygning af energi optimering/renove i Frederikssund med 1 lejligheder . Sel...

Aflastning af støttevæg ved vejbro

Aflastning af støttevæg ved vejbro

Nykøbing Falster

Projektet er udført i samarbejde med entreprenør Arkil A/S

Opførelse af daginstitution

Opførelse af daginstitution

Nybygning | Aalborg | 14,9 Mio.kr

Nybygning af undervisning & institution i Aalborg . Selve byggeriet er påbegy...

Røde Kors - Nyt frivillighus

Røde Kors - Nyt frivillighus

Nybygning | København | 27,6 Mio.kr

Nybygning af forsamlings-/medborgerh. svarende til 1 bygninger i København på...