Tungt sommerhus viser, hvordan man bygger på grunde med elendig bæreevne

Annonce – Dato 2 Apr 2024

Efter 3 år viser sommerhusprojekt nu vejen for huse på grunde uden bæreevne.

Efter 3 år viser sommerhusprojekt nu vejen for huse på grunde uden bæreevne

“Vi gør det ikke lettere for os selv” har siden 2021 været mottoet for Thomas Uhrskovs sommerhusprojekt. Nu hvor sommerhuset er så godt som færdigt, ser det til gengæld ud til at gøre det lettere for mange andre end ham selv og familien.

Han havde forventet, at sommerhuset stod færdigt allerede efter et års tid. Men da den danske TV-vært og ski-ekspert Thomas Uhrskov begyndte at bygge sommerhus i Klitmøller, havde han også sat sig for at være involveret i alle detaljer undervejs.

Sommerhuset ligger 300 meter fra Vesterhavet. De barske omgivelser var medvirkende til, at Thomas Uhrskov valgte beton til det meste af byggeriet. Men betonen er også valgt ud fra flere hensyn.

Vedligehold betyder meget herude. Men beton er jo lidt som ler at arbejde med. Vi kan lave præcis de former, vi vil, og huset spiller godt sammen med farverne i de klitter, det putter sig lidt mellem,” forklarer han.

Fundamenter på blød byggegrund

Blød jord skabte nyt samarbejde

Det er ikke gået Thomas Uhrskovs næse forbi, at beton har et tungt klima-aftryk. Derfor ville han gerne spare beton væk, hvor det kunne lade sig gøre. Han havde tænkt sig at bygge med Sundolitts betonbesparende fundamentløsning Grøn Standard.

Men jordbundsundersøgelsen viste et elastisk tørvelag omkring fire meter under meget af huset. Derfor undersøgte Uhrskov og hans rådgivere andre muligheder. I løbet af kort tid var flere aktører med på den nye løsning.

Jeg er god til at være prøveklud og stille en million spørgsmål. Jeg er vild med produktionsdanmark og alle de spændende, skjulte løsninger. Det har været fascinerende at være med til,” fortæller Thomas Uhrskov.

Besparelse på beton og jern

Det 150 m2 store sommerhus er opført som H-hus. I første omgang forventede rådgiverne, at det skulle bæres af over 100 skruer. I samarbejde med forskere fra BUILD blev antallet af skruer dog skåret helt ned til 72. Det lykkedes bl.a. ved at lade skruer med høj bæreevne holde ydervæggens forkant og bagkant på en specialudviklet skruetop.

Da skruerne var på plads, skulle elementerne fra Sundolitt lægges i den store H-form. Skruehovederne skulle nu føres igennem de fleste elementer. Så hvad der ville tage en halv arbejdsdag på en normal byggegrund endte med at tage over to hele arbejdsdage.

Vi kom virkelig på arbejde. Sundolitts system er enkelt, fordi du bare planerer og lægger dem ud. Der var også enkelte “gratis” elementer, hvor vi ikke skulle skære hul til skruerne. Men fordi vi arbejdede med en ny tilgang, måtte vi have meget gang i skæreren,” siger Thomas Uhrskov.

Sundolitts Grøn Standard-elementer fungerer både som støbeform og blivende isolering i ét produkt. Derfor gik det hurtigt at støbe både soklen og terrændæk – med store besparelser i beton og stål.

Vi er nået langt i videreudviklingen af vores elementer, så der i fremtiden skal bruges meget kort tid på tilpasning til skruerne på de bløde byggegrunde. Det kan vi takke Thomas Uhrskov og resten af aktørerne i samarbejdet for,” siger Henrik Vasylyeva, adm. direktør i Sundolitt.

Udover elementerne fra Sundolitt indgår der også plastfibre fra PP Nordica som erstatning for armeringsstål i betonen. Samarbejdet mellem Sundolitt, BAYO.S, PP Nordica, PPCD og Andreasen & Hvidberg fortsætter under navnet Byg Med Os – et branchefællesskab til fordel for klima og økonomi.

Læs mere om samarbejdet om fundamenter på blød byggegrund.

Mere om produktet Sundolitt Fundering

Sundolitt Fundering

Sundolitt Fundering reducerer udgravning og støbning

Sundolitt Funderingssystem
Fundament-elementer

Fundament-elementer

Sundolitt Fundering

Læs mere

Fundering U- og L-sokkel

Fundering U- og L-sokkel

Sundolitt reducerer CO2-udledning

Læs mere

Fundering Sundolitt MX250 deklaration
Fundering Sundolitt MX300 deklaration
Fundering Sundolitt MX400 deklaration
Sundolitt MX300 L-element
Sundolitt MX300 U-element
Fundamentselementer video

Fundamentselementer video

Udførelsen af fundamenter og terrændæk vist som princip-animation

Læs mere

Referenceprojekter fra Sundolitt A/S

Sundolitt Climate House

Sundolitt Climate House

Nybygning | Frederikssund | 1,5 Mio.Kr

Nybygning af energi optimering/renove i Frederikssund med 1 lejligheder . Sel...

Aflastning af støttevæg ved vejbro

Aflastning af støttevæg ved vejbro

Nykøbing Falster

Projektet er udført i samarbejde med entreprenør Arkil A/S

Opførelse af daginstitution

Opførelse af daginstitution

Nybygning | Aalborg | 14,9 Mio.kr

Nybygning af undervisning & institution i Aalborg . Selve byggeriet er påbegy...

Røde Kors - Nyt frivillighus

Røde Kors - Nyt frivillighus

Nybygning | København | 27,6 Mio.kr

Nybygning af forsamlings-/medborgerh. svarende til 1 bygninger i København på...