Få direkte sollys uden blænding og overophedning

Annonce – Dato 2 jul 2019

Få direkte sollys uden blænding og overophedning med Velux vinduer

Dagslysstandarden DS/EN 17037 giver en fælles metode for Europa til at dokumentere dagslysforholdene. De vigtigste kriterier i dagslysstandarden er:

  • Dagslys: Mængden af dagslys skal være minimum 300 lux i halvdelen af rummet i halvdelen af dagtimerne.
  • Udsyn: Der skal som minimum være udsyn til landskab. Endnu bedre er udsyn til både landskab, himmel og jord.
  • Direkte sol: Der skal være 90 minutters sollys i boliger, daginstitutioner og sengeafsnit på hospitaler en dag mellem 1. februar og 21. marts.
  • Blænding: Sandsynligheden for blænding må ikke overstige 5 procent af opholdstiden i kontorrum.

Artiklen “Få mere dagslys med mindre glasareal” handlede om dagslys og udsyn. Denne artikel fokuserer på anbefalingerne for direkte sol og reducering af blænding i forhold til ovenlys.

Hvorfor er direkte sollys vigtigt?

Direkte sollys er godt for vores velvære og trivsel. “For eksempel indikerer forskning, at direkte sollys i hospitalsrum har indflydelse på overlevelsesgraden blandt patienter med hjerteanfald. Og de seneste undersøgelser viser, at både sollys og dagslys i det visuelle spektrum – selv igennem en rude – har en effekt på bakterievæksten i bygninger og dermed bidrager til et godt indeklima,” siger siger Lea Kirstein, som er teknisk rådgiver hos VELUX Commercial.

Hvilke fordele giver ovenlys med hensyn til direkte sollys?

Ovenlys har sjældent skyggende obstruktioner fra f.eks. bygninger, hegn, træer eller lignende. “Ovenlys kan bidrage til et godt og veloplyst rum med dyb distribution af dagslyset. Samtidig giver en velovervejet placering af ovenlys mulighed for målrettet at styre solindfaldet og derved undgå blænding og fortsat opnå et effektfuldt og spændende sollyslysdesing i bygningen,” siger Lea Kirstein.

Gode dagslysforhold med ovenlysvinduer fra Velux

Direkte sollys giver velvære og trivsel. Her ses VELUX ovenlysmoduler i DSV’s hovedsæde i Hedehusene.

Hvordan undgår man blænding og overophedning?

Man kommer blænding og overophedning i forkøbet med dynamisk energi- og lysstyring ved hjælp af markiser, gardiner, naturlig ventilation og natkøling. F.eks. kan en markise reducere den passive energitilførsel med op til 73 procent, ligesom indvendige gardiner også kan reducere energitilførslen. Et gardin med en god lysdiffusion afhjælper blænding uden nødvendigvis at skabe dårlige dagslysforhold. Naturlig ventilation via ovenlys skaber en skorstenseffekt, som effektivt fjerner varm og fugtig luft fra bygningen.

Det er vigtigt at have i mente, at solforskyldt overophedning i bygninger primært er et problem i få uger/måneder om året i de nordiske lande.
”Gode dagslysforhold er et direkte greb under design. Ovenlysets placering, orientering, ruder og størrelse bør designes efter vinterforhold, hvor vi søger sollyset og dagslyset. I varme perioder er ovenlys en effektiv vej til natkøling, og den fugtige, varme og CO2-holdige luft kan effektivt bortventileres,” understreger Lea Kirstein.

VELUX Commercial er parat til at besvare dine spørgsmål om den nye dagslysstandard

Dynamisk styring af sollyset reducerer risikoen for blænding.

Har du spørgsmål til den nye dagslysstandard?

VELUX Commercial er parat til at besvare dine spørgsmål om den nye dagslysstandard. Vi tilbyder også et kursus i dagslysstandarden, ligesom vi underviser i dagslysstandarden i forhold til VELUX Daylight Visualizer.

Kontakt VELUX Commercial

Referenceprojekter fra VELUX Commercial

Syddansk Universitet

Syddansk Universitet

Nybygning | Odense Kommune | 500,0 Mio.Kr.

Nybygning af universitet i Odense Kommune på 3 etager hvor den ene etage er u...

Arsenaløen, Holmen

Arsenaløen, Holmen

Nybygning | København | 43-47 mio kr.

Nybygning af multihus/sal i København på 2 etager . Selve byggeriet er påbegy...

DSV hovedsæde

DSV hovedsæde

Nybygning | Hedehusene | 300,0 Mio.Kr.

Nybygning af kontorbygning i Høje-Taastrup på 4 etager . Selve byggeriet er p...

Børnehuset Drømmebakken

Børnehuset Drømmebakken

Indv.renovering | Assens | 12,0 Mio.Kr

Indv.renovering af undervisning & institution i Assens på 1 etager hvor den e...