Modulbyggeri sikrer lavere mængder af spild i klimarenoveringer

Annonce – Dato 31 maj 2024

En af Danmarks ældste byggevirksomheder er kendt for modulbyggeri. Nu sætter den større fokus på renoveringsopgaver.

Jytas, en af Danmarks ældste byggevirksomheder, er kendt for modulbyggeri

Der er fuld gang i projekteringen af en længe ventet renovering og udvidelse af Svinninge Indskolings- og Børnehus i Holbæk Kommune. En ældre fløj fra 1940'erne bliver revet ned, mens en fløj fra samme periode er i god nok stand til at få nyt liv gennem renovering.

Det er byggevirksomheden JYTAS, der står i spidsen for projektet med målet om at opnå DGNB Guld-certificering. JYTAS er kendt for modulbyggeri, og den nye tilbygning på over 1.100 kvadratmeter skal da også opføres i præfabrikerede moduler.

Ifølge tegnestueleder Peter Snedker Ankjær er de opmærksomme på den stigende efterspørgsel efter klimarenoveringerFor JYTAS er det et spændende renoveringsprojekt, der afspejler deres ambition om i højere grad at bevare og genoplive ældre byggerier frem for at nedrive. Ifølge tegnestueleder Peter Snedker Ankjær er de opmærksomme på den stigende efterspørgsel efter klimarenoveringer, hvor man genbruger eksisterende konstruktioner og materialer så meget som muligt.

"Der kommer flere og flere opgaver, hvor skoler både vil udvide og renovere gamle bygninger i stedet for at rive dem ned. Det er ofte nogle fine bygninger, som man kan gøre meget ved, så det giver god mening,” forklarer han.

Binder byggeriet sammen

Den renoverede fløj omdannes til SFO og indskolingslokaler, mens den store tilbygning skal binde de gamle rum sammen og danne rammen om en udvidet børnehave. Bygningens nye, samlede facade sættes på modulerne, så det færdige byggeri er bundet sammen.

Facaden består af teglsten til overkanten af vinduerne og alubeklædning for resten. Skala Arkitekter står for facadens udtryk, der fjerner alle spor af de bagvedliggende elementer.

Facaden består af teglsten til overkanten af vinduerne og alubeklædning for resten

“Det er løst rigtig godt af de kreative arkitekter, og der er en tilfredsstillelse i, at vi kan bringe gamle bygninger up to date på den her måde,” siger Peter Snedker Ankjær.

Som gammel murer sætter han især pris på Holbæk Kommunes mål om at genbruge så meget som muligt. Mens nogle bygningsdele skal bortskaffes, da de indeholder asbest, bliver mange gamle teglsten genbrugt direkte i den nye facade. Gamle lofter, døre og vinduer får også nyt liv i byggeriet – men ikke i klimaskærmen, hvor det er vigtigt at indsætte nye døre og vinduer med moderne isoleringsgrader.

JYTAS’ velkendte moduler udgør størstedelen af de nye materialer i projektet

Minimeret spild hele vejen

JYTAS’ velkendte moduler udgør størstedelen af de nye materialer i projektet. De produceres indendørs på JYTAS' fabrik og fragtes så til Svinninge. Det fjerner en række risici i processen.

"Vi har meget lavere materialespild, fordi vores moduler produceres i opvarmede fabrikshaller. De ankommer lukkede til byggepladsen, så vi minimerer spild nærmest til et absolut minimum og undgår fugtproblemer," siger Peter Snedker Ankjær.

Den nye bygning skal indvies i marts 2026, hvor hele byggeriet skal stå færdigt. De omkringliggende bygninger er i drift, mens JYTAS bygger om og til på grunden. Her er det også en fordel, at det meste af byggeriet består af moduler.

“Vi ved, at det er vigtigt for bygherre med en kort byggetid og så begrænset indgriben som muligt i de bygninger, der er i drift,” siger Peter Snedker Ankjær.

Yderligere information: Peter Snedker Ankjær, e-mail: psa@jytas.dk, tlf.: 86946800. 

Mere om produktet Undervisning

Undervisning

Skolefaciliteter med sundt indeklima indbyder til god læring

JYTAS undervisning

JYTAS undervisning

Lyse klasselokaler med sundt indeklima

Læs mere

Pladsmangel på skolerne

Pladsmangel på skolerne

Egeskolen får tilbygning til eksisterende faciliteter

Læs mere

JYTAS skoler og institutioner

JYTAS skoler og institutioner

Fleksible løsninger til skoler og institutioner

Læs mere