Intelligente installationer på skoleskemaet

Annonce – Dato 3 sep 2019

Når unge søger ny viden, bruger de YouTube. Her findes der instruktionsvideoer til alt, lige fra, hvordan du laver en hjemmeside, lærer fremmedsprog, pakker en rygsæk, rejser til Mars eller programmerer intelligente bygningsinstallationer.

Derfor satte Henrik Thybo Jensen, der er underviser på elektrikerforløbet på Mercantec, sine elever til selv at finde ud af, hvordan de skulle programmere en stand med en ABB-free@home-installation til et åbent hus-arrangement for folkeskoleelever på skolen. Formålet var at vise dem, hvor intuitivt systemet er.

- Opgaven var at programmere standen uden forhåndsviden. Det eneste, de fik, var nogle YouTube- film og den hjælpefunktion, der er en del af free@home-systemet. Efter to timer kørte standen med belysningen programmeret. Så intuitivt er det, fortæller Henrik Thybo Jensen.

- Jeg havde også det formål med opgaven, at jeg ville vise gæsterne til arrangementet, at elektrikerfaget har ændret sig til også at indeholde programmering. På den måde kan vi tiltrække nogle af de kommende elever, der indledningsvist var interesseret i it-fagene, forklarer Henrik Thybo Jensen.

Intelligente installationer på skoleskemaet

Fremtiden er intelligent

Hos Mercantec har de valgt at undervise eleverne i ABB-free@home og europamateriel for at give dem viden om alle de forskellige komponenter og formater, der er på markedet i Danmark.

Vi ville afspejle det, der er på markedet Danmark. Vi har jo både det danske materiel og europamateriel, og derfor bør vi også undervise i begge dele på uddannelsen, understreger Henrik Thybo Jensen, der personligt mener, at europamateriellet kommer i vækst fremover, fordi det giver mange flere muligheder.

Hvor installatørvirksomhederne i området primært anvender komplekse systemer som KNX til store intelligente installationer, mener Henrik Thybo Jensen, at det meget intuitive ABB-free@ home passer godt til private hjem.

- En af grundene til, at vi valgte at undervise i lige nøjagtig ABB-free@home, var også, at det ikke er låst, og at du derfor kan programmere for eksempel Phillips Hue, B&O og Sonos indover, uddyber Henrik Thybo Jensen.

Derudover bliver eleverne også undervist i stikkontakter med side-jord (Schuko) til ekstra beskyttelse.

- Vi underviser i Schuko, fordi alle de apparater, du bruger i køkkenet i dag, skal være forbundet med jord, og så kan du lige så godt bruge Schuko, forklarer Henrik Thybo Jensen.

På elfagskolen er de i tæt dialog med mestrene ude i installatørvirksomhederne, når undervisningen til elektrikeruddannelsen sammensættes.

Referenceprojekter fra ABB A/S

Akaciegården Plejehjem

Akaciegården Plejehjem

Nybygning | Frederiksberg | 141 Mio.kr

Nybygning af ældre-/plejeboliger i Frederiksberg med 95 lejligheder på 5 etag...

FactoryHouse The Village

FactoryHouse The Village

Nybygning | København | Præcis 85 Mio.kr

Nybygning af tæt/lav i København med 36 lejligheder på 3 etager . Selve bygge...

Skodsborg Kur- og Hotel

Skodsborg Kur- og Hotel

Udv.renovering | Rudersdal Kommune | 103,0 Mio.Kr

Udv.renovering af hotel/motel svarende til 2 bygninger i Rudersdal Kommune på...

Liebhavervilla, Sønderjylland

Liebhavervilla, Sønderjylland

En Sønderjysk elektronik enginiør har renoveret sit hjem, i denne forbindel...