ABB viser vejen mod fremtidens byggeri

Annonce – Dato 6 jan 2023

Med et mål om at opnå en DGNB Guld-certificering bliver ABB’s nye domicil ved Middelfart fuldt ekviperet med egne løsninger til bygningsautomatik og energioptimering. Bygningen bliver dermed også aktivt showroom for ABB.

ABB’s nye domicil ved Middelfart ABB's medarbejdere flytter om få måneder ind i det nye domicil i Middelfart.

Når ABB’s medarbejdere i starten af 2023 flytter ind i det nye, indbydende domicil ved Middelfart, kan de se frem til en arbejdsplads med et behageligt indeklima, hvor varme og lys automatisk reguleres i forhold til vejret udenfor. Så, når solen skinner ind ad vinduerne eller medarbejderne er gået hjem, vil lys og varme automatisk blive dæmpet eller slukket. Samtidig vil bygningen blive udstyret med solceller og et stort energilager/batteri, så den aktivt kan producere og lagre energi til eget forbrug.

ABB har nemlig valgt at inkorporere en række af de løsninger, som de selv har udviklet og anbefaler til rådgivere og bygherrer, der opfører fremtidens energioptimerede bygninger, i det 6.700 m2 store byggeri.

”Som en del af vores ’Mission to Zero’-bæredygtighedsstrategi har vi et mål om, at vores egne fabrikker skal være CO2 -neutrale i 2030, og vi er allerede godt på vej. For eksempel er vores fabrikker i Beijing (Kina), Lüdenscheid (Tyskland), Dalmine (Italien), Porvoo (Finland) og Ede (Holland) allerede CO2-neutrale. Det var derfor naturligt for os at følge trop med byggeriet af vores nye kontor og lager ved Middelfart”, siger Rasmus Trolle-Hemmingsen, der er salgs- og marketingchef for ABB Smart Buildings.

ABB’s mål om CO2-neutralitet i 2030 omfatter bygninger, parkeringspladser - som næsten forbruger lige så meget energi som bygninger, da der bliver sat ladere til elbiler op – samt energiforsyningen.

PRODUCERER ENERGI TIL EGET FORBRUG

Mens mange bygninger (og parkeringspladser) i dag er passive energiforbrugere, der blot trækker energi fra nettet, er ABB’s filosofi, at bygninger skal være en aktiv del af energiforsyningen. ABB vil derfor installere solceller på domicilets lagerbygning samt koble et stort energilager/batteri på, der kan lagre energien til de dage, hvor solen ikke skinner.

”Vi har et klart mål om, at vores nye domicil skal være så energivenligt, som teknologien tillader det, og det samme gælder parkeringspladsen med ladere til elbiler. Det balancerer vi på energiforsyningssiden med batteriløsninger,” forklarer Rasmus Trolle-Hemmingsen.

Han forudser, at solceller i fremtidige byggerier vil blive integreret i bygningsmaterialer som facader og tagflade.

ABB’s Lüdenscheid fabrik i Tyskland producerer omkring 14% mere energi, end den forbruger.  Overskudsenergi overføres til el-nettet.ABB’s Lüdenscheid fabrik i Tyskland producerer omkring 14% mere energi, end den forbruger. Overskudsenergi overføres til el-nettet.

ENERGIEN STYRES INTELLIGENT

”Til at styre energien i bygningen mest optimalt benytter vi et overordnet system, der bl.a. henter data om vejrudsigten og elpriserne, så vi kan balancere, hvor strømmen skal komme fra. Når solen skinner, kan vi lagre overskudsenergi, som vi kan bruge efter behov”, fortæller Rasmus Trolle-Hemmingsen.

Systemet ved for eksempel, at det er en kontorbygning og lager, hvor medarbejderne arbejder og bruger strøm fra mandag til fredag. Så er man ved at løbe tør for strøm fredag kl. 16, er det ikke noget problem, hvis vejrudsigten varsler solskin i weekenden. I givet fald er der rigeligt med tid til, at batterierne kan nå at blive ladet op, inden medarbejderne møder ind mandag morgen – uden at trække strøm fra nettet.

KUNDERNE KAN FÅ INSPIRATION

I forbindelse med byggeriet af det nye domicil har ABB lagt vægt på, at virksomhedens kunder skal kunne komme forbi og opleve løsningerne i praksis og få inspiration til egne bygninger. Det nye domicil bliver DGNB Guld-certificeret (in-use), hvilket betyder, at bygningen skal re-certificeres hvert tredje år, så den løbende bliver optimeret i forhold til teknologiske fremskridt og skærpede krav.

”Vi har fulgt vores egne anbefalinger til vores kunder og har med andre ord taget vores egen medicin. Det er afgørende, at vores kunder kan spejle sig i det, vi gør,” siger Rasmus Trolle-Hemmingsen.

Læs mere her

Yderligere oplysninger

Rasmus Trolle-Hemmingsen, rasmus.trolle-hemmingsen@dk.abb.com, tlf. 23638617

 

HVORNÅR ER DER KRAV OM BYGNINGSAUTOMATIK I EN BYGNING?

- Den 1. januar 2020 trådte en ny bekendtgørelse for bygningsreglement 2018 (BR18) i kraft. Paragraf 298a omhandler bygningsautomatik, hvilket blandt andet dækker over brug af vedvarende energi til opvarmning. Desuden skal der installeres bygningsautomatik til styring af de tekniske anlæg.

- Reglen gælder i nye bygninger med et varmebehov eller kølebehov over 290 kW, hvilket i praksis svarer til bygninger på 5.000 m2 og større. For eksempel institutioner, skoler, offentlige bygninger, kontorer, erhvervslejemål, industri, sportsfaciliteter og hospitaler.

- Senest er EU-politikerne kommet med et forslag om at nedsætte grænsen for etablering af bygningsautomatik til 70 kW, så bygninger helt ned til omkring 2.000 m2 vil være omfattet.

Referenceprojekter fra ABB A/S

Akaciegården Plejehjem

Akaciegården Plejehjem

Nybygning | Frederiksberg | 141 Mio.kr

Nybygning af ældre-/plejeboliger i Frederiksberg med 95 lejligheder på 5 etag...

FactoryHouse The Village

FactoryHouse The Village

Nybygning | København | Præcis 85 Mio.kr

Nybygning af tæt/lav i København med 36 lejligheder på 3 etager . Selve bygge...

Skodsborg Kur- og Hotel

Skodsborg Kur- og Hotel

Udv.renovering | Rudersdal Kommune | 103,0 Mio.Kr

Udv.renovering af hotel/motel svarende til 2 bygninger i Rudersdal Kommune på...

Liebhavervilla, Sønderjylland

Liebhavervilla, Sønderjylland

En Sønderjysk elektronik enginiør har renoveret sit hjem, i denne forbindel...