Fokus på den grønne rejse hos akustikvirksomheden DAMPA

Annonce – Dato 28 Feb 2023

Sikr din akustik igennem designløsninger i stål og aluminium.

Dampa Silent Board - akustipanel til væg

DAMPA® Silent Board – akustikpanel til væg.

I mere end 70 år har man hos den fynske virksomhed DAMPA haft fokus på tilpassede akustikløsninger i dansk design og metal. Metal besidder bl.a. egenskaber der sikrer at materialerne kan indgå i den cirkulære økonomi og at du er sikret robuste løsninger i akustikklasse A.

Robuste akustikløsninger

Siden 1951 har der hos DAMPA, været fokus på materialeudnyttelse og hvordan det internt bl.a. sikres at materialerne forbliver i det cirkulære kredsløb. Dette for at bringe robuste design- og akustikløsninger til den danske byggeindustri.

Indenfor de seneste år er der sat ekstra skub i den grønne udvikling f.eks. ved virksomhedens afsluttede GCO-projekt (Grøn Cirkulær Omstilling) og grønnere råvarer til virksomhedens produkter – akustikløsninger i metal.

At valget faldt på metal, er ikke et tilfælde. Ved at skabe akustikløsninger i aluminium og stål, udnyttes metallernes egenskaber til at skabe robuste løsninger, med lang levetid til adskillige miljøer, mens du stadig er sikret speciel designfrihed og akustikløsninger i klasse A.

Og det gælder både akustiklofter og akustiske vægpaneler.

Dampa - Sorteret overskudsmateriale fra produktion

Sorteret overskudsmateriale fra produktion.

Metal som recirkuleret materiale

Når stål og aluminium er udvundet, kan metallerne genanvendes igen og igen og dermed forblive i det cirkulære kredsløb:

Det er en utrolig spændende, og ikke mindst vigtig rejse, vi har besluttet fortsat at sætte fokus på. For på trods af sine mange fordele, er den generelle opfattelse at metal står udenfor ”de bæredygtiges klub” – og det er synd. Fordi sikres det, at naturmaterialet forbliver i det cirkulære kredsløb, er der CO2-gevinster at hente for vores planet ved at genanvende materialerne, sammenlignet med at udvinde nyt materiale, mens man samtidig står med løsninger, der kan holde langt ud i fremtiden, så den løbende produktion af nye produkter mindskes.” fortæller Michael Nykjær, adm. direktør hos DAMPA.

Hos DAMPA sørges der derfor for at overskudsmateriale får en fremtid som bl.a. nye produkter igennem den rette kildesortering til genanvendelse. Tilmed bidrager metallets robusthed til, at akustikløsningerne ofte kan genbruges efter endt brug. Hvis løsningerne ikke ønskes genbrugt, kan metallet ved korrekt kildesortering blive smeltet om og genanvendt i nye projekter. Dermed kan DAMPAs akustikløsninger få nyt liv pga. metallet, hvad enten det er gennem genbrug eller genanvendelse og du er sikret en løsning med lang levetid.

Et skridt tættere på CO2 neutralt stål

Mens virksomheden har sikret et grønnere aluminium, som består af 75 % ”Post Consumer Aluminium”, kigges der samtidig ind i udviklingen af andre løsninger – bl.a. til akustikløsningerne i stål. Og det bl.a. igennem tæt samarbejde med virksomhedens stålleverandør SSAB, der i øjeblikket er ved at udvikle fossilt frit stål – en udvikling, som DAMPA gerne tager del i:

Man forventer at produktionen af fossilt frit stål vil være helt oppe at køre i 2030. Indtil da vil DAMPA med glæde deltage i tests og pilotprojekter sammen med SSAB med henblik på at skabe CO2 neutrale akustiske produkter af stål. Og det er ikke bare en vild drøm” fortæller Michael Nykjær, meget begejstret efter at have haft produktet i sine egne hænder.

Vil du høre mere om DAMPAs arbejde med bæredygtighed? Læs mere her

Referenceprojekter fra DAMPA ApS

Udbygning af Panum Instituttet - Mærskbygningen

Udbygning af Panum Instituttet - Mærskbygningen

Nybygning | København | 1542,9 Mio.Kr

Nybygning af undervisning & institution i København på 14 etager . Selve bygg...

BORGERNES HUS

BORGERNES HUS

Ombygning | Odense Kommune | 25 Mio.kr

Ombygning af bibliotek i Odense Kommune på 3 etager hvor den ene etage er und...

SUND OG BÆLT - Reception

SUND OG BÆLT - Reception

København V

Arkitektgården tegnede og ledede byggeriet af en ny flot reception til Sund &...

Royal Arena i Ørestad Syd

Royal Arena i Ørestad Syd

Nybygning | København | 820 Mio.Kr

Nybygning af idrætshal/gymnastiksal i København på 4 etager . Selve byggeriet...