Metal giver lækker lyd og nye designudtryk

Annonce – Dato 8 okt 2021

DAMPA akustikløsninger fås i klasse A, B og C, har lang levetid og kan anvendes igen og igen.

DAMPA, akustikløsninger

Den rå stil med beton, stål og højt til loftet er populært i byggeriet. Prisen for det flotte New Yorker-look er dog i mange tilfælde en akustik, hvor en lang efterklangstid gør det svært at føre en normal samtale. Og som i løbet af en dag kan gøre oplevelsen af rummet direkte ubehagelig.

DAMPA leverer akustiskløsninger til loft og væg, der effektivt løser akustikproblemerne og samtidig matcher stilen i rummet med deres designede metaloverflader. Resultatet er – stik imod alt, hvad de fleste tror om metal: Lækker lyd!

Vi har til BaneDanmarks nye kontor i Ringsted, hvor der er meget beton, leveret vægpanelerne med en rå galvaniseret overflade. Et flot stållook, der falder ind og giver et twist”, fortæller Miki Hendriksen, akustikansvarlig hos DAMPA.

DAMPA, metal akustikløsninger

BaneDanmark, Ringsted

DAMPA® SILENT BOARDS - EFFEKTIVE VÆGPANELER

En lignende løsning har hjulpet et fitnesscenter i Odense, som havde store problemer med lyden. Lokalerne husede tidligere Bazar Fyn og havde betongulve, betonvægge og betonlofter – i 10 meters højde:

Efter at have lavet lydmålinger, monterede vi DAMPA® Silent Board vægpaneler på, hvad der svarede til 10% af loftets areal. Det normale er 20%, men ved at fordele panelerne på alle 4 vægge fik vi en effektiv løsning, som med det samme nedsatte efterklangen markant.

Vægpanelerne er en enkel og god måde at efterregulere akustikken på – og er i øvrigt nemme at sætte op”, siger Miki Hendriksen.

DAMPA, akustikkassette

Fitnesscenter, Odense

METALS GODE AKUSTIK SKABES AF 3 FAKTORER

Den tekniske forklaring på rigtig god akustik med metal starter med DAMPAs specialudviklede perforering af den metalplade, der normalt er lydreflekterende. Ved at lave huller i forskellige størrelser skabes en resonans-absorbent kombineret med en membran-absorbent.

Når lyden finder vej gennem hullerne, opstår der svingninger, der medvirker til at absorbere lyd i selv lave frekvensområder. Inde i panelet møder lyden en blød porøs-absorbent, der fx kan være akustikfilt eller -batts. Dette tilpasses rummet – og brugen af det – så der opnås en akustikløsning i klasse A, B eller C.

DAMPA, akustik med metal

KLASSELOKALER KAN NEMT AKUSTIK-OPGRADERES

Mange undervisningslokaler har i dag DAMPA akustiklofter monteret i det kendte 60x60 kassettesystem. De robuste akustikkassetters lange holdbarhed betyder, at der hænger lofter helt tilbage fra 1960-70’erne.

De virker stadig – men i mange tilfælde kan en opgradering til nutidens lydforhold og brug af lokalerne gavne elevernes koncentration, velvære og effektivitet. Tilpasningen af akustikken er enkel, økonomisk og bæredygtigt at foretage.

Vi kan optimere akustikken ved at opgradere det eksisterende DAMPA-loft med nye akustikbatts, der matcher behov og krav, og vi kan også bruge vores DAMPA® Silent Board vægpaneler. Begge løsninger er nemme at håndtere – er en del billigere end at udskifte loftet helt – og scorer samtidig højt på bæredygtigheden”.

KLASSE A SPECIELT TILPASSET INDSKOLINGEN

Silent Boards er som udgangspunkt 50 mm dybe med 40 mm mineraluld, 4 mm huller og absorberer som en klasse A. På skoler er lydforholdene dog ekstraordinære i de yngste klasser, indskolingen, hvor der er et stort krav til efterklangstid i de lave frekvenser. Og ved renoveringen af en skole på Østerbro skulle vi matche et konkurrerende produkt på 100 mm”, forklarer Miki Hendriksen.

Skolen havde i forvejen vores lofter, og spørgsmålet var, om de skulle tages ned og erstattes med noget nyt? Eller om akustikken kunne opgraderes med et tillæg til vores lofter? Derfor foretog vi nogle vejledende lydmålinger, der viste, at akustikken var rigtig tæt på de krav, skolen skulle leve op til, når lokalerne skulle bruges til indskoling.

Vi har derfor udviklet et nyt 100 mm dybt Silent Board vægpanel med 80 mm mineraluld i en klasse, som man godt kunne kalde ’A plus’. Dette panel matcher de andre 100 mm produkter og klarer de lave frekvenser”.

DAMPA, ståloverflader

NYE DESIGNUDTRYK

De robuste ståloverflader åbner for et væld af nye designudtryk.

Stålets naturlighed kan bruges kreativt, og overfladerne giver mulighed for at bruge alle RAL- og NCS-farver, samt digitalt print. Dette kan kombineres med perforationsmønstre efter eget valg til et unikt tilpasset design.

Se mere om akustikløsninger fra DAMPA her

EPD TIL CERTIFICEREDE BYGGERIER

DAMPA har 3 EPD’er – Miljøvaredeklarationer – på henholdsvis stål, aluminium og klimaloft. Dermed er samtlige produkter dækket af en EPD og kan bruges til certificerede byggerier som DGNB, LEED, BREEAM m.fl.

På grund af materialets robusthed og lange levetid kan DAMPA-løsninger genbruges 100% ved endt originalt brug og tilpasses til nye formål.

DAMPA’s EPD’er er udarbejdet efter den nye europæiske standard CEN EPD EN 15804 og de er tredjepartsverificeret hos Institut für Bauen und Umwelt e.V. (IBU).

DAMPA RUNDER 70 ÅR

Hos DAMPA har udviklingen fra 1951 til i dag været præget af tradition, innovation og fornyelse. Med konstant fokus på at tilføre værdi til såvel design som byggeprocessen er DAMPA gået forrest, når både kvalitet, funktionalitet og æstetik skulle tilgodeses i et byggeprojekt. Og er netop derfor mange bygherrers og rådgiveres foretrukne valg.

Kontakt DAMPA på dampa@dampa.dk eller tlf. +45 63 76 13 00, for hjælp til optimering af din akustik.

Læs mere om DAMPAs akustikløsninger til vægge her

Mere om produktet Akustiklofter

Akustiklofter

DAMPA lofter giver indbygget forbedring af akustikken

CLIP-IN, FASET KANT

CLIP-IN, FASET KANT

En komplet loftsløsning med skjult bæreskinnesystem

Læs mere

CLIP-IN, SKARP KANT

CLIP-IN, SKARP KANT

Ensartet og strømlinet loftflade

Læs mere

PANELER

PANELER

Mange designmuligheder med forskellige dimensioner

Læs mere

PLANOSTILE

PLANOSTILE

Mange forskellige modeller

Læs mere

Kassetter og paneler, der skræddersys i størrelse og form

Referenceprojekter fra DAMPA ApS

Udbygning af Panum Instituttet - Mærskbygningen

Udbygning af Panum Instituttet - Mærskbygningen

Nybygning | København | 1542,9 Mio.Kr

Nybygning af undervisning & institution i København på 14 etager . Selve bygg...

BORGERNES HUS

BORGERNES HUS

Ombygning | Odense Kommune | 25 Mio.kr

Ombygning af bibliotek i Odense Kommune på 3 etager hvor den ene etage er und...

SUND OG BÆLT - Reception

SUND OG BÆLT - Reception

København V

Arkitektgården tegnede og ledede byggeriet af en ny flot reception til Sund &...

Royal Arena i Ørestad Syd

Royal Arena i Ørestad Syd

Nybygning | København | 820 Mio.Kr

Nybygning af idrætshal/gymnastiksal i København på 4 etager . Selve byggeriet...