Byomdannelsen i Højer

Når Højer står klar efter den omfattende byfornyelse, vil både øje og fodtøj blive mødt af det detaljerige tæppe af belægningstegl, der er godt på vej i byen i Tøndermarsken. Erik Brandt Dam Arkitekter sætter tonen for forvandlingen, hvor dybrøde, specialudviklede klinker er med til at understrege byens identitet og historie. Projektet vandt Byplanmødets publikumspris 2022. Få alle detaljer om dette projekt med abonnement hos Byggefakta Smart

Involverede firmaer

Egernsund Wienerberger

Belægningsklinkerne bliver lagt som perler på en snor i Højer, hvor Erik Brandt Dam Arkitekter står i spidsen for den omfattende omdannelse af ’Byen bag diget’. Videreudviklingen af byen i Danmarks sydvestligste hjørne er en del af Tøndermarsk Initiativet, som er et samarbejde mellem bl.a. Realdania, A.P. Møller Fonden, Nordea-fonden og Tønder Kommune. I alt investeres der over 300 mio. kr. i udviklingen af Tøndermarsken i løbet af projektperioden.

Og forvandlingen er da heller ikke til at overse i Højer, hvor historiske huse restaureres, og der er skabt byrum af høj kvalitet. Dette blandt andet takket være en udskiftning af belægninger på veje og fortove. Arkitekten har ledet byudviklingen med stor omtanke for historiens vingesus. Den gamle marskby trækker tråde tilbage til 1200-tallet, og byens mange lag skinner således fortsat igennem den dag i dag. Sådan lyder det fra arkitekt Erik Brandt Dam:

- Når man har en hel by i sine hænder, er det afgørende at se og lytte til det, der allerede er, og definere retningen på den baggrund. I byomdannelsen har vi ladet de forskellige tider og materialer, som udgør byens byggesten, bære kulturen videre. Med andre ord har vi med respekt for Højers historie haft fokus på at bringe byen i overensstemmelse med sig selv og sine rødder.


Produktkoblinger

Belægningsklinker

Belægningsklinkerne bliver lagt som perler på en snor i Højer, hvor Erik Brandt Dam Arkitekter står i spi ...


Relaterede projekter

Aarhus Lufthavn

Aarhus Lufthavn

Nybygning | Aarhus | 2,2 Mia.Kr.


Aflastning af støttevæg ved vejbro

Aflastning af støttevæg ved vejbro

Nykøbing Falster

Projektet er udført i samarbejde med entreprenør Arkil A/S


Ballerup Centrumgade

Ballerup Centrumgade

Anlægsarbejde | Ballerup | 15 mio.kr

Anlægsarbejde af trafik & kommunikation i Ballerup . Selve byggeriet er påbeg...


Birkedalen Greve regnvandsbassin

Birkedalen Greve regnvandsbassin

Projektet har til formål at klimatilpasse området, så kloak systemet er bedre...