Nye EU-regler stiller skrappe krav til energioptimering. Dynamiske ventiler er oplagte til formålet

Annonce – Dato 31 maj 2024

Bygninger skal klimarenoveres efter mål fra EU’s nye direktiver. Intelligent varmestyring bliver en vigtig del af arbejdet.

Bygninger skal klimarenoveres efter mål fra EU’s nye direktiver

Alle bygninger skal fremover gennemgå løbende renoveringer for at forbedre energieffektiviteten og opnå lavere energiforbrug. Det er en del af de nye EU-krav, som træder i kraft senest i oktober 2025.

Det kan betyde enden på en evig kamp for danske varmemestre. I kældrene under mange ejendomme bruger de timevis på at finde den rette balance i varmeforsyningen. Mens nogle opgange får for meget varme, er det for koldt i andre. Årsagen er manuelle ventiler og et forkert udgangspunkt. Varmeforsyningen indreguleres med alle termostater åbne, men når brugerne skruer på dem, ændrer hele billedet sig.

Alle bygninger skal fremover gennemgå løbende renoveringer for at forbedre energieffektiviteten Dynamiske ventiler som dem, Frese A/S producerer, sørger for at regulere flowet

“I op til 80 % af alle bygninger har ventilerne aldrig været indstillet rigtigt. Det bliver kun værre af, at situationen ikke er som beregnet. Derfor er et af de vigtigste tiltag at installere en dynamisk ventil, som automatisk sikrer det rette flow,” forklarer Peter Agneborn, CCO i Frese A/S.

Dynamiske ventiler som dem, Frese A/S producerer, sørger for at regulere flowet, så alle i ejendommen får den rigtige vandmængde. Det giver både tilfredse brugere og et lavere energiforbrug.

Fjernvarmeforsyningen har brug for stor afkøling af vandet, før det kommer retur. Derfor er det dyrt at skrue op for varmen for at kompensere for ubalance i den enkelte ejendom. Hver grad, der kan skrues ned med, giver en økonomisk besparelse på cirka 5%.

Sørg for bedre isolering først

Sørg for bedre isolering først

Det er normalt at regne på besparelserne ved efterisolering og nye vinduer, før man overvejer ændringer i varmeanlægget. Og det er ifølge Frese helt rimeligt, men et godt indreguleret system er også en start, der giver besparelser.

“Man bør forbedre isolering og vinduer først for at sænke behovet for opvarmning. Derefter er man nødt til at se på varmeanlægget. Det var nok ikke optimalt fra starten, og med bedre isolering er kravene til flow blevet mindre, så balancen er endnu dårligere,” siger Peter Agneborn.

De fleste varmesystemer er beregnede til at kunne sende vand ud fra et scenarie med 12 graders frost udenfor. I mange af årets måneder er temperaturerne højere. Derfor er der ifølge Peter Agneborn kun behov for mellem 20 og 50 % af det vand, man egentlig beregner med. Det understreger behovet for flere dynamiske løsninger.

“Danmark er et termostat-land, og derfor har mange fået den gode besparelse, nye termostater giver. Men kun få anlæg har dynamiske ventiler, der giver det optimale flow. Derfor har vi set tilfælde, hvor man sparede helt op til 40 % med dynamiske ventiler og et rigtigt balanceret system,” siger Peter Agneborn.

Frese A/S tilbyder en serie af dynamiske motorventiler til både varme-, køle- og ventilationsanlæg

Effektiv kontrol af bygninger

Frese A/S tilbyder en serie af dynamiske motorventiler til både varme-, køle- og ventilationsanlæg. En del af serien er de kompakte aktuatorer, der er små nok til at installere direkte i et anlæg med begrænset plads – uden brug af specialværktøj.

Til større og mere komplekse systemer har Frese A/S blandt andet udviklet OPTIMA Compact, som reducerer energiforbruget i pumpen betydeligt og sikrer optimal komfort for slutbrugerne med præcis temperaturregulering. Alle løsningerne er designet til at arbejde sammen uden manuelle justeringer.

Frese A/S står derfor klar med rådgivning og løsninger til alle, der vil i gang med at reducere energiforbruget og forberede sig på de nye EU-regler.

Yderligere information: Peter Agneborn, e-mail: pagn@frese.dk, tlf.: 31492577.

Mere om produktet Reguleringsventiler varme & køl

Reguleringsventiler varme & køl

Ventiler til effektiv indeklimakontrol til bygninger

Dynamiske motorventiler

Dynamiske motorventiler

Designet til at kombinere dynamisk regulering

Læs mere

Dynamiske flowbegrænsere

Dynamiske flowbegrænsere

Sikrer enkel og præcis flowbegrænsning i varme- og køleanlæg

Læs mere

Indreguleringsventiler

Indreguleringsventiler

Indreguleringsventil med fast blænde til regulering og kontrol af flow

Læs mere

Differenstrykregulatorer

Differenstrykregulatorer

Sikrer en problemfri justering af systemet

Læs mere

Differenstrykregulator - brochure
Dynamisk strengreguleringsventil - brochure
Dynamisk motorventil - brochure
Teknisk information

Teknisk information

Billeder, videoer, tegninger, modeller, technotes og meget mere

Læs mere

CAD tegninger

CAD tegninger

Se tegningerne her

Læs mere

BIM tegninger

BIM tegninger

Se vores BIM tegninger her

Læs mere

Videoer

Videoer

Se vores videoer her

Læs mere