Fremtidens bæredygtige byggeplads toner frem

Annonce – Dato 9 mar 2020

Hvordan ændrer tømrerens arbejdsdag sig, når branchen øger sit fokus på blandt andet minimering af CO2-aftryk og materialespild? Det kan man hører hos fermacell og James Hardie og blive klogere på.

”Vi forventer markante ændringer i hele måden at bygge på, både når det gælder valg af løsninger, men også de metoder og processer, tømrerne anvender,” lyder spådommen. Hvordan ser arbejdsdagen ud på fremtidens bæredygtige byggeplads?

Det kan du blive klogere på allerede nu - fermacell og James Hardie byder nemlig indenfor til en snak om de muligheder og udfordringer, det giver for de udførende, når der i byggeriet fokuseres mere på faktorer som minimering af CO2-aftryk og reduktion af materialespild i løbet at byggeprocessen.

Øget automatisering skaber mere bæredygtigt byggeri

- Jeg tror, at vi vil se drastiske ændringer i måderne, vi bygger på, når der i de kommende år for alvor kommer fart på den grønne omstilling af byggeriet, fortæller Claus Møller, branch manager fra James Hardie Denmark.

- I dag er det stadig begrænset, hvor stor indvirkning bæredygtighed har på en tømrers arbejdsdag, men det kommer til at ændre sig. Både i forhold til valget af konkrete byggeløsninger, men også de metoder og processer, tømrerne anvender.

Claus Møller nævner som eksempel, at der fremover bliver langt mere fokus på automatisering af byggeprocesserne, så tømrerne i mindre grad skal håndtere materialer manuelt.

Robot med stemmestyring

Det gælder blandt andet inden for tilskæring af fibergipsplader, som i dag foregår ved, at tømrerne samarbejder to og to, så den ene foretager opmålinger og giver målene videre til den anden, som så skærer pladerne til. Her vil man på messen kunne opleve fermacell® fibergips blive håndteret af en stemmestyret robot fra virksomheden KOBOTS. Robotten “Amigo” udfører tilskæringen på baggrund af tømrerens instrukser via en app.

- Løsningen betyder, at det eneste, tømreren selv skal gøre, er at sætte fibergipspladen op og tage den ned igen, når robotten er færdig. Det giver en markant forbedring af arbejdsmiljøet på byggepladsen, men reducerer også potentielt mængden af spild med omkring 30 procent. Og mindre spild betyder samtidig mindre transport af byggematerialer og udledning af CO2, forklarer Claus Møller.

Fokus på effektivisering af byggeprocessen

Foruden mere automatisering vil man også opleve flere byggeløsninger, som gør det nemmere at sikre den rette kvalitet fra starten og mindsker risikoen for fejl i byggeprocessen. Et eksempel er udviklingen af skudskruer til fibergipsmontage, hvor skruerne skydes fast i væggen frem for at skulle skrues i. Et andet er nye typer teleskopprofiler til opbygning af indvendige vægge, som kan optage nedbøjning i betondæk.

Derudover er James Hardie senere i år klar med facadebeklædningen HardiePlank® VL med not og fer, der sikrer hurtig montage med skjult indfæstning. Claus Møller runder af:

- Det er alt sammen eksempler på, at vi har fokus på mere effektive og ressourceoptimerende måder at bygge på. Skruer, profiler og nye pladeformater er måske mindre opsigtsvækkende end en skærerobot, men tankegangen bag er den samme: Vi skal hjælpe tømrerne med at være på forkant med udviklingen, så de får nemmere ved at forbedre arbejdsmiljøet og bygge med fokus på minimering af CO2-aftryk og materialespild på byggepladsen.

 HVOR BESØGENDE KAN KIGGE FORBI TIL EN KOP KAFFE

nyheder

HardieWindbreaker™ i aktion. Se elementernes værste fjende blive eksponeret for vind og vejr. Og I kan også opleve HardieWindbreaker™ 6 vores nye "lillebror" som er udviklet til 6 mdrs eksponering.

HardiePlank® VL - ny not og fer løsning, der sikrer hurtig montage med skjult indfæstning, hvilket giver en smuk og rolig overflade.

Nyt teleskopprofil til fermacell® fibergips. Det nye profil til opbygning af indvendige vægge kan optage nedbøjning i betondæk og er skørteløs.

Amigo-robotten fra Kobots - en stemmestyret robot, der gør præcis, hvad du siger til den. Den skærer fermacell fibergips på kommando og sparer dig for en masse tid og kræfter.

Og så er der selvfølgelig de gode gamle kendinge: fermacell® fibergips, Powerpanel H2O og HD, Aestuver® brandbeskyttelse, HardiePlank® og HardiePanel®.

Referenceprojekter fra James Hardie Danmark

Ringgården afd. 1

Ringgården afd. 1

Indv.renovering | Aarhus | 225,0 Mio.Kr

Indv.renovering af boligblokke svarende til 6 bygninger i Aarhus med 142 lejl...

Scandic

Scandic

Tilbygning | Aarhus | 80-100 Mio.kr.

Tilbygning af hotel/motel i Aarhus med 226 lejligheder på 6 etager hvor den e...

Sydhavnsskolen

Sydhavnsskolen

Nybygning | København SV | 170 Mio.Kr

Nybygning af skole 0-10, klasse i København på 5 etager . Selve byggeriet er ...

Opførelse af Tietgenkollegiet

Opførelse af Tietgenkollegiet

Nybygning | København | 470,0 Mio.Kr.

Nybygning af boligbyggeri m.m. svarende til 5 bygninger i København med 400 l...