fermacell® fibergips – nu med lavere CO2-aftryk og ny EPD

Annonce – Dato 26 jan 2023

Den velkendte fermacell® fibergipsplade har fået en ny, gylden hovedingrediens, og samtidig viser en spritny EPD, at produktet nu har et negativt CO2-aftryk, når det produceres.

fermacell® fibergipsplade fermacell® fibergips er brugt i Danmarks højeste boligbyggeri, Lighthouse i Århus, med i alt 400 boliger fordelt på 45 etager.
Foto: 3XN

 

fermacell® fibergips er stadig en af de stærkeste fibergipsplader på det danske marked, og nu er produktets aftryk på klimaet mindre end nogensinde før. I dag har pap- og kartonaffald indtaget en hovedrolle i pladerne.

Det vil især gavne de danske byggerier set i lyset af de nye klimakrav i Bygningsreglementet, der trådte i kraft d. 1. januar 2023, der betyder, at alle nye byggerier skal beregne og dokumentere deres CO2-aftryk. For byggerier over 1.000 m2 må CO2-udledningen maks. være 12 kg CO2 eq pr. m2 pr. år.

Nutidens affald er den vigtigste ressource

fermacell® fibergips har tidligere bestået af genbrugspapir, der makuleres til små fibre og blandes med gips og vand. I dag er papiret erstattet af en større mængde pap og karton.

”Ændringen sker, fordi antallet af aviser og magasiner er faldet markant de seneste år i takt med at flere medier er blevet digitale. Samtidig er handel af varer på nettet blevet så populært, at pap og karton, der bruges til fragt, oversvømmer genbrugspladser verden over. Det giver et kæmpe affaldsproblem,” fortæller Claus Møller, teknisk chef hos James Hardie Danmark/fermacell®.

For at komme problemet til livs bruger virksomheden derfor papaffaldet som en vigtig ressource i deres velkendte fibergipsplader. Samtidig er genbrugspap lige så solidt og holdbart, som hvis det var lavet af træ.

stærkeste fibergipsplader fra fermacellVirksomheden har lagre i mange dele af Europa, hvor James Hardie- og fermacell®-produkter distribueres fra.

Negativ CO2-værdi og genanvendelse af fibergipsplader

I den nyeste EPD fremgår det, at fermacell® fibergipspladen i produktionsfasen (dvs. fase A1-A3) nu har en negativ værdi på –0,458 kg CO2 eq. Til sammenligning lå det tal på 1,23 i den seneste EPD fra 2016.

Ifølge Claus Møller er mulighederne for at genbruge fibergipsen også fordelagtige:

”Vi kan faktisk genbruge 100 procent af en gammel fibergipsplade i produktionen af nye plader. Det samme gælder alle fraskær og restplader fra byggerier. Det kan vi, fordi vores produkt ikke indeholder lim, glasfibre eller skadelig kemi.”

En ny plade må bestå af ca. 10 % genanvendt fibergipsplade, så når en brugt plade nedbrydes til genanvendelse, kan den få nyt liv i flere nye plader. På den måde sikrer fermacell®, at de holder, hvad de altid har lovet: at én plade kan holde mindst 30 kg i én skrue uden brug af plugs og hele 50 kg med plugs.

Genanvendelse er et af de allerstørste fokusområder for fermacell® i de her år. Virksomheden har indført en returordning til deres fabrikker i form af en big-bag-løsning på byggepladser og til større industrikunder. Denne ordning vil i løbet af 2023 blive forbedret. Når fraskær og restplader smides i orange big-bags, så fortsætter produktets ’loop’ i dets livscyklus. Resultatet er en plade med et lavt CO2-aftryk, der er homogen i sin struktur, og som er slag- og skruefast, har høj brandmodstandsevne og er lydisolerende.

Foto: En fyldt fermacell®-big bag er klar til at vende retur til virksomhedens tyske fabrik,
hvor indholdet skal genanvendes i nye plader.

fermacell big bagEn virksomhed, der bygger på affald

fermacell® blev til i 1960’erne i Tyskland ud fra et behov om at drage nytte af de enorme mængder af affald fra avispapir og magasiner, som dengang kun delvist kunne genbruges. Ved at makulere og modificere papiraffaldet til fibre, blande det med gips og vand og presse det med en vægt på 6000 tons – helt uden lim og andre tilsætningsstoffer – så en mere miljøvenlig byggeplade dagens lys. På den måde tilbød fermacell® et bedre alternativ til gammeldags gipsplader og træbaserede plader og var så stærk, at den kun krævede ét lag i stedet for de traditionelle to.

Sådan er det stadig i dag. Siden er det dog gået stærkt for fermacell®, der har bevæget sig fra en markedsandel på bare 1 % til hele 25 % på 20 år. fermacell® fibergipsplader bruges i dag i byggerier verden over i alt fra Danmarks største boligbyggeri i Aarhus (Lighthouse) til erhvervsbygninger, private boliger og kulturhuse.

Virksomheden DNA er ’bygget på affald’ ud fra en mission om at skabe en miljøvenlig plade, der drager nytte af nutidens affald ved at omdanne det til et byggemateriale, der kan bruges i bæredygtige byggerier.

Mere om produktet Fibergips

Fibergips

Se udvalg af fermacell fibergips

Fiberpanel A1

Fiberpanel A1

Se fermacells fiberpanel her

Læs mere

Gulvelement

Gulvelement

Se fermacells gulvelement her

Læs mere

Fibergips i specialmål

Fibergips i specialmål

Se fermacells fibergips i specialmål her

Læs mere

Fibergips med spartelkant

Fibergips med spartelkant

Se fermacells fibergips med spartelkant her

Læs mere

Fibergips med retkant

Fibergips med retkant

Se fermacells fibergips med retkant her

Læs mere

Referenceprojekter fra James Hardie Danmark

Ringgården afd. 1

Ringgården afd. 1

Indv.renovering | Aarhus | 225,0 Mio.Kr

Indv.renovering af boligblokke svarende til 6 bygninger i Aarhus med 142 lejl...

Scandic

Scandic

Tilbygning | Aarhus | 80-100 Mio.kr.

Tilbygning af hotel/motel i Aarhus med 226 lejligheder på 6 etager hvor den e...

Sydhavnsskolen

Sydhavnsskolen

Nybygning | København SV | 170 Mio.Kr

Nybygning af skole 0-10, klasse i København på 5 etager . Selve byggeriet er ...

Opførelse af Tietgenkollegiet

Opførelse af Tietgenkollegiet

Nybygning | København | 470,0 Mio.Kr.

Nybygning af boligbyggeri m.m. svarende til 5 bygninger i København med 400 l...