Cirkulært byggeri skal være uimodståeligt

Annonce – Dato 3 nov 2021

Den nye europæiske Bauhaus bevægelse vil bygge smukkere, mere bæredygtigt og inkluderende. Oplev ophavskvinden bag projektet og hør om danske bidrag til idékonkurrencen.

building green, forum, bæredygtighed

I efteråret 2020 lancerede formanden for EU Kommissionen Ursula von der Leyen ideen om en ny europæisk Bauhaus bevægelse. Nu er der mulighed for at blive klogere på visionerne for at bygge smukkere, mere bæredygtigt og inkluderende, når Europas førstedame gæster Building Green virtuelt torsdag den 4. november. Bagefter er der debat om det danske bidrag til konkurrencen.

- Den nye europæiske Bauhaus bevægelse stiller spørgsmål om, hvordan vi gør den grønne omstilling attraktiv, får genskabt biodiversiteten og etableret klimaneutrale samfund. I dag har vi et forbrugersamfund, hvor vores status er bundet op på plastikskrammel, som vi smider i skraldespanden. Hvis vi kan løfte kvaliteten af den enkelte ting, give dem dybere historier og bruge æstetikken som en driver, så kan vi forandre vores brug-smid-væk kultur, siger Peter Andreas Sattrup fra Danske Arkitektvirksomheder, der har organiseret debatten på Main Stage.

Ursula von der Leyen kan opleves virtuelt på Main Stage torsdag den 4. novemberUimodståeligt dansk bidrag

EU Kommissionen har udskrevet en europæisk idékonkurrence, hvor teams fra hele Europa dyster om at opføre fem projekter, der skal vise vejen for en mere bæredygtig europæisk fremtid. Danske Arkitektvirksomheder deltager i det danske bidrag til konkurrencen, som organisationerne BLOXHUB, DAC, DDC, DI og Creative Denmark står bag. Det danske bidrag har fået titlen ”Irresistable Circular Society” og håbet er, at det vokser til et fælles europæisk udspil med flere medlemslande og internationale partnerskaber ombord, fortæller Torben Klitgaard CEO i BLOXHUB:

- Vi har kaldt projektet det uimodståelige cirkulære samfund, fordi vi gerne vil tackle udfordringen med overforbrug. Hvert år forbruger vi meget mere end kloden kan nå at genskabe. Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal det cirkulære valg være det naturlige, det uimodståelige valg - i modsætning til i dag, hvor det er det besværlige valg, siger Torben Klitgaard.

Grønne gevinster ved renovering

Uimodståelige løsninger kræver en høj grad af æstetik. Derfor er flere kunstnere inviteret med ind i det danske projekt, der har fokus på renovering. Renovering står nemlig højt på dagsordenen i EU, hvor mange europæiske medlemslande døjer med utidssvarende og energiforbrugende bygninger, særligt indenfor socialt boligbyggeri.

- Der er store grønne gevinster ved at fokusere på renovering i klimaindsatsen. 85% af de bygninger vi ser i dag, vil også være der om 30 år. Det betyder, at vi skal sætte ind på at gøre vores eksisterende bygningsmasse grønnere og mere attraktiv. Vi skal finde løsninger, hvor vi kan bruge cirkulære principper til at renovere almene boliger, skabe nye udeområder og endda revitalisere hele bykvarterer, siger Torben Klitgaard.

- Ja, stemmer Peter Andreas Sattrup i: Det skal være et demonstrationsprojekt på højeste europæiske plan, som skaber en masse opmærksomhed, læring og internationale samarbejder. Det er en helt fantastisk mulighed for at få et innovationsboost, slutter han.

Ursula von der Leyen kan opleves virtuelt på Main Stage torsdag den 4. november kl. 9.15, herefter er der debat på Main Stage kl. 9.25

Building Green foregår den 3. og 4. november i Forum. Der er gratis adgang for alle i branchen.

Læs mere og hent din billet her.