Biobaserede materialer og deres store potentiale skal mere frem i lyset

Annonce – Dato 28 Apr 2023

Når Building Green Aarhus slår dørene op i nyere og større lokaler i Aarhus Congress Center, kan byggebranchen gå på opdagelse i en stor specialudstilling på balkonen, der udelukkende består af biobaserede materialer. De vil gerne vise det store potentiale for materialer som halm, hamp, ålegræs, tang mv. frem til byggebranchen. Specialudstillingen består både af etablerede virksomheder og et helt særligt område med startups og nye innovationer, der er blevet til med støtte fra Boligfonden Kuben:

- Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling af byggeriet, skal vi blive bedre til at bruge biobaserede byggematerialer. Biobaserede byggematerialer optager CO2 i levetiden, så når vi bygger med dem, reducerer vi CO2 forbruget markant. Samtidig er det fornybare ressourcer, som vi kan plante igen og igen. Derfor støtter Boligfonden Kuben op om området på Building Green Aarhus, hvor biobaserede byggematerialer har sit helt eget udstillingsvindue, siger Sidse Buch, direktør i Boligfonden Kuben.

Building green, bæredygtighed

Brugen af biobaserede byggematerialer er i fremdrift

En af leverandørerne på specialudstillingen er HampByg, der laver byggematerialer med hempcrete. Ifølge HampByg er brugen af biobaserede materialer ikke ny. For mindre end 100 år siden, var biobaserede byggematerialer det eneste, man havde, og mange af de byggerier stadig står stadig i dag. At være en del af specialudstillingen er en god mulighed for at få biobaserede materialer mere frem i lyset.

- I HampByg tror vi på, at grøn omstilling sker gennem inspiration og god formidling. Derfor vil vi gerne møde byggebranchen i øjenhøjde og formidle vores produkt direkte til dem, der skal være med til at præge fremtidens byggeri. At udstille på Build Biobased-udstillingen giver os en mulighed for at stå sammen med andre aktører og vise, at brugen af biobaserede byggematerialer er i fremdrift, lyder det fra Mischa Stæhr, stifter/medejer af HampByg.

Kampen om det biobaserede byggemateriale

Udover specialudstillingen fylder de biobaserede materialer også på det store program for Building Green Aarhus. Bygherreforeningen står for eksempel bag en spændende debat, der spørger en bygherre, arkitekt, ingeniør og en materialeleverandør om, hvordan de bedst kan mødes om at øge brugen af biobaserede byggemateriale.

- Byggeriet er fyldt med regler og forordninger, som har til formål at skabe kvalitet og fair konkurrence. Det er som udgangspunkt basis for et velfungerende marked. Men de kan også virke meget bevarende og hæmme innovation, og dermed være en forhindring for at få flere biobaserede materialer ind i byggeriet på den korte bane. Med debatten håber jeg, at vi får kastet lidt mere lys på fordele og ulemper ved denne materialetype, og at vi kan bidrage til formidlingen af, hvor vi står i dag ift. at kunne anvende et bredere og mere bæredygtigt sortiment af materialer, lyder det fra fortæller Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen, der er moderator på debatten.

Oplev specialudstillingen og bliv klogere på biobaserede byggematerialer på Building Green Aarhus den 3. og 4. maj.

Fakta om Building Green Aarhus 2023