Uanset valg af isoleringsprodukt: Ventilation vigtigere end dampspærre ved isolering af loft

Annonce – Dato 23 jun 2020

Igennem flere år har SBi generelt anbefalet brug af dampspærre i tagkonstruktioner. Den kunne kun undlades ved intakte pudsede lofter og isoleringstykkelser på maksimalt 150 mm.

En fyldestgørende undersøgelse

SBi har igennem en 3-årig testperiode indsamlet næsten 6. millioner data. Efter grundige analyser slår SBi nu fast, at etablering af dampspærre ved isolering af loft ikke altid er nødvendigt. Der er heller ikke længere en begrænsning for isoleringstykkelsen ved isolering uden dampspærre. Det er altså ligegyldigt om man har 150 eller 350 mm isolering. Herved er der mulighed for at skabe større energimæssige- og økonomiske besparelser uden at etablere en ny dampspærre. Det er godt både for økonomien og miljøet.

Dampspærre, bæredygtighed, 100 % ren glas

Ventilation er nøgleordet

Hvad skal der så til for at undgå en ny dampspærre? Det kræver et sundt og ventileret tagrum, og ikke produktets evne til at optage fugt. Ifølge den nyeste SBi-anvisning ’273. Tage’ kan du isolere med glasuld og andre typer godkendte isoleringsprodukter på et intakt, pudset loft uden at etablere en dampspærre.

Det er afgørende, at følgende forudsætninger er opfyldt

- Lufttætheden af loftkonstruktionen er tilstrækkelig. Det betyder, at der ikke er synlige tegn på opfugtning eller skimmelvækst.

  • Konstruktionerne, der er omfattet, kan inspiceres. Det er fx uudnyttede tagrum, spidsloft, skunkrum osv.
  • Ventilationsforholdene i tagrummet efter efterisolering opfylder retningslinjerne for ventilation
  • Loftkonstruktionens lufttæthed ikke reduceres, fx ved perforeringer med spots, nedtagning af plader eller lign.

Et bæredygtigt materiale

Opfyldes kravene bliver isolering af uudnyttet loftsrum hurtigere i udførelse og koster mindre. Løsulden ISOVER InsulSafe er miljøvenlig glasuld, som er fremstillet af op til 85% genbrugsglas.

Uanset valg af isoleringsprodukt: Ventilation vigtigere end dampspærre ved isolering af loft

  1. Ingen sundhedsskadelige stoffer: ISOVER InsulSafe er godkendt til Svanemærkede huse, fordi det ikke indeholder tilsætningsstoffer som brandhæmmere og skimmelmidler.
  2. Det bedste valg i tilfælde af brand: Glasuld er ubrændbart uden at være tilsat sundhedsskadelige brandhæmmere. Derfor ligger ISOVER InsulSafe i brandklasse A1 – den bedste klasse efter europæisk standard for byggematerialer.
  3. En sikker og langtidsholdbar løsning: ISOVER InsulSafe er vandafvisende og optager ikke fugt. Strukturen i glasulden gør, at løsulden på loftet bliver liggende der, hvor det bliver udblæst. I hulmuren står det fast og synker ikke. Løsulden holder isoleringsevnen over tid.

Få en faglig vurdering til det næste byggeprojekt af en Autoriseret ISOVER Indblæser, eller læs mere om ISOVER InsulSafe

Referenceprojekter fra Saint-Gobain ISOVER

Naturcenter Hindsgavl

Naturcenter Hindsgavl

Anlægsarbejde | Middelfart Kommune | 0,3 Mio.kr

Anlægsarbejde af samlingssteder i Middelfart Kommune . Selve byggeriet er påb...