STENI EPD-generator – En projektspecifik miljøvaredeklaration

Annonce – Dato 4 maj 2021

Hvad er en EPD helt præcist? Og hvordan anvendes den i danske byggeprojekter? En EPD (Environmental Product Declaration) eller miljøvaredeklaration, som det hedder på dansk, dokumenterer en byggevares miljømæssige egenskaber og udvikles iht. anerkendte europæiske og internationale standarder.

STENI EPD-generator – En projektspecifik miljøvaredeklaration

I STENI er de gået skridtet videre. Sammen med www.lca.no og www.epdnorge.no har STENI udviklet en EPD-generator, hvor de i samarbejde med rådgiveren kan udarbejde en EPD til det enkelte projekt baseret på projektspecifikke detaljer.

I Europa skal alle EPD'er overholde den europæiske standard EN 15804. Alle europæiske EPD'er indeholder derfor den samme oversigt over miljøindikatorer. Det gør det nemt at sammenligne flere produkter.

Livsfaserne i en EPD

I hver enkelt EPD defineres modulerne for de forskellige livsfaser. Der er fem faser:

 • Produktfasen (A1-A3):
  Omhandler virkningerne af tilvejebringelsen af råmaterialer, transporten til produktionsstedet og fremstillingsfasen. Det handler grundlæggende om, hvad der sker i forsyningskæden "fra vugge til port".
 • Byggeprocesfasen (A4-A5):
  Begynder, når materialet forlader produktionsstedet og transporteres til byggepladsen. Denne fase omhandler virkningerne af transporten til pladsen samt byggeprocessen på pladsen.
 • Brugsfasen (B1-B7):
  Omhandler miljøpåvirkningen i den periode, hvor produktet er i brug. Det omfatter emissioner ved brug, vedligeholdelse, forventede reparationer eller udskiftninger samt et eventuelt energi- og vandforbrug ved drift.
 • Endt levetid (C1-C4):
  Omhandler virkningerne af demontering eller nedrivning, transport til affaldsbehandling samt eventuelle genvindings- eller bortskaffelsesprocesser.
 • Potentiale for genbrug, genvinding eller genanvendelse (D):
  Der hvor STENI adskiller mest fra konkurrerende materialer er på lang levetid, genanvendelse af produkterne efter endt levetid samt deres 60 års funktionsgaranti.

epd, steni danmark

Hvor udmærker STENI's EPD sig?

Som en af meget få leverandører har STENI anført værdier i alle relevante moduler i alle livsfaserne. STENI har valgt ikke at udelade drift- og vedligeholdelsesfasen B2. Mange leverandører vil finde denne udfordrende for EPD’ens samlede værdi, men da driftsudgifter er minimale og levetiden meget lang på en STENI-plade, indgår denne positivt i beregningen sammenlignet med konkurrerende produkters EPD.

I Eksempelsamlingen, der blev udgivet i foråret 2019, præsenterer EPD Danmark gode eksempler i en række praktiske cases, hvor branchens aktører på tværs af værdikæden giver deres bud på, hvordan og hvorfor de bruger EPD’er.
Hent Eksempelsamlingen her

Læs mere om Steni og miljøet her

Se EPD’en for Steni colour

Yderligere information på STENIs hjemmeside, tlf. 70 27 01 22.

Referenceprojekter fra Steni Danmark A/S

Ladegårdsparken

Ladegårdsparken

Udv.renovering | Holbæk | 214,0 Mio.Kr

Udv.renovering af boligblokke svarende til 22 bygninger i Holbæk med 910 lejl...

Studsgaarden

Studsgaarden

Udv.renovering | København | 100 Mio.Kr

Udv.renovering af boligblokke i København med 412 lejligheder på 8 etager . S...

Havbogade

Havbogade

Nybygning | Sønderborg | 30,0 Mio.Kr

Nybygning af boligblokke i Sønderborg med 9 lejligheder på 6 etager hvor den ...

Sydbyen

Sydbyen

Udv.renovering | Slagelse | 228,0 Mio.Kr

Udv.renovering af boligblokke svarende til 23 bygninger i Slagelse med 462 le...