Spild fra produktion af inddækning bliver til klæbemiddel

Annonce – Dato 5 jan 2024

Det er lykkedes for den danske virksomhed SabetoFlex at finde et system til at recycle inddækningsprodukter.

Inddækningsproducenten SabetoFlex i Roslev i Salling er på vej med et universalklæbemiddel skabt af rester fra virksomhedens egen produktion af inddækningsprodukter.

Spildprodukter bliver genanvendt som et universalklæbemiddel polyisobutylene (PIB), som har fremragende egenskaber ved montering af inddækninger, indpakningsløsninger og Sabetoflex tagløsninger. Samtidig ser den innovative virksomhed SabetoFlex et kæmpepotentiale for at anvende inddækningsmaterialet til indpakning af sømærker og skibe i international søfart.

SKILLER INDDÆKNINGSPRODUKTER AD

SabetoFlex producerer egne inddækninger, inddækningsmateriale samt tag og indpakningsmaterialer og har tidligere haft et spild i sin produktion blandt andet fra udskæring af huller i inddækninger. Det er imidlertid lykkedes for virksomheden at finde et banebrydende system til at adskille sine inddækningsprodukter og genanvende dem.

Skiller inddækningsprodukter ad

Det er meget svært at recycle inddækningsprodukter, og vi vil ikke afsløre, hvordan vi gør, men vi har fundet et system, så vi kan gøre noget, som ingen andre på markedet kan. Det er vi ret stolte af”, siger adm. direktør Per Poulsen, SabetoFlex.

INDDÆKNING BLIVER TIL KLÆBEMIDDEL

Udfordringen for recycling af Flex inddækningsprodukter er især, at de er sammensat af meget forskellige lag. SabetoFlex består af en beskyttelsesfolie, som ligger oven på topfolien, som skal modstå vejr vind og sol og holde inddækningen tæt i mange år. Et indvendigt net gør det muligt at forme inddækningen efter de forskellige tage, og på bagsiden er der en plastikfolie og butyl, der klæber på de forskellige tagtyper.

Nettet inden i inddækningen er klæbet godt og grundigt til for- og bagsiden, men vi har fundet et system til at skille de 5 lag af materialer, som SabetoFlex inddækningsmaterialer består af. Plast og metallerne kan sendes til recycling, og den ”masse”, vi får ud af det, kan vi bruge som klæbemiddel”, forklarer Per Poulsen.

SELVVULKANISERER

Klæbemidlet er polyisobutylene (PIB), så det kan selvvulkanisere med alle SabetoFlex PIB produkter, og virksomheden vil bruge det, hvor inddækninger, tag eller indpakningsmaterialet, kræver et klæbemiddel.

Det giver en kæmpefordel, at det efter påføring trækker ind i de fleste produkter, som herefter kan selvvulkanisere med alle SabetoFlex PIB produkter. Når inddækningen, taget eller indpakningsmaterialet selvvulkaniserer, så bliver løsningerne alle til et sammenhængende system”, forklarer adm. direktør Per Poulsen.

SabetoFlex forventer i begyndelsen af 2024 at lancere det nye universalklæbemiddel på markedet sammen med virksomhedens nyeste indpakningsløsning, som kommer til at hedde, SabetoProtection, samt den nye tagløsning, som kommer til at hedde Easy Flex Roofing.

TYSK UBÅD VAR PAKKET IND I FOLIE

Universalklæbemidlet kan få genstande til at klæbe fast også på træplader, isolering, husmure og bådsider, og SabetoFlex har i nogen tid også arbejdet med mulighederne for at bruge virksomhedens produkter på havet. Folie med PIB har nemlig vist sig at have usædvanlige egenskaber også i saltvand.

PIB var kendt allerede under anden verdenskrig, hvor tyskerne pakkede ubåde ind i en folie med materialet. Én af dem sank ved Norge og blev 60 år senere fundet intakt og uden begroning eller rust.

Skiller inddækningsprodukter ad

Inddækningsruller i sort, rød og gråSabetoFlex har sammen med den danske Søfartsstyrelse med succes udført forsøg med at pakke sømærker ind, og virksomheden er ved at lave de sidste tests, hvorefter SabetoFlex er klar til at levere SabetoProtection til at indpakke falmede røde, grønne og gule sømærker i de nye farver. For øjeblikket arbejder SabetoFlex på at få sine sømærke-inddækninger på verdensmarkedet og er i dialog med den internationale organisation IALA, som definerer kravene til sømærker over hele verden.

SabetoFlex tester derudover mulighederne for at bruge sine patenterede produkter på skibssider i stedet for maling.

Vi forventer, at testen viser, at hverken alger eller muslinger kan gro på skibene, fordi det er for glat. Vi ser fantastiske muligheder for, at skibsdriften kan spare op til 30 % brændstof med vores produkt”, siger adm. direktør Per Poulsen.

Inddækninger på skibe

Tag med taghætter OM SABETOFLEX

SabetoFLEX ApS med 17 medarbejdere har i 25 år produceret færdige inddækninger, inddæknings-ruller, indpaknings-ruller, undertags-gennemføringer, dampspærre-gennemføringer, taghætter samt lim.

Kunderne er blikkenslagere, vvs-branchen, kedel-leverandører, varmepumpe-leverandører, solfanger- og solcelle-leverandører, elektrikere, kølebranchen, ventilationsbranchen, skorstens-leverandører, tømrere, tagdækkere og tekniske isolatører og nu også Søfartsstyrelser samt til både og store skibe.

Yderligere information: Per Poulsen, tlf.: 70 22 50 04,
e-mail: Per@sabetoflex.dk

 

 

 

 

 

 

 

Mere om produktet SabetoFLEX Inddækninger

SabetoFLEX Inddækninger

Blyfri flexinddækning til skorstene, ventilationsrør, aftrækskanaler m.m.

SabetoFLEX stål Inddækninger

SabetoFLEX stål Inddækninger

Med kegle krave løsning

Læs mere

SabetoFLEX Flex Inddækninger

SabetoFLEX Flex Inddækninger

Anvendes til skorstene, ventilationsrør, aftrækskanaler

Læs mere

SabetoFLEX Flex Kip Inddækninger

SabetoFLEX Flex Kip Inddækninger

Anvendes til skorstene, ventilationsrør, aftrækskanaler

Læs mere

SabetoFLEX Universal Inddækning til Gasaftræk

SabetoFLEX Universal Inddækning til Gasaftræk

Kan formes ned i alle typer tag profileringer

Læs mere

SabetoFLEX Universal ABS inddækninger til Kloakudluftning
SabetoFLEX Universal Flex inddækninger til Kloakudluftning

SabetoFLEX Universal Flex inddækninger til Kloakudluftning

Kan formes ned i alle typer tag profileringer

Læs mere

SabetoFLEX Universal Flex inddækninger til Rørgennemføring

SabetoFLEX Universal Flex inddækninger til Rørgennemføring

Flex inddækning til 1 og 2 rør og ledninger

Læs mere

Download alt hvad du skal bruge her

Download alt hvad du skal bruge her

Her finder du alle vores datablade, monteringsvejledninger og garantier

Læs mere

GARANTI

GARANTI

20 ÅRS TOTALGARANTI

Læs mere