Jackon Radonplade og Jackon Radon Connect nedbringer radonindholdet i indeklimaet med op til 99%

Annonce – Dato 20 Apr 2023

Radonsikring er også en økonomisk forsikring

Jackon Radonplade og Jackon Radon Connect nedbringer radonindholdet i indeklimaet med op til 99%

Mange boliger har et for højt indhold af radon i indeluften, og også i nyopførte bygninger bliver der målt for højt indhold af den skadelige luftart.

Siden 2010 har Bygningsreglementet sat en grænse ved 100 Bq/m³ radon i indeluften i nybyg- & renoveringsprojekter, men én af udfordringerne for byggebranchen er, at målingerne først foretages, når bygningen står færdig, og brugerne er flyttet ind. Det kan medføre store efterfølgende udgifter for de involverede i nybyggeriet, hvis målinger viser, at grænseværdierne for radon i indeluften er overskredet, så det er nødvendigt at bore ind under en bygning og etablere sug for at løse problemet.

Mange vælger derfor at forebygge problemet ved i byggefasen at fremtidssikre bygningen med en løsning med Jackon Radonplade og Jackon Radon Connect. Løsningen kan til enhver tid nedbringe radonindholdet i indeklimaet med op til 99%.

Forebygger radonproblemer

BEWI er én af de førende leverandører af radonsikring i Danmark, og herfra anbefaler ingeniør og projektrådgiver Martin Bendix, at nye bygninger opføres med Jackon Radonplade og Jackon Radon Connect som et aktivt suglag mod radon.

- En god radonsikring er uden særlig betydning for økonomien i det samlede projekt, men den kan forebygge store problemer i fremtiden, siger Martin Bendix, ingeniør og projektrådgiver hos BEWI Insulation Danmark A/S.

Løsningen med Jackon Radonpladen kan faktisk give besparelser, da løsningen giver mulighed for at spare på den ovenliggende isolering.

- Når løsningen tænkes med fra begyndelsen, så er det muligt at medregne isolansen fra radonpladen i den samlede beregning. Det sparer i gennemsnit 35 mm på den ovenliggende isolering, forklarer Martin Bendix.

Besparelsen med Jackon Radonpladen står i modsætning til andre løsninger med ventilering af det kapillarbrydende lag med kold udeluft – her er der tværtimod typisk udgifter til en merisolering på ca. 85 mm.

Den sikreste løsning indeholder udover Jackon Radonplade og Jackon Radon Connect også en tætning med Jackon Radon Solution, som indeholder en slidstærk radondug og alt nødvendigt tilbehør.

Sikker og bygbar radonsikring

Når ingeniør og projektrådgiver Martin Bendix rådgiver entreprenører, bygherrerådgivere og arkitekter om sikring mod radon ved nybyggeri, så peger han altid på Jackon Radonplade med Jackon Radon Connect som en sikker og bygbar løsning, der kan give tryghed også på længere sigt.

Pladen er en såkaldt sugplade støbt med smalle luftkanaler, som udlægges direkte på gruslaget, inden der efterfølgende opbygges med EPS-isolering ovenpå.

Sugpladen lægges på hele gulvarealet og skaber dermed et homogent og effektivt suglag, hvor radon bortledes via aftræksrør monteret i Jackon Radon Connect.

- Der er ikke så meget, der kan gå galt med plade og sug, men der er større usikkerhed og flere krav til den projekterende og udførende med folie, forklarer Martin Bendix.

Suglaget kan aktiveres senere

Med plade og sug er der samtidig mulighed for at forsikre sig mod problemer i fremtiden. Sugpladens aftræksrør behøver ikke være aktive, når bygningen tages i brug. Der kan være flere aftræksrør, og nogle kan være afblændede, men hvis der senere bliver målt for højt indhold af radon i bygningen, er det er muligt senere at aktivere eller skrue op for ventilationen til aftræksrørene.

- Det er den eneste løsning, hvor der er reel mulighed for efterregulering. Nogle bygninger er tætte, når de lige er blevet opført, men så kommer der problemer med tiden. Måske opstår der svindrevner i betonen, eller ventilationen bliver mindre effektiv, eller der kommer utætheder af andre årsager. Så gør det en stor forskel, at der er mulighed for efterregulering ved at skrue op for kanalventilatoren, forklarer Martin Bendix.

Radon er et knockout-kriterie for DGNB-certificering

Det blev i 2023 muligt at bygge enfamiliehuse og andre mindre bygninger med DGNB-certificering. Green Building Council har sammen med branchen udviklet en bæredygtighedscertificering målrettet bygninger i denne størrelse – DGNB Villa. Det er i DGNB Villa-certificeringen et krav, at en familie kan flytte ind i et certificeret hus med et sundt indeklima.

Radonmålinger er et såkaldt ”knockout kriterie” i en DGNB-certificering – der skal måles, når bygningen står færdig, og hvis indholdet af radon i indeluften i villaen bliver målt for højt og ikke nedbringes, så bortfalder villaens certificering.

- Der skal måles i fyringssæsonen fra oktober til april, og hvis målingen ikke ligger under 100 Bq/m³ radon, så bortfalder den betingede certificering, fortæller Martin Bendix, ingeniør og projektrådgiver hos BEWI Insulation Danmark A/S.

Se mere på www.jackon.dk

Mere om produktet BEWI Radonplade

BEWI Radonplade

Jackopor® plade er formstøbt med smalle luftkanaler - en såkaldt sugplade.

BEWI Radonplade

BEWI Radonplade

BEWI Radonplade er en Flamingo®-plade, som er formstøbt med smalle luftkanaler

Læs mere

BEWI Radonsikring

BEWI Radonsikring

Gennemtestet system til radonsikring

Læs mere

BEWI Radonsikring

BEWI Radonsikring

Monteringsanvisning

Læs mere

BEWI Radon Connect

BEWI Radon Connect

Monteringsanvisning

Læs mere

BEWI Radonplade 80
BEWI Radonplade 150
BEWI Radonplade 250