Hudevad og TI i samarbejde

Annonce – Dato 9 nov 2017

Korrekt beregningsmetode giver mere retvisende billede af radiatorydelser

Hudevad og TI i samarbejde

Hudevad og TI i samarbejde om varmeydelser

Korrekt beregningsmetode giver mere retvisende billede af radiatorydelser

Hudevad Radiators (Ribe Jernindustri A/S) er Danmarks førende producent af radiatorer. Årtiers erfaring indenfor produktion og beregning af varmeydelser har ført til et tæt samarbejde med Teknologisk Institut. Nu offentliggør Hudevad Radiators og Teknologisk Institut sammen et studie på, hvilke beregningsmetoder, der giver mindst mulig afvigelse på den faktiske og den beregnede ydelse.

Den europæiske varmenorm EN 442, der foreskriver, hvordan radiatorers varmeydelser skal beregnes, tager udgangspunkt i et temperatursæt (75/65/20), der set med danske øjne, er noget for højt.

I Danmark, hvor fjernvarme er meget mere udbredt end i mange andre europæiske lande, anvendes typisk meget lavere temperatursæt og derfor en meget større afkøling. For at kompensere for denne forskel findes der to omregningsmetoder, som de reelle varmeydelser beregnes efter: den logaritmiske og den aritmetiske metode.

Den danske varmenorm DS469, der baserer sig på den europæiske norm, har i den seneste revision fået et såkaldt ”informativt tillæg”.
Filip Rosenberg fra Hudevad Radiators siger: ”Tillægget anbefaler, at omregningen foretages efter den logaritmiske metode med mindre andet anbefales af producenten. Dette er ikke helt entydigt, og vores arbejde med Teknologisk Institut viser, at hvor den logaritmiske metode er bedre for nogle produkter, er den aritmetiske metode bedre for andre”.

Hudevad Radiators har i sine beregninger lagt vægt på, at afvigelsen mellem beregnet og faktisk ydelse skal være mindst muligt. Det betyder at alle lavkonvektorer omregnes efter den logaritmiske metode, og hovedparten af panelradiatorerne efter den aritmetiske.

Studiet og de bagvedliggende beregninger, som Hudevad Radiators og Teknologisk Institut har udført, offentliggøres i fuld længde i decembernummeret (Nr. 13) af HVAC Magasinet.

 

Referenceprojekter fra Hudevad Radiator Design

Hotel Opus, Horsens

Hotel Opus, Horsens

Nybygning | Horsens | 160 Mio.Kr

Nybygning af hotel/motel svarende til 4 bygninger i Horsens med 131 lejlighed...

IHA Ingeniørhøjskolen i Aarhus

IHA Ingeniørhøjskolen i Aarhus

Indv.renovering | Aarhus | 50,0 Mio.Kr

Indv.renovering af universitet i Aarhus på 3 etager hvor den ene etage er und...

Livsrum, Kræftrådg. i Vejle

Livsrum, Kræftrådg. i Vejle

Nybygning | Vejle | Ansl. 24 mio.kr.

Nybygning af sundheds-/lægehus i Vejle på 3 etager . Selve byggeriet er påbeg...

Udbygning af Panum Instituttet - Mærskbygningen

Udbygning af Panum Instituttet - Mærskbygningen

Nybygning | København | 1542,9 Mio.Kr

Nybygning af undervisning & institution i København på 14 etager . Selve bygg...