Kan Hudevad radiatorer bruges med lavtemperatursystemer?

Annonce – Dato 19 sep 2023

De såkaldte lavtemperatursystemer kan give problemer ved brug af traditionelle radiatorer. Men det er muligt at fremtidssikre varmesystemet ved at gøre sig et par vigtige overvejelser: At bruge de rigtige varmetabsberegninger og at vælge de rigtige typer og størrelser af radiatorer til projektet.

Hudevad radiatorer

Forskellen mellem varmekedler og luftvarmepumper

Luftvarmepumper fungerer bedst ved en stabil og jævn tilgang. Da det tager lidt tid at varme op og at de kører ved en lavere indgangstemperatur, er det bedst at holde varmepumpen tændt i længere perioder. Det betyder, at i stedet for at lade temperaturen svinge mellem en høj og en lav temperatur, som med en traditionel varmekedel, er det bedre at opretholde en stabil behagelig temperatur dagen igennem. Dette kan være en udfordring, når man skal erstatte gammel med ny teknologi.

Et skifte kan medføre et fald i produktionen på over 50 %

Forskellen mellem ældre, højere temperaturer og de nyere lavere kan have en væsentlig indflydelse på varmeafgivelsen fra dine radiatorer. Her er et eksempel - der bruger EN442-standarden - til at opfylde et rumopvarmningsbehov sammenlignet med en vedvarende varmekilde:

Lad os sige, at et soveværelse kræver 900 W, og den indstillede temperatur er 75/65/20 (∆t 50⁰C). Dette ville kræve en radiator 600 mm høj x 1000 mm lang, med enkelt konvektor. Skifter vi til en luftvarmepumpe, ændres parametrene, da der her specificeres en fremløbs- og returtemperatur på henholdsvis 45 ⁰C og 40 ⁰C. Ved at antage den samme omgivende rumtemperatur som før på 20 ⁰C, arbejder varmepumpen på en meget lavere temperatur med en ∆t på
22,5 ⁰C.

Varmebehovet for rummet er uændret og kræver stadig 900 W, men radiatoren – en 600 mm høj og 1000 mm lang, enkelt konvektor – som tidligere valgt, vil kun opnå 330 W ved det nye temperatursæt (45/40/20, ∆t 22,5 °C). Dette er et fald i produktionen på over 50 %. I dette tilfælde skal der altså bruges en større radiator for at nå den samme ydelse.

Hudevad radiatorer Hudevad radiatorer

Vælg den rigtige radiator til vedvarende varmekilder

Størrelsen – højden og længden samt dybden - er de vigtigste faktorer ved valg af radiatorer til lavtemperatur varmesystemer. Med det store overfladeareal på moderne radiatorer er varmeydelsen maksimeret. Ved at vælge det rigtige design af radiatorer med en glat flad front, lukkede sider og diskret profileret top vil f.eks. en type 33 se mindre påtrængende ud i rummet. En anden måde at maksimere varmeydelsen med lave vandtemperaturer er ved at bruge vertikale radiatorer. Med en vertikal radiator kan "skorstenseffekten", dvs. naturlig konvektion, maksimeres, hvilket giver imponerende resultater ved lave vandtemperaturer, mens der bruges mindst mulig vægplads.

Kan du bruge dine radiatorer med en varmepumpe?

Det er en almindelig myte, at varmepumper kun fungerer med gulvvarme. Sandheden er, at de fungerer godt til alle vandbårne centralvarmesystemer og dermed også til radiatorer, selvom du måske skal øge størrelsen på dine radiatorer for at holde dit hjem varmt og hyggeligt.

Radiatorer skal derfor dimensioneres korrekt, så de kan fordele samme mængde varme som med en almindelig varmekedel.

Find mere information i Hudevads Radiatorguide her.

Hvis du er i tvivl om dit varmeanlæg, din kedel eller hvis et skift til en varmepumpe er det rigtige valg for dig og din bolig, er du altid velkommen til at kontakte Hudevads rådgivning.

Yderligere information: www.hudevad.com, tlf. 75 42 02 55.

Referenceprojekter fra Hudevad Radiator Design

Bodil Eskesen Centret

Bodil Eskesen Centret

Nybygning | Glostrup | 28 mio.kr

Nybygning af fælleshus-/sal svarende til 1 bygninger i Glostrup med 11 lejlig...

Skolecenter Jetsmark

Skolecenter Jetsmark

Nybygning | Jammerbugt | 152 mio.kr

Nybygning af skole 0-10, klasse i Jammerbugt på 2 etager . Selve byggeriet er...

Hotel Opus, Horsens

Hotel Opus, Horsens

Nybygning | Horsens | 160 Mio.Kr

Nybygning af hotel/motel svarende til 4 bygninger i Horsens med 131 lejlighed...

IHA Ingeniørhøjskolen i Aarhus

IHA Ingeniørhøjskolen i Aarhus

Indv.renovering | Aarhus | 50,0 Mio.Kr

Indv.renovering af universitet i Aarhus på 3 etager hvor den ene etage er und...