Södras bæredygtige træ gør det let at bygge verden bedre

Annonce – Dato 24 Apr 2020

Kronborg Strand er beklædt med 12.000 kvm. vedligeholdelsesfri Thermowood Fyr fra SödraKronborg Strand er beklædt med 12.000 kvm. vedligeholdelsesfri Thermowood Fyr fra Södra. Træet er gjort naturligt modstandsdygtigt overfor råd og svamp med en særlig varmebehandling. Arkitekt: Arkitema, bygherre: PFA og PBU.

Bæredygtigt byggeri skyder op overalt – heldigvis – og Södra kan på en ganske enkel måde forklare for sine kunder, hvorfor de trygt kan stole på Södras byggematerialer. For den svenske skovkoncern er bæredygtighed nemlig ikke bare et buzzword men derimod en nødvendig forudsætning for, at virksomheden også stortrives i fremtiden.

”Vi lever af at dyrke og forarbejde vores træ. Hvis ikke vi gjorde tingene bæredygtigt, ville hele vores eksistensgrundlag stille og roligt forsvinde med tiden”, forklarer Södras danske direktør, Frank Lund Larsen.

Bæredygtighed har høj prioritet blandt arkitekter og bygherrer, der ser det som en dyd og ikke mindst en pligt at tænke så mange bæredygtige materialer som muligt ind i deres projekter. Det er både godt for kloden og træbranchen, og den øgede efterspørgsel giver mærkbar vind i sejlene hos den svenske skovkoncern Södra, der dyrker bæredygtigt træ og forarbejder det til blandt andet facadebeklædning, konstruktionstræ og gulve. De færreste tænker imidlertid over, at Södra altid har været en bæredygtig virksomhed og var det længe inden bæredygtigheds-begrebet indtog vores bevidsthed.

Södra værner om skovene

I modsætning til andre er Södra nemlig ikke en handelsvirksomhed, der køber og sælger træ uden at bekymre sig om, hvorvidt det er bæredygtigt eller ej. Det er derimod en andelsvirksomhed fra 1938 ejet af 52.000 skovejere, som hver især føler et personligt ansvar for deres egen skov. Skovejernes engagement er i virkeligheden den bedste garanti for, at alt træ fra Södra er bæredygtigt fra frø til færdigt produkt. ”For hvert træ skovejerne fælder, udplanter de op til otte nye. På den måde holder de skovarealet intakt, uanset hvor meget træ Södra leverer til byggeriet. Hvis ikke vi opererer bæredygtigt, ville tæppet forsvinde under os”, siger Frank Lund Larsen, som er Södras direktør i Danmark.

Bæredygtigt og Svanemærket træ til økologisk byggeri

Og der bliver i den grad leveret bæredygtigt træ. For eksempel er Södras Thermowood Fyr anvendt som facadebeklædning på et gennemført, økologisk andelsbyggeri i Lejre, hvor alle byggematerialer er Svanemærket. Træet er gjort modstandsdygtigt mod råd og svamp uden brug af kemi ved hjælp af en særlig thermobehandling, hvor man kun anvender ekstremt høj varme og damp, og derfor må det bære Svanemærket.

 

ekstremt høj varme og damp, og derfor må det bære SvanemærketDen Svanemærkede træbeklædning af Thermowood Fyr modstår al slags vejr, er formstabil og kræver ingen vedligeholdelse. Opført af EcoVillage med CASA som samarbejdspartner. Arkitekter Vandkunsten.

Kystbyggeri med hårdføre træfacader fra Södra

Södra har også leveret facadebeklædningen til 24 smukt placerede lejligheder på stranden ved Kronborg. Bygningsfacaderne er beklædt med det bæredygtige og vejrbestandige Thermowood Fyr, som er særlig velegnet, da thermobehandlingen minimerer fugtigheden i træet og derved gør det formstabilt. Også facaderne på de 163 Langebro-lejligheder på kajen i Fredericia Havn er beklædt med Thermowood Fyr. Selv efter flere varme somre og våde vintre har facadebeklædningen hverken udvidet sig eller trukket sig sammen men sidder akkurat så flot, som da den blev monteret. Thermowood Fyr kræver ingen vedligeholdelse og får derfor endnu et point for bæredygtigheden.

Overgår til bæredygtigt brændstof

Södra er naturligvis vældig tilfredse med den stærkt stigende interesse for og efterspørgsel på bæredygtigt træ til byggeriet. Skovkoncernen understreger samtidigt, at fordi det er dens egne skovejere, som leverer træet, kan man altid være sikker på, at bæredygtigheden går igen i alle led. Södra arbejder sideløbende på at fuldende hele bæredygtighedskæden ved at udfase al brug af fossilt brændstof til skovmaskiner og transport og udelukkende anvende bæredygtige alternativer som bio-brændstof samt el fra vandkraftværker.

Referenceprojekter fra Södra Wood A/S

Geiserne i Horsens, opførelse af boliger

Geiserne i Horsens, opførelse af boliger

Nybygning | Horsens | 90 Mio.kr

Nybygning af boligbyggeri m.m. i Horsens med 40 lejligheder på 11 etager . Se...

Hotel Fårup, Fårup Sommerland, Blokhus

Hotel Fårup, Fårup Sommerland, Blokhus

Nybygning | Jammerbugt | 45 Mio.kr

I THY, et af Danmarks mest vejrbelastede steder, ligger Fårup Sommerland. Her...

CPH Village

CPH Village

Nybygning | København | 50 mio.kr

Södra har leveret facadebeklædning til Københavns største træboligbyggeri ...

Solsikkevænget 17-19

Solsikkevænget 17-19

Aarhus N

Fer og not med et twist - og minimalt spild Beklædningen er leveret i fald...

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår