Skal altaner medregnes i byggeriets CO2-belastning?

Annonce – Dato 17 Aug 2023

Efter indførelsen af nye klimakrav i byggebranchen er det for mange uklart, om altanerne skal medregnes i bygningens belastning og areal.

SKAL ALTANER MEDREGNES I BYGGERIETS CO2-BELASTNING?

NYT KLIMAKRAV

Fra den 1. januar 2023 blev der indført et nyt krav, der pålægger alle nye byggeprojekter at dokumentere deres klimapåvirkning gennem en livscyklusvurdering (LCA). Dette krav gælder for nybyggeri over 1.000 m2 og har til formål at opnå en CO2-grænseværdi på under 12 kg CO2eq/m2/år over en levetid på 50 år.
Selvom bygningsreglementet forsøger at afklare, hvilke byggeprojekter kravet gælder for og hvornår det træder i kraft, er det stadig uklart, hvordan det specifikt påvirker altaner og deres bidrag til bygningens CO2-belastning og samlede areal.

HVORDAN SKAL ALTANERNE INDREGNES I DET NYE CO2-KRAV?

En ændring i bygningsreglementet angiver, at altaner og altangange kan inkluderes i beregningen af bygningens samlede areal med 25% af altanens areal. Dette åbner for nye muligheder, da altaner i mange tilfælde kan fungere som separate enheder uden at belaste resten af bygningen. Ved yderligere at reducere CO2-udledningen kan store altaner faktisk bidrage til at mindske bygningens samlede belastning. Der er derfor potentiale til at skabe en dynamik, hvor altanerne spiller en aktiv rolle i at opretholde bygningens bæredygtighed.

Her er et eksempel:

Hvis en altan lavet af ultra højstyrkebeton (UHPC) har en gennemsnitstykkelse på 80 mm, vil den bidrage med 105 kg CO2 pr. m2 (inklusive beslag og montering). For en 16 m2 altan vil dette resultere i en samlet belastning på 1680 kg CO2. Da denne type beton ikke kræver vedligeholdelse og beregner vi over en periode på 50 år, vil den årlige CO2-udledning være 33,6 kg CO2. Da 25% af altanen inkluderes i beregningen af bygningens areal, svarer det til 4 m2, der kan medregnes, og CO2-udledningen for altanen isoleret set vil være 8,4 kg CO2/m2/år. Dette skal ses i sammenhæng med det nuværende krav for hele bygningen på 12 kg CO2/m2/år.

Læs mere om UHPC her

altaner fra hi-con

GRADVIS SKÆRPNING FREM TIL 2030

Klimakravene vil blive skærpet gradvist, og ved udgangen af 2025 vil der blive fastsat nye grænseværdier. Det betyder, at grænseværdien for nybyggeri over 1000 m2 eksempelvis kan reduceres til 10,5 CO2/m2/år og justeres nedad hvert andet år. Der vil også blive fastsat grænseværdier for nybyggeri under 1000 m2 fra 2025. I takt med at kravene skærpes, bliver det nødvendigt at reducere den samlede CO2-udledning for at opretholde den nuværende status, hvor altanerne betragtes som "neutrale".

altaner og altangange

Hos Hi-Con er det vigtigt at fortsætte med at søge nye og innovative løsninger for at opfylde og overgå de stadig strengere CO2-krav.

Du kan læse mere om Hi-Cons miljøfokus her

Lad os inspirere dig med, hvordan UHPC kan anvendes i projekter og skabe imponerende bygninger. Du kan udforske Hi-Cons produkter og portefølje af projekter på www.hi-con.dk

Yderligere information: Tlf. 98 28 37 20, e-mail: contact@hi-con.dk

Mere om produktet Altaner i højstyrkebeton

Altaner i højstyrkebeton

Vi skræddersyr altaner til dit byggeprojekt

Altan brochure

Altan brochure

Altaner i højstyrke beton

Læs mere

Konceptaltaner i højstyrkebeton

Konceptaltaner i højstyrkebeton

En slank, elegant og konkurrencedygtig løsning

Læs mere

Gian overflader

Gian overflader

Vores Anti-slip overflader til altaner

Læs mere

CE-mærket altaner

CE-mærket altaner

CE-mærket altaner

Læs mere

Hi-Con på tre minutter

Hi-Con på tre minutter

Lær Hi-Con bedre at kende på tre minutter

Læs mere

Byudvikling på Østre Havn

Byudvikling på Østre Havn

Skræddersyede altaner på Østre Havn i Aalborg, som skaber et unikt udtryk

Læs mere

EPD certifikat - Altaner og altangange i Ultra højstyrke beton

Referenceprojekter fra Hi-Con ApS

FJORDTÅRNET

FJORDTÅRNET

Nybygning | Aalborg | 60 mio.kr

Nybygning af boligblokke i Aalborg med 27 lejligheder på 7 etager . Selve byg...

Aarhus på Ø4

Aarhus på Ø4

Anlægsarbejde | Aarhus | 90,5 mio.kr

Anlægsarbejde af boligblokke i Aarhus . Selve byggeriet er påbegyndt juli 202...

Parkbyen, Vejgård - 2. etape

Parkbyen, Vejgård - 2. etape

Nybygning | Aalborg | 185 mio.kr

Nybygning af boligbyggeri m.m. svarende til 3 bygninger i Aalborg med 133 lej...

The Line

The Line

Amsterdam