Munters Plus-system muliggør stram klimastyring hos Xelia

Dato: 27 Aug 2019

Risikoen for fejl med hjemmelavede systemer fik medicinalfirmaet Xellia til at kontakte Munters, da de skulle opgradere renrum til at afveje antibiotika i. Løsningen blev så effektiv og driftsikker, at produktionen nu kører på selv de varmeste og vådeste dage.

Munters har installeret nyt affugtningssystem hos medicinalfirma¬et Xellia

Et effektivt ventilationssystem

I renrummene er luften ekstremt tør, for når antibiotikaen er eksponeret, suger den væske til sig. Overstiger væskeindholdet 5 %, kasseres stoffet. Antallet af partikler skal være på et absolut minimum, og den relative luftfugtighed skal være under 20 %. Det kræver et effektivt ventilationssystem, så da et af Xellias renrum skulle opdateres, kontaktede de Munters, der er markedsledende inden for luftbehandlingsløsninger.

”Vi har et afvejningsrum i en del af fabrikken, som blev bygget i 2004. Siden da er kravene til produktionsklimaet steget, og det var bygningen og anlægget ikke designet til, så vi måtte have et nyt affugtningssystem. Jeg ringede til Munters, som fik strikket den helt rigtige løsning sammen,” fortæller Lars Diedrichsen, ansvarlig for ventilationen hos Xellia.

Højhygroskopisk rotor opsuger fugt

Løsningen blev et såkaldt Munters Plus-system med forkøling, affugtning og efterkøling, som er monteret på etagen over renrummet. På en lun sommerdag er der måske en relativ luftfugtighed på 90 % udenfor, men i renrummet kan luftfugtigheden nå helt ned på 1 %. For at opnå så lav en luftfugtighed, må luften igennem en hel del processer. Først ledes den gennem et luftfilter der fjerner partikler, hvorefter den når Munters’ luftbehandlingssystem. Her rammer den først en forkøleflade, som slår en stor del af fugten af. Dernæst føres luften gennem rotoren i Munters’ sorptionsaffugter, som tager den resterende del af fugten. Den fjerner vandet fra luften, da rotoren er belagt med et højhygroskopisk materiale, som opsuger vanddamp. Materialet kan sammenlignes med den kiselgel, som man finder i små poser i nye tasker, elektronik og lignende.
Når luften passerer gennem luftkanalerne i rotoren, opsuger tørremidlet fugten, og den tørre luft sendes ud på den anden side. Rotoren roterer videre ind i en regenereringszone, hvor den opvarmes, så den opsamlede fugt afgives og fjernes fra anlægget.
Når luften kommer ud på den anden side, er den ekstremt tør og meget varm. Derfor skal den igennem en efterkøler, som køler luften ned til den ønskede temperatur. Først derefter sendes den ned i renrummet. ”Munters’ system er så effektivt, at vi aldrig behøver lukke produktionen ned – selv ikke på meget varme og våde sommerdage. Tidligere kunne vi godt have produktionsstop på de vådeste dage, men nu er renrummet helt upåvirket af vejret udenfor,” siger Lars Diedrichsen.

Munters har installeret nyt affugtningssystem hos medicinalfirmaet Xellia

Munters plus-system

Munters’ Plus-systemer er designet til procesindustrien, hvor der er krav om nøjagtig styring af både temperatur og luftfugtighed. Plus-systemerne er opbygget i moduler med eksempelvis affugtning, for- og efterkøling, filtrering og befugtning alt efter kundens behov. De er CE-mærkede fra fabrikken og nemme at installere. Med et komplet anlæg har kunden desuden fordelen af kun at have én leverandør til hele luftbehandlingssystemet.

Læs mere om produktet her

Mere om produktet Systemløsninger

Systemløsninger

Kombineret temperatur- og luftfugtighedskontrol

ML Plus System
MX Plus

Referenceprojekter fra Munters A/S

Kalvebod Brygge

Kalvebod Brygge

Nybygning | København | 1000 mio.kr

Nybygning af kontorbygning i København på 9 etager hvoraf 2 etager er unden j...

Hillerød Forsyning

Hillerød Forsyning

Projektet er Hillerød Forsynings nye faciliteter , Solrødgårds Allé 6, 3400 H...

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår