Kemifri svømmehal

Annonce – Dato 11 okt 2019

I forbindelse med en tiltrængt og påkrævet renovering af svømmehallen på Østre Allé, udskiftede Aalborg Kommune den traditionelle klor og syre dosering med et kombi-klorelektrolyseanlæg, som udelukkende virker ved brug af salt.

Nye lovkrav til øget rensningskapacitet og gennemstrømningshastighed af badevandet betød, at Aalborg Kommune skulle renovere og opgradere svømmehallen på Østre Allé. I forbindelse med planlægning og udbud af renoveringsopgaven blev Aalborg Energicenter involveret for bl.a. at sikre besparelser på energiforbruget.

Danmarks første svømmehal med klorelektrolyseanlæg

Frank Møller Johansen fra Aalborg Energicenter fastslår: ”Renovering af svømmehaller giver en række gode muligheder for at energioptimere, og det er derfor naturligt, at vi blev koblet på projektet, som ved andre kommunale byggerier,” han fortsætter:

 ”Der var tale om et gammelt klor og syre doseringsanlæg fra 1960’erne, der skulle udskiftes for at kunne overholde standarderne i dag. I starten kiggede vi på traditionelle klor og syre doseringsanlæg, der også ville give en betydelig energibesparelse, men pga. de fysiske rammer ville vi gerne undgå at skulle opføre to separate kemirum til henholdsvis klor og syre. Derfor endte vi med at vælge et BWT klorelektrolyseanlæg, der også er Danmarks første af sin slags.”

I forbindelse med en tiltraengt og paakraevet renovering af svoemmehallen

Ingen håndtering og opbevaring af klor og syre kemikalier

Ved klorelektrolyse tilsætter man kun salt. Anlægget fra BWT er et unikt kombi-anlæg, som på stedet og kun efter behov både producerer ultra-rent klor og lud, som herefter doseres til badevandet for at holde klor- og pH-niveauer på et korrekt niveau.

”Fordelen ved dette kombi-klorelektrolyseanlæg er, at svømmehallerne ikke skal transportere, opbevare og håndtere farlige kemikalier som klor og syre. Behovet for to separate kemirum fjernes, og risikoen for menneskelige fejl ved håndtering af syre og klor undgås fuldstændig. Teknologien er gennemtestet og mere end 200 europæiske svømmehaller anvender i dag allerede løsningen” udtaler Mads Ramsing, maskinmester ved BWT Danmark.

Anlaegget fra BWT er et unikt kombi-anlaeg

I svømmehallen fortæller teknisk driftsleder, Ole Bang Jensen: ”Løsningen er meget nemmere at arbejde med i hverdagen og frem for alt, så slipper vi for at håndtere og opbevare store mængder kemikalier her i svømmehallen. Vi undgår også en række tunge løft og lignende."

”Fordelagtige besparelser på el og kemikalier ”Renoveringen af svømmehallen giver en samlet energibesparelse på 125.000 kWh årligt. Hertil kommer besparelserne ved ny ventilationsanlæg og LED-belysning, der alene giver en besparelse på 50.000 kWh. Samlet set har vi fået opgraderet svømmehallen og sparer samtidig både energi og kemikalier,” slutter Frank Møller Johansen, der har været meget tilfreds med samarbejdet med den lokale entreprenør PØ Leg & Teknik og BWT.

Mød BWT på Building Green Copenhagen, stand nr. 49.

 

Referenceprojekter fra BWT Danmark

Grundfos – demineraliseringsanlæg
VEKS – katalystisk afiltning