Flere svømmehaller bliver kemifri

Annonce – Dato 14 Dec 2021

Flere svømmehaller fravælger den farlige opbevaring og håndtering af kemi i forbindelse med renoveringer. Blandt andet svømmehallen på Østre Allé i Aalborg samt Rundforbi Idrætsanlæg i Rudersdal kommune har investeret i et kemifri anlæg, der sikrer trygge omgivelser.

BWT Danmark, kemifri anlæg

I forbindelse med nye lovkrav til øget rensningskapacitet og gennemstrømningshastighed af badevandet, skulle Aalborg Kommune renovere og opgradere svømmehallen på Østre Allé. Her blev Aalborg Energicenter involveret for at sikre besparelser på energiforbruget.

Rundforbi svømmehal stod tilmed over for en stor renovering af idrætsanlægget, hvorfor det her var oplagt at "udfordre tankegangen og tænke ud af boksen", som Claus Madsen, Idrætsinspektør, så fint fortalte om planerne med renoveringen.

Danmarks første svømmehal med klorelektrolyseanlæg

Frank Møller Johansen fra Aalborg Energicenter fastslår: ”Renovering af svømmehaller giver en række gode muligheder for at energioptimere, og det er derfor naturligt, at vi blev koblet på projektet, som ved andre kommunale byggerier,” han fortsætter:

Der var tale om et gammelt klor og syre doseringsanlæg fra 1960’erne, der skulle udskiftes for at kunne overholde standarderne i dag. I starten kiggede vi på traditionelle klor og syre doseringsanlæg, der også ville give en betydelig energibesparelse, men pga. de fysiske rammer ville vi gerne undgå at skulle opføre to separate kemirum til henholdsvis klor og syre. Derfor endte vi med at vælge et BWT klorelektrolyseanlæg, der også er Danmarks første af sin slags.”  

Håndtering og opbevaring af klor og syre kemikalier er fortid

Når man spørger Claus Madsen fra Rundforbi Idrætsanlæg bliver der ikke lagt skjul på at interessen opstod grundet de trygge omgivelser, der bliver skabt for driftspersonalet, i forbindelse med installation af et BWT klorelektrolyseanlæg: "Det er min fornemmeste opgave at sørge for at mine medarbejders trivel og derfor skal sikkerheden være i top," siger Claus, der allerede arbejder på at få anlægget ud flere steder i Rudersdal Kommune og afslutningsvis fortæller at der er stor tilfredshed omkring at udskifte det gamle anlæg med et nyt og sikkert alternativ, der ikke bruger farlig kemi. Noget som driftspersonalet især også glæder sig til.

Det er unikke ved et BWT klorelektrolyseanlæg, er, at man kun tilsætter salt. Desuden er det er unikt kombi-​anlæg, der på stedet og kun efter behov producerer ultrarent klor og lud, som herefter doseres til badevandet for at holde klor-​og pH-​niveauer på et korrekt niveau. Det betyder også at der er et minimum af spild fra anlægget. Intet spildprodukt. Koncentrat bruges. Det betyder at anlæggets koncentrat (NaHCO₃) bruges til at pH-​buffer, hvilket betyder minimalt spildprodukt.

Fordelen ved dette kombi-​klorelektrolyseanlæg er, at svømmehallerne ikke skal transportere, opbevare og håndtere farlige kemikalier som klor og syre. Behovet for to separate kemirum fjernes, og risikoen for menneskelige fejl ved håndtering af syre og klor undgås fuldstændig. Teknologien er gennemtestet og mere end 200 europæiske svømmehaller anvender i dag allerede løsningen” udtaler Christian Jensen,  BWT Danmark.

Ole Bang Jensen, der er teknisk driftsleder i svømmehallen på Østre Allé fortæller således: ”Løsningen er meget nemmere at arbejde med i hverdagen og frem for alt, så slipper vi for at håndtere og opbevare store mængder kemikalier her i svømmehallen. Vi undgår også en række tunge løft og lignende.

BWT Danmark, klorelektrolyseanlæg, verdensmål

Det handler om nytænkning og verdensmål

For Claus Madsen handler det også om at være nysgerrig. Nysgerrig på nye måder at tænke på - især med fokus på hvordan teknologien udvikler sig og hvordan dette kan bruges i forbindelse med større renoveringer.

"Det handler om at skabe en oplevelse. Skabe noget, som jeg tror og håber at andre bliver glade for. Og det kan man ikke, hvis man ikke gør tingene anderledes og med en 360 graders vinkel," fortæller Claus, der understreger at han altid har fokus på både brugeren, medarbejderen og driften.

For Claus handler det om at skabe en værdi, der er til gavn for alle - og så er det endnu bedre, hvis man samtidig kan leve op til nogle af FN's verdensmål med de nye tiltag.

Fordelagtige besparelser på el og kemikalier

Claus Madsen fra Rundforbi Svømmehal lægger blandt andet vægt på den kemi, han kan spare væk i fremtiden. "Besparelserne er jo alle de her kemikalier. Nu laver vi selv klor med salt. Det betyder også at vi nedlægger syrerum, da vi ikke længere har udgifter til syre. Dermed udgår driften også af nogle pumper, hvorfor vi i alt får besparelser på både el og kemikalier, når det hele kører på salt."

Også når det kommer til svømmehallen på Østre Allé, er der besparelser at hente. ”Renoveringen af svømmehallen giver en samlet energibesparelse på 125.000 kWh årligt. Hertil kommer besparelserne ved ny ventilationsanlæg og LED-​belysning, der alene giver en besparelse på 50.000 kWh. Samlet set har vi fået opgraderet svømmehallen og sparer samtidig både energi og kemikalier,” slutter Frank Møller Johansen, der har været meget tilfreds med samarbejdet med den lokale entreprenør PØ Leg & Teknik og BWT.

Mere om produktet SVØMME-​ OG SPORTSHALLER

SVØMME-​ OG SPORTSHALLER

Korrekt vandbehandling og styring sikrer sundt badevand

BLØDGØRING Svømme- og sportshaller

BLØDGØRING Svømme- og sportshaller

Kalk i vandet koster tid og penge

Læs mere

LEGIONELLABEKÆMPELSE Svømme- og sportshaller
Kemifri svømmehal

Kemifri svømmehal

Nedsæt forbrug af farlig kemi

Læs mere

BWT Rondomat Duo serien

BWT Rondomat Duo serien

DUPLEX blødgøringsanlæg

Læs mere

Undgå legionella i vandet

Undgå legionella i vandet

Legionellabekæmpelse

Læs mere

Referenceprojekter fra BWT Danmark

Grundfos – demineraliseringsanlæg
VEKS – katalystisk afiltning