Diffus ventilation igennem bæredygtige designløsninger

Annonce – Dato 22 okt 2020

Forskning viser, at et godt indeklima har stor betydning for bl.a. koncentrationsevnen og det generelle well-being for personer, der opholder sig i rummet. Ventilation og udskiftning er vigtig at tænke ind allerede fra projektstart for optimal integration og en totaløkonomisk løsning.

Dampa diffus ventilation

Diffus ventilationsprincippet

Ventilation forbindes ofte med f.eks. trækgener og pladskrævende installationer, men hos DAMPA, Danmarks førende metalloftproducent, er dette absolut ikke tilfældet. Her er det nemlig lig med ro, behagelig udskiftning af luften, nem integration og bæredygtige materialer. DAMPA’s anbefaling er at arbejde med diffus ventilation: ”Den diffuse ventilation er baseret på princippet om, at der skabes overtryk over den tæt på tætte loftsflade, hvorefter indblæsningen af luften til lokalet sker gennem det udvalgte perforationsmønster i selve loftfladen. På den måde fordeles ventilationen ensartet i lokalet og trækgener minimeres”, fortæller Mogens Kjærgaard, teknisk chef hos DAMPA.

Nem integration uden æstetiske kompromisser

Til ventilationsløsningen benytter den fynske virksomhed sig af sine kendte perforerede metalkassetter, der ilagt akustikfilt og ophængt i et skjult bæresystem skaber en rolig loftsoverflade. Bæresystemet og ventilationsprincippet betyder, at den fordelagtige ventilation er nem at integrere uden at gå på kompromis med de æstetiske ønsker til rummet: ”…således udnytter man desuden alle loftets akustiske egenskaber igennem akustikfilten og perforationsmønsteret uden yderligere installationer”, fortæller Mogens Kjærgaard.

En pladsbesparende løsning

”Det helt unikke, diffus ventilation kan, er at transportere luften uden store traditionelle rørinstallationer. Det betyder, at man sparer på byggehøjden, fordi man undgår den unødvendige spildplads, der normalt er mellem etagerne når man bruger traditionel ventilation. Man sparer derved f.eks. på byggematerialer og opnår en særdeles bedre totaløkonomi. Desuden er det ikke nødvendigt at bryde loftets rolige overflade med forskellige outputs, fordi man udnytter den akustiske perforation i metalloftet”, fortæller Michael Nykjær, administrerende direktør hos DAMPA. Man opnår således en ensartet fordeling af indblæsningsluften over hele loftsoverfladen ved lavere tryk, uden brug af diffusere i loftet.

Diffus ventilation igennem bæredygtige designløsninger fra DampaNem integration og individuel temperaturstyring med DAMPA’s klimaloft

Nem integration og individuel temperaturstyring med DAMPA’s klimaloft

På grund af pladsbesparelsen ved løsningen kan indeklimaet optimeres igennem andre integrationer, der nemt gemmes væk og kamufleres i det æstetiske metalloft. En værdifuld kombination med diffus ventilation er DAMPA’s klimaloft, der integreres direkte i de perforerede metalkassetter. Klimaloftet, eller køleloftet som det også kaldes, temperaturregulerer hurtigt og effektivt ved ændrede forhold i rummet, forklarer Mogens Kjærgaard:
”Klimaloftkassetten reagerer på den enkelte persons strålevarme, der afgives mod loftet. Derigennem skabes en behagelig temperatur for den enkelte, uden at man manuelt skal regulere temperaturen og uden yderligere ventilation.” Den ventilationsfrie individuelle temperaturregulering kan kun lade sig gøre pga. stål og aluminiums varme- og kuldeledende egenskaber, der derigennem skaber well-being for alle personer i lokalet på et individuelt niveau.

Byggeriets klimaguld skaber de gode indeklimaløsninger

Stål og aluminium er også med til at sætte den bæredygtige dagsorden: ”På grund af metallerne og vores høje kvalitetskrav har alle vores loftsløsninger en dokumenteret levetid på minimum 50 år og kan genanvendes tæt på 100%”, fortæller Michael Nykjær om DAMPA’s produkter, der alle er dækket af en miljøvare deklaration (EPD) og fortsætter: ”Metal kan bruges igen og igen, uden at miste de mekaniske egenskaber eller at kvaliteten og holdbarheden bliver forringet. Ved at genbruge metallet opnår man store ressourcebesparelser på materialeforbruget og CO₂-udslippet. F.eks. er det 10 gange mindre ressourcebelastende at producere aluminium fra genbrugsmateriale end produktion med nye råvarer.” Dette er en af årsagerne til at DAMPA’s løsninger kan genbruges tæt på 100 %, samt bliver produceret af store dele af genbrugsmateriale.

Funktionalitet og totaløkonomi i fokus

Ved at vælge DAMPA’s metalloftsløsning kommer flere faktorer altså i spil. Bl.a. pga. den minimale vedligeholdelse og den dokumenterede levetid på minimum 50 år sørges der for at holde funktionalitet og totaløkonomi i fokus, med positiv indvirkning på driftsbudgettet. Man ser ofte, at når der skal bygges nyt, er der fokus på anlægsudgifterne, men ikke samme fokus på driftsøkonomien: ”Det er igennem investeringer i totaløkonomien at man opnår værdiskabende løsninger, der kan holde mange år ud fremtiden – og det er her de store besparelser opnås på længere sigt”, fastslår Michael Nykjær og slutter: ”Dette både på det økonomiske budget, men lige så vigtigt også på klimabudgettet”.

Læs mere om DAMPA’s integrationløsninger: www.dampa.dk eller ring direkte på tlf. 63 76 13 00.

Referenceprojekter fra DAMPA ApS

Udbygning af Panum Instituttet - Mærskbygningen

Udbygning af Panum Instituttet - Mærskbygningen

Nybygning | København | 1542,9 Mio.Kr

Nybygning af undervisning & institution i København på 14 etager . Selve bygg...

BORGERNES HUS

BORGERNES HUS

Ombygning | Odense Kommune | 25 Mio.kr

Ombygning af bibliotek i Odense Kommune på 3 etager hvor den ene etage er und...

SUND OG BÆLT - Reception

SUND OG BÆLT - Reception

København V

Arkitektgården tegnede og ledede byggeriet af en ny flot reception til Sund &...

Royal Arena i Ørestad Syd

Royal Arena i Ørestad Syd

Nybygning | København | 820 Mio.Kr

Nybygning af idrætshal/gymnastiksal i København på 4 etager . Selve byggeriet...