C260 Xteriør er testet af RISE i følge EN 16755

Annonce – Dato 28 Apr 2020

Der er kommet stor fokus på den vigtige EN 16755 standard, som dokumenterer, at brandimprægneret træ bevarer sine brandhæmmende egenskaber selv efter mange års vejrpåvirkning. Disse tre ting skal du altid kontrollere, når en leverandør af brandimprægneret træ præsenterer dig for dokumentationen.

C260 Xteriør er testet af RISE i følge EN 16755

Som arkitekt, entreprenør eller bygherre er det dit ansvar at kontrollere, at det brandimprægnerede træ, du anvender som facadebeklædning, kan dokumentere brandimprægneringens vejrbestandige egenskaber. Det er nemlig afgørende, at brandimprægneringen ikke udvaskes men bliver inde i træet. Leverandører af brandimprægneret træ henviser typisk til standarden EN 16755, som dokumenterer, at det brandimprægnerede træ har gennemgået en såkaldt accelereret vejrtest, hvor træet i et særligt klimakammer udsættes for det, der svarer til 30 års vejrpåvirkning med nedbør og UV-lys. Formålet er at påvise, at træets brandhæmmende egenskaber også er tilstede i fremtiden.

For at du kan være helt sikker på, at det brandimprægnerede træ lever op til EN 16755-standarden skal du specifikt kigge efter tre punkter, og de skal alle fremgå af det samme dokument:

1. Moisture content (hygroskopicitet)

Fugtindholdet i det brandimprægnerede træ må efter den accelererede vejrtest højst være 28 procent. Hvis det overstiger dette tal, er der risiko for, at det brandhæmmende middel udvaskes.

2. HRR (Heat Release Rate)

Når det brandimprægnerede træ som led i den accelererede vejrtest bliver udsat for en efterfølgende brandtest, må træet ikke afgive mere varme end maksimalt 150 kW pr. kvadratmeter. Er værdien højere, betyder det, at de brandhæmmende egenskaber ikke længere lever op til lovens krav.

3. THR (Total Heat Release)

Den maksimale varmeafgivelse ved brandtest efter den accelererede vejrtest må ikke være højere end 20 procent i forhold til den maksimale varmeafgivelse ved brandtest før den accelererede vejrtest. Med andre ord må træets brandhæmmende egenskaber højst være reduceret med 20 procent for fortsat at kunne honorere lovens krav.

Hvad betyder dette for Södra C260 Xteriør-brandimprægneret træ?

Södra kan dokumentere, at beklædningstræ brandimprægneret med Södra C260 Xteriør er testet, og testen er verificeret a RISE Research Institutes of Sweden i henhold til EN 16755. Af den dokumentation, som RISE har udfærdiget på baggrund af den accelererede vejrtest, fremgår det, at C260 Xteriør-brandimprægneret træ honorerer samtlige tre punkter nævnt ovenfor og derfor er et sikkert og veldokumenteret valg af beklædningstræ til udvendig beklædning af facader.

Det er veldokumenteret at C260 Xteriør er et sikkert valg til brandsikrede facader i træ

Vil du vide mere

Hvis du har spørgsmål vedrørende Södras C260 Xteriør er du velkommen til at kontakte:

Jørgen Geel på 4045 4561, jorgen.geel@sodra.com, du kan også kontakte Jesper Sæthre på 2557 4050, jesper.sathre@sodra.com.

Du kan læse mere om C260 brandimprægneret træ her

Referenceprojekter fra Södra Wood A/S

Jyllingehallerne

Jyllingehallerne

Nybygning | Roskilde | 50 mio.kr

Nybygning af idrætshal/gymnastiksal i Roskilde på 1 etager. Selve byggeriet...

Kløverbakken

Kløverbakken

Nybygning | Odder | 125 mio.kr

Nybygning af boligbyggeri m.m. i Odder med 58 lejligheder på 2 etager . Selve...

Vrå Skole og Børnehus

Vrå Skole og Børnehus

Nybygning | Hjørring | 179,5 mio.kr

Nybygning af skole 0-10, klasse i Hjørring på 2 etager . Selve byggeriet er p...

Sommerhus i Blokhus

Sommerhus i Blokhus

Blokhus

Kompromisløs æstetik fra ende til anden I klitterne i Blokhus ligger der e...