Bæredygtigt Letfyld fra Dansk celleglas

Annonce – Dato 24 Apr 2020

DURAPOR letfyld vejer langt mindre, og er lettere at arbejde med. Dette kombineret med produktets minimale miljøbelastning, lå til grund for valget af fyld til opbygning af landskabsstrøget i Nexus CPH.

Byggeriet står for 35% af al affald og udgør 20% af Danmarks CO2-udledning. En metode, hvorpå man kan mindske både affaldsmængden og CO2-udledning, er ved at genanvende byggematerialer. Et af de produkter, som netop genbruger affald er DURAPOR letfyld fra Dansk Celleglas. DURAPOR består af 100% upcyclet affaldsglas, det har normalt produktansvar og er CE-mærket.

normalt produktansvar og er CE-mærket

Det mest bæredygtige letfyld på markedet

Lette kvalitetsmaterialer som f.eks. letklinker af ler har i årtier erstattet grus og jord, og bidraget til at konstruktioner kunne gøres lettere og store omkostningsbesparelser realiseres, fordi konstruktionernes tværsnit kunne reduceres. Ikke bare til gavn for økonomien, men også for miljøet. Søren Refsgaard, adm. direktør hos Dansk Celleglas ApS, fortæller: ”Bæredygtige, gennemtænkte løsninger er vigtigere end nogensinde, og ambitionen om at reducere udledning af drivhusgasser med 70% inden 2030 skal opfyldes. Vi mener, at vi med DUPAROS letfyld, har et produkt, som i den grad lever op til en ambitiøs og bæredygtig strategi. DURAPORS letfyld består 100% af upcyclet affaldsglas, der ellers ville være blevet deponeret. I stedet står vi med et næsten bestandigt hightech byggemateriale, der har en minimal miljøbelastning”

Særligt miljøbelastningen er værd at bemærke, sammenligner man DURAPORS med andre letfyldsmaterialer er miljøbelastningen fra DURAPOR yderst lille. Faktisk så beskeden at produktionen af DURAPORS kun udleder 30% af den drivhusgas, der udledes fra produktionen af letklinker, ligesom energiforbruget er mere end 50% lavere. Og dette er endda kun under fremstillingsprocessen.

udleder 30% af den drivhusgasDette er endda kun under fremstillingsprocessen.

Økonomisk bæredygtigt

Når man anvender færre materialer, opleves gevinsten både økonomisk og miljømæssigt. Når DURAPOR letfyld anvendes til indbygning i veje eller under fundamenter, hvor der er ringe bæreevne skal der typisk udskiftes 30-50% mindre materiale, end ved anvendelse af letklinker, fordi den indbyggede beregningsmæssige egenvægt er 50% lavere.

Ved anvendelse til landskabsmodellering betyder DURAPOR friktionsvinkel på 45 grader, at der spares omkostninger til forskallingsarbejder eller forme og eventuel stabilisering med cement, net eller lignende. Derfor er DURAPOR qua dens egenskaber yderst velegnet at arbejde med for landskabsarkitekten, ingeniøren, arkitekten og entreprenøren.

Høj kunstnerisk frihed med bæredygtige materialer, der har næsten ubegrænset levetid med minimal miljøbelastning.

Nemt at arbejde med

Det var netop DURAPORS mange egenskaber og bæredygtige kvalitet, der lå til grund for valget af fyld til opbygning af landskabsstrøget i Nexus CPH. Nexus CPH er det nye administrative knudepunkt for Banedanmark, Trafikstyrelsen, Vejdirektoratet og Energistyrelsen. Byggeriet er placeret som et visuelt pejlemærke ved indgangen til det centrale København, som en af de største og mest markante bebyggelser på Kalvebod Brygge Vest. Landskabsstrøget tilfører byggeriet et rart udendørs miljø, og giver brugerne mulighed for at komme udenfor i et roligt miljø, selvom byggeriet er midt i den pulserende by.

Byggeriet er placeret som et visuelt pejlemærke

Delprojektleder Helena Høgenhav fra Arkitema Architects fortæller: ”Vi har været særdeles tilfredse med DURAPOR, som har været yderst brugbart til det her projekt, hvor vi stod med store terrænforskelle. Det upcyclede glas har stor trykstyrke og kan komprimeres ligesom stabilgrus. Derudover så vejer det langt mindre og er lettere at arbejde med”.