Varmebehandlet træ er miljøvenligt og holdbart - også på lang sigt

Annonce – Dato 23 Feb 2021

Parkmøbler står ude i al slags vejr året rundt. Derfor er det vigtigt at have fokus på valget af materialer, så det ikke er nødvendigt at udskifte byrumsinventaret så ofte. Og når valget falder på træ, er det værd at overveje varmebehandlet træ.

VARMEBEHANDLET TRÆ

NATURENS RESSOURCER HAR MANGE OMKOSTNINGER

Træ har siden tidernes morgen været det foretrukne materiale når der bygges møbler. Pga. sine unikke egenskaber er træ stadig et meget eftertragtet materiale i møbelproduktionen - både til indendørs og udendørs møbler.

Men træ kræver som bekendt en hel del vedligeholdelse når det står udenfor året rundt, hvilket er både dyrt og tidskrævende. Ofte involvere vedligeholdelsen desuden en lang række giftige kemikalier.

Man har med tiden fundet ud af, at flere forskellige eksotiske træsorter er mere holdbare, end det træ, vi kan skaffe i vores del af verden. Men skovhugst i de livgivende regnskove, samt den lange transport af råmaterialerne, er meget skadeligt for vores klode.

MILJØVENLIGT OG HOLDBART

MILJØVENLIGE ALTERNATIVER

Der findes heldigvis bæredygtige kompositmaterialer, som kan fungere som alternativ til det uerstattelige træ. Eksempelvis kan man vælge at bruge Resysta, som er 100% genanvendeligt, og som besidder endog mange kvaliteter. Men træ er nu en gang træ, og dets egenstående karakteristika er svære at efterligne.

Men der findes valg af træsorter, der både er skånsomme for miljøet og holdbare på lang sigt. ThermoWood® og ThermoAsh® er europæisk fyr og ask, som er varmebehandlet uden brug af sundheds- eller miljøskadelige kemikalier. Begge træsorter kommer fra miljøcertificeret skovbrug, og den ThermoWood®, vi leverer, er tilmed svanemærket.

Takket være de positive egenskaber, der opstår gennem varmebehandlingen, er der ikke brug for yderligere behandling med miljø- og sundhedsskadelige kemikalier. Varmebehandlet træ er fuldstændigt genanvendeligt, og kan tilmed forbrændes uden nogen negative miljøeffekter.

MANGE FORDELE VED VARMEBEHANDLING

Varmebehandlingsprocessen giver træet nogle egenskaber, som ikke findes i nogen enkelstående lokal træsort. Træet får en længere levetid, og kan derfor med fordel bruges til udendørsmøbler.

Under opvarmingen forsvinder næringsstofferne i træet, hvilket giver svære vækstbetingelser for råd og svamp. Den irriterende harpiks forsvinder i samme ombæring.

Når træet undergår varmebehandlingen mindskes risikoen for revnedannelse markant. ThermoWood® og ThermoAsh® har et meget lavt fugtindhold og absorberer mindre fugt end almindeligt træ. Dette giver en øget formstabilitet og betydeligt mindre krympning og hævelse, da træet ikke ”arbejder” så meget ved temperatursvingninger.

MILJØVENLIGE ALTERNATIVER

VEDLIGEHOLDELSE OG OVERFLADEBEHANDLING

Varmebehandlet træ kræver minimal vedligeholdelse. Træoverfladerne skal imidlertid rengøres med jævne mellemrum, fortrinsvis et miljøvenligt trærenseprodukt, for at fjerne overfladevækster såsom sort skimmel og grønalger. Disse organismer kan forårsage æstetiske afvigelser, men påvirker ikke træets funktion.

Varmeprocessen giver fyretræ en flot gyldebrun farvetone, mens ask bliver mørkebrunt. Når træet udsættes for sollys antager det dog hurtigt en sølvgrå nuance.

Gråning kan reduceres eller stoppes helt med forskellig UV-beskyttelse og pigmenter, som tilsætning i olier, lakker eller glasurer. Malingproducenterne har erfaring inden for dette område, og kan anbefale den rigtige metode til det rigtige formål.

Se vores sortiment med varmebehandlet træ her

Du kan kontakte vores danske country manager Per Bruun på tlf. 23 69 76 76 eller mail

Mere om produktet Parkmøbler - Bænke og borde

Parkmøbler - Bænke og borde

Moderne og klassiske kvalitetsmøbler til offentlige rum

WOODY

WOODY

WOODY parkmøbler er inspireret af naturen

Læs mere

PORTIQOA

PORTIQOA

PORTIQOA er en tidløst designet park sofa

Læs mere

VERA

VERA

Møbelserie i moderne kvalitetsdesign

Læs mere

PORT

PORT

PORT er en serie af vægmonterede bænke

Læs mere

SINUS

SINUS

Separate bænke med et umiskendeligt udtryk

Læs mere

CONSTRUQTA

CONSTRUQTA

Symmetrisk spil med bestemte skråninger

Læs mere

DIVA

DIVA

DIVA er et holdbart parkmøbel i tidløst design

Læs mere

DIVA SOLO

DIVA SOLO

DIVA SOLO er en prisvindende bænk

Læs mere

Woody

Woody

Datablad

Læs mere

Portiqoa
Vera

Vera

Datablad

Læs mere

Port

Port

Datablad

Læs mere

Sinus

Sinus

Datablad

Læs mere

Construqta
Diva

Diva

Datablad

Læs mere

Diva Solo
Smekab Citylife - Be Urban Friendly

Smekab Citylife - Be Urban Friendly

Denne film beskriver hvordan vi har reduceret vores udledning af CO2 markant

Læs mere