Fremtidens byrumsinventar er smart - i mere end én forstand

Annonce – Dato 28 jun 2022

Halvdelen af verdens befolkning bor allerede i byer, og yderligere 2,5 mia. vil være tilføjet i år 2025. Derfor har vi brug for ”smart cities” med indbydende og trygge byrum. De små oaser fungerer som livgivende åndehuller i de travle byer.

Smekab Citylife inventar, udendørsmøblerBAX er en bilspærre, der bl.a. kan betjenes via mobiltelefonen

Hvordan fungerer Smart Cities?

Med udsigten til flere indbyggere i byerne skal der gøres mange tiltag, for at imødekomme de udfordringer vi står overfor. Morgendagens byer bliver således smart cities med alt, hvad det indebærer.

Men hvad er smart cities egentlig? Der findes ingen enkeltstående definition, der dækker over begrebet, men man er dog enige nogle fælles komponenter. Man taler fx om smarte transportsystemer, som gør det muligt for flere mennesker at bevæge sig hurtigere eller nemmer rundt. Smarte bygninger genererer eller holder på den dyrebare energi.

Derudover gør smarte byer aktiv brug af the Internet of Things (IoT). IoT refererer til netværket af fysiske objekter, der fx indeholder software eller sensorer, til at forbinde tingene med internettet og hinanden. Objekterne kan derved interagere og udveksle data, fjernstyres eller automatiseres. Alle disse tiltag (og flere til) hjælper til at gøre byerne mere klimavenlige og smidige for indbyggerne.

BAX er en bilspærre, RIVAGE fås med fastmonterede borde med indbygget USB opladerstik.RIVAGE (øverst) fås med fastmonterede borde med indbygget USB opladerstik. FILT (nederst) er et socialt møbel med integreret lysmast og affaldskurv

Trygge byrum øger indbyggernes livskvalitet

Som producent og leverandør af inventar til byens rum, er vi særligt opmærksomme på, at vores udstyr passer til fremtidens byer. Med flere mennesker i byerne stiger behovet for attraktive byrum, samtidigt med at slitagen på inventaret øges. Derfor skal fremtidens parkmøbler være robuste, multifunktionelle og miljøvenlige. For trygge og miljøvenlige byrum øger indbyggernes livskvalitet, og medvirker til at reducere byernes klimaaftryk. I sidste ende hjælper det med til at nå FN’s mål for bæredygtig udvikling.

Smekab Citylife foretager store investeringer i systemer og inventar, der gør byerne smartere og grønnere. Vi har bl.a investeret i systemer til ruteeffektiviseret affaldsindsamling, og vi installerer parkbænke med USB opladerstik, overdækninger med solcelle- eller sedumtage og pullerter og rækværker med indbygget LED belysning.

Smekab Citylife er også de første til at bringe intelligent cykeldetektering til Norden. Systemet minder om dem man kender fra parkeringshuse og -kældre, men er møntet på cykler. På samme måde som i parkeringshuset kan systemet genkende og tælle cykler, og derved hjælpe cyklisterne med at finde cykelparkering. Systemet kan også bruges til at indsamle data, så kommunen kan monitorere flowet af cykler, og eventuelt foretage forbedringer på den baggrund.

WOODY fås med indbygget USB laderstik og med plads til cykelparkeringEBLOCQ (øverst) er en smart bænk, der fås med låsbare opbevaringsrum og USB opladerstik. WOODY (nederst) fås med indbygget USB laderstik og med plads til cykelparkering

Smarte møbler med eller uden strøm

”Smarte” møbler behøver ikke være elektriske, for at forbedre funktionaliteten. Fleksibilitet kommer til at være et nøgleord, når vi er mange der skal deles om pladsen. Særligt under større events kan fleksibelt inventar være et fordelagtigt valg. Er affaldskurvene f.eks. store nok under skaldyrsfestivalen på Mors eller til byfesten i Sønderborg? Hvordan sørger man for rigeligt med midlertidig cykelparkering til Tinderbox og Northside?

Fleksibelt inventar kan imødekomme nogle af disse udfordringer. Man kan vælge affaldskurve, der midlertidigt kan erstattes af mere rummelige modeller. Der findes multifunktionelle møbler, som også kan fungere som cykelstativer, bænke, der ikke behøver forankring i jorden eller plantekummer, der kan agere afspærring, som nemt kan flyttes med en palleløfter. Mulighederne er mange, og med det rette valg, kan man opnå store besparelser.

Vi er mange, der benytter byens rum, og derfor skal inventaret også afspejle diversiteten, samtidigt med at det skal kunne holde i mange år. Ved at være lydhøre over for folks behov og adfærd skaber vi løsninger, der gør byerne trygge og behagelige.

Vil du se hele sortimentet af smart city produkter, eller vil du vide mere om Smekab Citylife, så besøg www.smekabcitylife.dk eller kontakt vores personale: Per Bruun tlf. 23 69 76 76 og Tina Søegaard tlf. 54 33 77 33