Sportens behov, show og æstetik - kræver de helt rigtige belysningsløsninger

Annonce – Dato 24 jan 2019

LED teknologien gør sportsbelysningen bedre, mere energieffektiv og spændende end nogensinde før. Det er bare ikke ligetil at skabe tidssvarende belysning i sportsarenaer – men løsningen findes med specialiseret LED lys.
 

LED belysning til indendørs sportBelysning til idrøtshaller og svømmehaller fra NEWTEK, LED lysarmaturer

En svømme-, skøjte- eller idrætshal er et hårdt miljø, hvor der stilles øgede krav til belysningen, både i forhold til sikkerhed, holdbarhed og blænding over for aktører og evt. de kameraer, der skal bruges til tv-dækning. 

Det ved man hos firmaet NEWTEK ApS i Odense, der blandt sine specialer har LED belysning til indendørs sport, og repræsenterer hollandske EVA Optic og finske GREENLED, der er europæiske armaturproducenter, der med stor erfaring udvikler og producerer LED belysning på egne fabrikker, specielt til disse miljøer. Tilsammen er over 1.000 offentlige idræts-, skøjte- og svømmefaciliteter i Europa bestykket med LED armaturer fra disse to specialproducenter. I 2015 blev EVA Optic’s liniære LED armatur nomineret blandt TOP10 mest innovative produkter på ’Sportsfair’ messen i Fredericia.

- Man kan ikke vælge et standard LED lysarmatur, når man eksempelvis skal lave belysning i meget varme, fugtige og klorholdige miljøer som svømmehaller, badelande og wellnessbade. Man skal have mekanik og elektronik, der kan holde og måske en løsning, hvor man adskiller dioder og strømforsyning, så selve forsyningen placeres i et rum med mindre udfordrende indeklima, siger direktør Morten Nyholm Jensen fra NEWTEK.  

- I mange svømmehaller har man brugt industrilamper eller udendørs armaturer, som kan se forfærdelige ud efter få år eller man har overfladebehandlet mekanikken og ikke tænkt på elektronikken, så fejlraten på funktionen er hurtig stor.

LED og strømbesparelseLys til idræt og sport, belysning i arkitekturen

Udvidet mulighed for at tænke LED belysningen ind i arkitekturen

Ud over holdbarhed og den velkendte strømbesparelse, der ligger i LED belysning, er det muligt allerede ved projektering af et halbyggeri, at tænke LED belysning ind i arkitekturen og rumdesignet, meget mere effektivt end traditionelle løsninger. Lysstofrør og halogener skal serviceres jævnligt, og derfor opsættes armaturerne typisk, så de kan nås fra bassinkanten. Det er ikke absolut nødvendigt med LED armaturer, siger direktøren.

Specialviden om sportsbelysning kan spare både tid og penge

LED belysning til svømmehaller og sportshaller kræver også specialviden hos installatøren. Det er man opmærksomme på hos NEWTEK, der gerne hjælper med lysberegninger, placering og opsætning samt om styring og dens muligheder. Dermed øges kombinationerne af det æstetiske og det praktiske gevaldigt. 

En svømmehal opdeles med fordel i kravspecifikke vådrumszoner, så en kvalificeret overflade-behandling og afskærmning af armaturerne og især strømforsyninger, er gennemgående fra bunden af bassinet til loftet i rummet. Desuden skal metallernes sammenføjninger ved opsætning udføres, så der undgås galvanisk tæring, fortæller Morten Nyholm Jensen.  

LED lys til sport, sportsbelysning, lys til sportsarenaer

LED teknologien kan forstærke oplevelsen hos aktører og publikum

- Der er med LED belysning, rige muligheder for at lege med lysvirkninger og få mere show-prægede effekter i hele farvespektret, hvis man for eksempel skal forstærke en opfattelse af eller en stemning i et rum.

- Det er faktisk fælles for idræts-, skøjte- og svømmehaller. Belysningsbehovene adskiller sig, men på trods af dette er målet og særdeles slutresultatet, det samme – nemlig en tilstrækkelig mængde regelmæssigt og blændfrit lys, uanset hvad anlægget anvendes til. Og der stilles stadigt større krav til belysningen, både fra publikum og fra tv-selskaber, der skal sende udsendelserne i HD-format. Derfor lægger vi mange kræfter i at undgå uhensigtsmæssige skyggedannelser og flicker i lyset som giver ”flimmer i kassen”, siger direktøren.

Kontakt

NEWTEK, Morten Nyholm Jensen/21 24 24 54, E-mail: mny@newtek.dk

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår