Robust og holdbar facade med et moderne udtryk

Annonce – Dato 9 Dec 2019

Da Vestjysk Bank i Hvide Sande skulle have ny facade, ønskede man en langtidsholdbar løsning. Facaden skulle bevare bygningens unikke og flotte udtryk og samtidig modstå Vestjyllands barske klima.

Vestjysk Bank i Hvide Sande har siden opførelsen i 2007 stået som en arkitektonisk flot og markant bygning, det er derfor heller ikke mærkeligt at bygningen i den antrasit-grå farve, har fået tilnavnet Hvide Sandes ”Sorte Diamant” i lokalområdet.

Vestjysk Bank ønskede en langsigtet løsning, en modstandsdygtig facade

I 2017 krævede facaden en totalrenovering. De oprindelige facadeplader kunne ikke længere holde. Den mørkegrå farve, der blandt andet kendetegnede bygningen, betød at facadepladerne blev utrolig varme. Pladerne kunne ikke optage de spændinger, der kommer når temperaturen skiftede. Pladerne revnede og fugt trængte ind, hvilket også resulterede i at maling og puds skallede af. Fugtindtrængning mundede ud i skimmelvækst i konstruktionen.

Bygningen i Hvide Sande er mere udsat, da den ligger tæt på Vesterhavet. Det barske klima havde ødelagt den før så flotte facade og der skulle en anden type og mere modstandsdygtig og holdbar facade på. Det blev besluttet at facadebelægningen skulle skiftes ud med naturskifer. HVAM Arkitekt & Ingeniørkontor A/S var, i forbindelse med facaderenoveringen, Vestjysk Banks tekniske rådgiver og ansvarlige for materialevalg, skitser og projektmateriale samt byggestyring.

Cupa er garant for kvalitet

Modstandsdygtig facade

Vestjysk Bank ønskede en langsigtet løsning og en modstandsdygtig facade, der samtidig var tro mod det oprindelige udtryk. Bygningen skulle bibeholde samme moderne og unikke design i en næsten identisk grå farve. Kombinationen af facadeegenskaber og det ønskede udtryk afgjorde valget af Cupa som facadeleverandør.

Det klimaskærmende beklædningssystem Cupaclad 201 Vanguard kendetegnes ved sit moderne design, som kombinerer skiferplader i stort format med beslag af rustfrit stål, hvilket giver en ren og moderne kombination. De rustfrie stålbeslag er let synlige nederst og skaber kontrast til naturskiferen. Resultatet er en bæredygtig beklædning med et moderne præg. Naturskifer sikrer en fremragende ydelse i alle vejrforhold. Det er vandtæt, ekstremt modstandsdygtigt og har en bemærkelsesværdig lang levetid. Skiferens holdbarhed og modstand samt produktets lille indvirkning på miljøet, gør Cupaclad 201 Vanguard til et godt bæredygtigt materialevalg til moderne arkitektoniske projekter.

Vestjysk Bank i Hvide Sande har siden opførelsen i 2007

Lars Nymann, projekt- og byggeleder, HVAM Arkitekt & Ingeniørkontor A/S fortæller: ”Vi ønskede ikke at ændre på bygningens udtryk og skarpe linjer, og vi mente at skiferen fra Cupa i udtrykket ville passe rigtig godt ind. Vi kender Cupa fra tidligere projekter og synes de har nogle gode og modstandsdygtige produkter. Som vi oplever det, er blandt andet deres skifer lidt kraftigere i kvalitet og mere robust end hos tilsvarende leverandører. På det her renoveringsprojekt skulle der også tages højde for de fysiske påvirkninger, da bygningen ligger nede i en højde og på et torv hvor der er meget bevægelse og trafik. Dertil kommer at Hvide Sande vejrmæssigt er et barskt miljø, hvor der er en meget saltholdig luft. Det kan Cupas naturskifer godt tåle og holde til i mange år, så det var også med i vores overvejelser”. Lars Nymann afslutter: ”På de projekter hvor skifer er inde i billedet, plejer vi at foreslå Cupas produkter, fordi vi ved at vi kan få hjælp og vejledning, og så har vi også et godt kendskab til deres produkter og løsninger. På det her projekt har Cupa blandt andet bidraget med forslag til sammenklippede hjørneløsninger, hvilket gav bygningen det ønskede æstetisk udtryk”.

Vestjysk Bank står i dag med matte naturskifter, som spiller godt sammen med bygnings unikke formsprog. Samtidig er den arkitektoniske bygning nu robust nok til vejrforholdene tæt ved Vesterhavet. Den vandafvisende facade i naturskifer giver sammen med de store asymmetriske vinduer bygningens unikke udtryk og tiltrækker igen opmærksomhed.

Cupa er garant for kvalitet

CUPA DANMARK A/S er sammen med moderselskabet CUPA GROUP fra Spanien verdens største producent af naturskifer og garant for at de naturskifer, der forhandles til det Skandinaviske marked er af en kvalitet som kan modstå det nordiske klima gennem adskillige årtier.

CUPA naturskifer gennemgår omfattende kvalitetskontrol fra udsugning til fremstilling og emballering i transformationsenhederne. Derfor har hver CUPA naturskiferpalle en unik stregkode, der giver produkterne fuld sporbarhed, man kan altså følge skiferen gennem hele processen, fra stenbrud til kunde. Cupa naturskifer opfylder eller overgår alle internationale kvalitetsstandarder og kommer med et 30 års garanticertifikat.

Referenceprojekter fra CUPA DANMARK A/S

Villa P

Villa P

Villa P boligen er et helt nyt projekt i Danmark som blev færdiggjort i 2016....

Villa Risskov

Villa Risskov

Risskov

Vision Arkitekter er blevet inspireret af holdbarheden, miljøvenligheden og s...

Future House

Future House

Holbæk

En bolig, som var bæredygtig, men lys, elegant, men med den højeste energie...

Tandrup Kollegiet

Tandrup Kollegiet

Vanløse

Modernisering af Tandrup Kollegiet i Vanløse. Arkitekten er Kant Arkitekter. ...