Landsarkivet /Erhvervsarkivet / Retten i Aarhus

Entreprenør: Enemærke og Petersen Få alle detaljer om dette projekt med abonnement hos FaktaNet Live

Involverede firmaer

Södra Wood A/S

Renovering af det fredede Erhvervsarkiv i Aarhus

Den historiske bygning i midten af Aarhus der tidligere husede Statsbiblioteket og senere Erhvervsarkivet har gennemgået en stor ombygning og renovering, og er nu indrettet som en moderne retsbygning og arbejdsplads for Skifte- og Fogedretten.

Hovedbygningen kaldet 'Smykkeskrinet' er tegnet og opført af Hack Kampmann i 1898-1902, og betragtes som et betydeligt værk i dansk arkitektur. Bygningen, forareal med mure og indkørsel samt læsesalens nagelfaste inventar og lysekroner er fredet.

Fredningen betyder at renoveringen ikke må kompromittere bevaringsværdierne og deres indbyrdes hierarki. Karakteren af æstetiske og arkitektoniske tiltag og materialevalg skal forstærke og fremdrage de eksisterende kvaliteter. Da bygningen er fredet, er projektet godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen.

Södra leverede gulvene

Ligesom der blev stillet store krav til de andre materialer, der blev anvendt, således blev der også stillet præcise krav, til de gulvplanker der skulle leveres. For eksempel var det et krav, at plankerne skulle være ”gammeldags” det vil sige have en vis tykkelse, være forholdsvis smalle og dertil skarpkantede. Der var også et ønske om, at plankerne skulle være forholdsvis fri for knaster, derfor bestilte entreprenøren ekstra mange, så de havde mulighed for at sortere plankerne meget omhyggeligt. Slutteligen var det også et krav, at plankerne skulle være så tætvedede som muligt, derfor blev der leveret planker fra langsomt voksende nordiske fyrretræer. De steder hvor plankerne kunne ses nedenfra, for eksempel gennem ventilationsristene, blev der leveret specialfremstillede gulvplanker uden de moderne afspændingsriller.

Fredede bygninger kan være lidt af en mundfuld

Der er store krav til renoveringer af fredede og bevaringsværdige bygninger, og det kan være lidt af en mundfuld for en tømmerhandel at få styr på alle godkendelser og sikre, at vigtige restriktioner bliver overholdt. Til denne renovering har Södra leveret.

Vi kan både regne i tommer og fod

I Södra har vi stor erfaring med specialproduktioner til både små og store renoveringer i fredede bygninger. Vi ved også, at denne form for byggeprojekter kræver vigtig viden på området, og derfor tager vi gerne dialogen med Slots- og Kulturstyrelsen, arkitekter, entreprenører og andre vigtige interessenter for at finde en løsning, der tilfredsstiller alle parter.

Södra har været med til at fremtidssikre mange fredede bygninger – blandt andet det gamle Erhvervsarkiv i Aarhus, Tvangsarbejdsanstalten i Odense og Nyboder i København.

Vil du vide mere?

Kontakt interiørteamet på 4848 8200 når du får forespørgsler på et projekt med fredning. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Du kan læse mere om vores gulve på vores website


Produktkoblinger

Massive trægulve og lamelparket

Renovering af det fredede Erhvervsarkiv i Aarhus

Den historiske bygning i midten af Aarhus der ...


Relaterede projekter

Aabenraa Krematorium

Aabenraa Krematorium

Nybygning | Aabenraa | 13,0 mio.kr

Nybygning af samlingssteder i Aabenraa på 1 etager . Selve byggeriet er påbeg...


Aalestrup Bymidte

Aalestrup Bymidte

Anlægsarbejde | Vesthimmerlands | 22,5 mio.kr

Anlægsarbejde af samlingssteder i Vesthimmerlands . Selve byggeriet er påbegy...


Aarhus Havn

Aarhus Havn

Nybygning | Aarhus | 54 Mio.kr

Nybygning af samlingssteder i Aarhus . Selve byggeriet er påbegyndt august 20...


Berliner Schloss/Humboldt Forum

Berliner Schloss/Humboldt Forum

Berlin

I perioden 2012-2020 er det historiske byslot i Berlin blevet genopført eft...