Københavnerarmaturet lanceres i nyt materiale, der udleder mindre CO2

Annonce – Dato 8 Feb 2024

Ikonisk dansk gadelampe bliver snart produceret i plantebaseret materiale

Ikonisk dansk gadelampe

Ikonisk gadelampe bliver fra 2024 produceret i nyt plantebaseret materiale

Signify har innoveret fremstillingen af det klassiske Københavnerarmatur, der er et velkendt billede i de danske gader og stræder. I løbet af 2024 vil armaturhuset blive produceret i plasttypen BIO-PE, som er polyethylen fremstillet af plantebaseret materiale med langt lavere CO2-udledning end tidligere anvendte materialer til Københavnerarmaturet.

Signify har foretaget en LCA (Life Cycle Assessment) for materialerne brugt i armaturet. Med produktionen af Bio-PE ender man i stedet med en negativ CO2-udledning på 3 ton for hvert ton produceret plastik. Derved reduceres CO2-udslippet per produceret Københavnerarmatur betragteligt, når man skifter materialet i armaturhuset fra PE til Bio-PE. Sammenligner man med den klassiske gadelampe med armaturhus fremstillet af aluminium, er der en besparelse på 50% CO2 per armatur i materialeforbrug.

Stadig holdbart trods den nye teknologi

 Ved at udskifte materialet til BIO-PE har man ikke gået på kompromis med Københavnerarmaturets egenskaber. PE-plastik er kendetegnet ved, at det er ekstremt stærkt og modstandsdygtigt overfor solens UV-stråler, og dermed imødekommer det nye materiale de hårde krav til holdbarheden ved udendørs belysning.

Udover at traditionel PE og BIO-PE er kemisk identiske, så vil armaturets visuelle udseende også være det samme som med tidligere udgaver, og kunderne vil heller ikke kunne opleve en prisstigning ved overgangen til armaturhusene i planebaseret materiale. Den nye udgave af Københavnerarmaturet er derfor en god investering, som udskiftning til udtjente Københavnerarmaturer i de danske gader, da armaturets mulige udstyring af 5G-transmittere samt energieffektive LED-teknologi åbner mulighederne for energioptimeret og smart gadebelysning.

Læs mere om det nye BIO-PE fremstillet Københavnerarmatur

Ikonisk dansk gadelampeIkonisk dansk gadelampe fra signify

Københavnerarmaturet – gadebelysning gennem flere årtier

Københavnerarmaturet med det stilrene tidløse design blev tegnet i 1970-erne af Stadsarkitekten til den københavnske gadebelysning. I dag oplyser det ikoniske armatur ikke blot de københavnske gader og stræder – der er hængt 300.000 af slagsen op i byer over hele Danmark, og armaturet bliver også solgt i det øvrige Norden.

Armaturet er teknisk udviklet af ingeniørerne hos det tidligere Philips, og Signify har stadig i dag enerettighederne til produktionen, som foregår efter ordre i Signifys lille danske fabrik/workshop i Hedehusene med brug af danske underleverandører. Der findes i dag 1.200 varianter af Københavnerarmaturer. De er ofte udviklet efter ønske fra kunderne i størrelser fra helt små til kæmpestore og med forskellig slags lys.

Om Signify

Signify er verdens førende inden for belysning til professionelle, forbrugere og IoT-belysning og sælger produkter og løsninger under brands som Philips, Interact, Philips Hue, Color Kinetics og WiZ. 

Yderligere information: For at vide mere om Københavnerarmaturet, kontakt venligst Charlotte Krogh, tlf: +45 30616695, e-mail: Charlotte.krogh@signify.com