Gamle drivhusplader bliver til belysning

Annonce – Dato 9 Dec 2022

Signify er den første belysningsproducent, som arbejder med 3D-printede armaturer i industriel skala.

Signify er den første belysningsproducent, som arbejder med 3D-printede armaturer i industriel skala

Arkitekter og indretningsdesignere kan i dag planlægge belysningen i et rum med armaturer, som er 3D-printede ud fra specielle ønsker til former, farver, tekstur og logo. Den mulighed for fleksibilitet har mange designere taget til sig – ikke mindst fordi det samtidig er en miljøvenlig måde at producere på med cirkulært materiale som eksempelvis genanvendeligt polykarbonat.

Signify, belysning, 3D-printede armaturer

”Vi oplever, at arkitekterne er glade for mulighederne med 3D-printede armaturer, også fordi der findes en god bæredygtighedshistorie bagved”, siger bæredygtighedsrådgiver i Signify, Charlotte Krogh.

Verdens største leverandør af belysning, Signify, bruger udtjente drivhusplader som materiale i sin produktion af 3D printede armaturer og eksperimenterer derudover med materialer som eksempelvis gamle fiskenet og CD-ér. Inden for kort tid forventer virksomheden at kunne 3D printe med granulat fremstillet af spildolie fra fødevareindustrien.

belysning fra Signify”3D printede armaturer taler ind i vores egen bæredygtighedsstrategi, da vi ønsker et skifte over mod cirkulær produktion, hvor vi bruger materialer, der kan indgå i en ny cyklus”, siger Signifys bæredygtighedsrådgiver Charlotte Krogh.

Signify har som målsætning, at i 2025 skal 32 procent af virksomhedens produktion være cirkulære produkter, og heraf vil en meget stor del være 3D-printede armaturer, som belysningsproducenten ønsker at fordoble sin produktion af.

MINDRE CO2-UDLEDNING

Det er mindre energikrævende at printe end at formstøbe armaturer. Der bliver udledt knap 50 pct. mindre CO2 ved at printe et armatur i polykarbonat, ekskl. elektronik og lyskilde, end ved at formstøbe armaturet i aluminium. De printede armaturer vejer mindre end almindelige armaturer og er mindre belastende i transporten. Der bliver ikke anvendt lim i de printede armaturer, som når de er udtjente kan cirkulere op til fem gange. Armaturerne bliver printet efter ordre, så der er ikke noget lager.

Gamle drivhusplader bliver til belysningINDENDØRS BELYSNING

Kunder kan konfigurere og bestille egne armaturer via Signifys hjemmeside, og hvis det drejer sig om større antal specielle armaturer, kan Signify hjælpe med udviklingen. I begyndelsen var det mest dekorative pendler og bordlamper til private husstande, der kom ud af 3D printerne, men efterhånden printes der flere downlights og påbygningsarmaturer til det professionelle marked - blandt andet til kontorer og butikker. Eksempelvis har Københavns Lufthavn og Københavns Kommune benyttet sig af 3D printede armaturer. Der kommer dog ikke udendørs belysning ud af printerne, da de printede armaturer endnu ikke har robustheden til at hænge ude.

FØRST MED STOR SKALA

Endnu har Signify ikke 3D printere i Skandinavien. De printede armaturer til det danske marked produceres i Belgien, men belysningsproducenten overvejer, hvordan markederne bedst dækkes, så der bliver mindst mulig transport.

”Vi er gået ind i 3D print for, som den første belysningsproducent at løfte det i stor kommerciel skala. Vi har siden 2017 investeret og arbejdet benhårdt med at udvikle det rette materiale og produktionen. Det har været en rejse, men i dag har vi fem fabrikker forskellige steder i verden, hvor 3D printerne kører hele tiden”, siger bæredygtighedsrådgiver i Signify, Charlotte Krogh.

Signify er verdens førende inden for belysning til professionelle, forbrugere og IoT-belysning.

OM SIGNIFY

Signify er verdens førende inden for belysning til professionelle, forbrugere og IoT-belysning. Signify er det nye navn for Philips Lighting, som sælger produkter og løsninger under brands som Philips, Interact, Philips Hue, Color Kinetics og WiZ.

Yderligere information: Bæredygtighedsrådgiver Charlotte Krogh, Charlotte.krogh@signify.com, tlf.: 30 61 66 95,
www.signify.com/da-dk