Kendt gadelampe bliver mere grøn

Annonce – Dato 26 jan 2024

Københavnerarmaturet bliver fra 2024 produceret i materiale, som udleder mindre CO2.

De ikoniske Københavnerarmaturer er på vej til at blive produceret i plantebaseret materiale De kendte gadelamper hænger og lyser ned på gader og stræder i mange danske byer

De ikoniske Københavnerarmaturer er på vej til at blive produceret i plantebaseret materiale med en langt lavere CO2-udledning end hidtil.

De kendte gadelamper hænger og lyser ned på gader og stræder i mange danske byer. Når byerne i de kommende år udskifter udtjente Københavnerarmaturer, vil det være til armaturer, der har udledt markant mindre CO2 i produktionen. Samtidig vil de nye armaturer være med den seneste energieffektive LED-teknologi, og de kan udstyres med 5-G-transmittere, som åbner nye muligheder for energioptimering og smart belysning.

Københavnergadelampe i plantebaseret materiale PLANTEBASERET MATERIALE

Københavnerarmaturet er gennem årene blevet støbt i forskellige materialer. De allerførste var produceret i glasfyldt polyester (PBT), herefter i slagfast akryl (PMMA) og de seneste år har materialet været polyethylen (PE) fremstillet af råolie . Armaturerne er nu på vej til at blive produceret i plantebaseret materiale med en langt lavere CO2-udledning.

Signify har fået foretaget en Life Cycle Assesment, LCA, for materialerne brugt i armaturet. Beregningerne viser, at der er en markant reduktion i CO2-udledningen ved at gå bort fra den traditionelle polyethylen, PE, fremstillet af råolie og i stedet gå over til PE fremstillet af plantebaseret materiale.

Hvor fremstillingen af et ton polyethylen tidligere udledte to ton CO2 til klimaregnskabet, så bliver bliver det med bio-PE i stedet en negativ CO2-udledning, da planterne optager/absorberer 3 ton CO2 for hvert ton polyethylen/Bio PE, forklarer bæredygtighedsrådgiver i Signify", Charlotte Krogh.

Sammenlignet med materialeforbruget for en klassisk gadelampe med et armaturhus i aluminium er der en besparelse på over 50 procent CO2.

STADIG HOLDBART

Det svækker ikke armaturets egenskaber at støbe i det plantebaserede materiale. Det ligner og opfører sig som det traditionelle PE og er 100% kemisk identisk.

Der er ret hårde krav til holdbarheden ved udendørs belysning, som skal kunne tåle en del, men det nye Københavnerarmatur i plantebaseret materiale er testet til at være lige så stærkt som det gamle, og det tåler solens UV-stråler lige så godt”, fortæller Charlotte Krogh.

Københavnerarmaturet med det stilrene tidløse design

Armaturets udseende vil være det samme som hidtil, og kunderne vil heller ikke opleve en prisstigning ved overgangen til støbning i det plantebaserede materiale.

Kunderne er typisk kommuner, boligforeninger, energiselskaber og private driftsselskaber, som lægger vægt på, at belysningen kommer med en EPD, som ikke tynger bæredygtighedsregnskabet.

Armaturet er teknisk udviklet af ingeniører Københavnerarmatur i tidløst design

KØBENHAVNERARMATURET

Københavnerarmaturet med det stilrene tidløse design blev tegnet i 1970-erne af Stadsarkitekten til den københavnske gadebelysning.

I dag oplyser det ikoniske armatur ikke blot de københavnske gader og stræder – der er hængt 300.000 af slagsen op i byer over hele Danmark, og armaturet bliver også solgt i det øvrige Norden.

Armaturet er teknisk udviklet af ingeniørerne hos det tidligere Philips, og Signify har stadig i dag enerettighederne til produktionen, som foregår efter ordre i Signifys lille danske fabrik/workshop i Hedehusene med brug af danske underleverandører.

Der findes i dag 1.200 varianter af Københavnerarmaturer. De er ofte udviklet efter ønske fra kunderne i størrelser fra helt små til kæmpestore og med forskellig slags lys.

OM SIGNIFY

Signify er verdens førende inden for belysning til professionelle, forbrugere og IoT-belysning og sælger produkter og løsninger under brands som Philips, Interact, Philips Hue, Color Kinetics og WiZ.

Yderligere information: Charlotte Krogh, tlf.: +45 30 61 66 95, e-mail: Charlotte.krogh@signify.com