Fremtidens teknologi bag spektakulære stilladsløsninger

Annonce – Dato 16 mar 2021

Layher – verdens største stilladsproducent - har anvendt data fra en Point Cloud-scanning til at 3D designe det 76 meter høje stillads ved Marmorkirken i København.

Fremtidens teknologi bag spektakulære stilladsløsninger

Ny muligheder for byggebranchen

Digitalisering åbner helt nye muligheder for effektivisering i byggebranchen og i særdeleshed stilladsbranchen. Layher har benyttet avanceret 3D-teknologi til at optimere alle processerne fra design til opstilling af de enkelte stilladsløsninger - uanset størrelser og kompleksitet. Stilladset på Marmorkirken er 76 meter højt og består af et 56 meter højt adgangstårn langs kirkens facade, suppleret med en bro, der forbinder adgangstårnet og det sidste stykke af stilladset, bygget op omkring spiret i 84 meters højde.

Større præcision og hurtigere designproces

Et digitalt scan af en bygning sikrer eksempelvis et forbedret datagrundlag og en langt større præcision i opmålingen, og en langt mere effektiv og hurtigere proces med design og modellering samt udarbejdelse af dokumentation. Derudover er der store gevinster at hente med bedre omkostningsstyring, en reduktion af opstillingstiden og en præcis beskrivelse af de materialer, der skal anvendes.

En effektiv stilladsløsning til en unik historisk bygningLayher – verdens største stilladsproducent - har anvendt data fra en Point Cloud-scanning til at 3D designe det 76 meter høje stillads ved Marmorkirken i København.

Opgaven tog sit udgangspunkt i at Marmorkirkens lanterne og fløjstang skulle renoveres, og kravet var at finde den mest effektive, sikre og mindst pladskrævende stilladsløsning i forhold til den unikke historiske bygning, der ligger i et tæt trafikeret område med bl.a. en metrostation som nærmeste nabo. Datagrundlaget for opgaven er skabt af en 3D-laserscanning på den side af kirken, hvor stilladset er monteret, og de omkringliggende bygninger samlet i en Point Cloud – en punktsky med en samling af datapunkter defineret i et koordinatorsystem, som Layher integrerede i deres AutoCAD-program. Selve punktskyen indeholder 1.289.050.060 punkter, hvoraf kirken alene tegner sig for ca. halvdelen. Med udgangspunkt i datamaterialet kunne Layhers engineering-afdeling i Tyskland designe den endelige stilladsløsning ned til mindste detalje og blandt andet lave kollisionstest for Dansk Stillads Service, der havde vundet opgaven med levering af stilladset.

Digital registrering med 3D-Laserscanner

3D-scanningen blev udført af ingeniørfirmaet BygKontrol ApS, der har specialiseret sig i digital registrering af eksisterende bygninger. Bygkontrol anvendte i dette tilfælde en 3D-Laserscanner monteret på en trefod. Scanneren skyder 2 millioner punkter i sekundet i op mod 100 meters højde. Scanneren blev flyttet til forskellige punkter – fra gadeplan og forskellige niveauer op langs kirkens facade, hvorefter alle data blev samlet og bearbejdet i en 3D-model, som således kunne importeres som en 1:1 model i stort alle CAD-programmer på markedet.

Scanning på kun fire timer

Selve scanningen på stedet blev gennemført på fire timer. Dertil kom tiden med at efterbehandle data. ”Skulle opgaven være løst ud fra eksempelvis ældre tegningsmateriale og manuelle opmålinger, ville man slet ikke kunne opnå samme præcision, detaljeringsgrad og sikkerhed – og i sidste ende kvalitet i løsningen,” slutter adm. direktør Jesper T. Nyborg fra Layher ApS.

Få yderligere information her, tlf. 69 15 74 00.