Solcellefacader - når bygninger bidrager til den bæredygtige udvikling

Annonce – Dato 26 okt 2023

Facaden giver en markant reduktion af CO2 og samtidig mærkbare besparelser på den grønne bundlinje. Farver og forskellige strukturer i glasset giver bygningen det ønskede udtryk, mens solcellerne sørger for, at facaden producerer energi til bygningen. Samlet set vil facaden i sin levetid producere mere end 10 gange den energi, som medgår til fremstilling af den. 

facade, solceller fra SolarlabBilledtekst: Energikontorbyg i Århus hvor den special designede facade giver klimavenligt bidrag til bygningens drift og bidrager til den grønne omstilling. Foto Martin Gravgaard

Facadesystemet er udviklet for at skabe en let byggeproces og et æstetisk slutprodukt. Sammen med SolarLab kan kunden dels bygge nyt, dels få en løsning til selv komplicerede renoveringsprojekter, så bygningens oprindelige ånd bevares. Det er et 100% fleksibelt og gennemprøvet system, der produceres i Europa og i Danmark – og har lang levetid med minimal vedligeholdelse.

Facaderne, der giver markant reduktion af CO2 og mærkbare besparelser på den grønne bundlinje, skræddersys som komplette systemer, så bygningen får det udtryk bygherre og arkitekt ønsker.

SolarLab producerer en ventileret facadebeklædning der genererer bæredygtig strømBilledtekst: Copenhagen International School - beklædt med 6000m2 energiproducerende facade der skræddersys som komplet system, og giver mærkbare besparelser på den grønne bundlinje. Foto SolarLab.

Siden det første projekt på Copenhagen International School stod færdigt i Nordhavn i 2016 - med 6.000 kvadratmeter solcellefacade - er der kommet flere 'grønne' facader på det danske landkort. Facadeløsningen har også vakt interesse blandt udenlandske arkitekter og affødt projekter i bl.a. Holland, Norge og Canada.

”Der er ingen grund til, at man ved grønne løsninger skal gå på kompromis med den arkitektoniske og byggefaglige kvalitet", siger design director Anders Smith fra SolarLab.

Designfrihed til arkitekten

”For erhvervslivet er facadeløsningen også en mulighed for at tale grønt med tyngde og vægt bag ordene samtidig med, at der spares penge på driften. Sund fornuft i forhold til økonomi, bæredygtighed og CO2-reduktion”, tilføjer Anders Smith.

facader, facadepaneler, solcellefacadeFoto: Red River College, Gerry

Bæredygtig grøn omstilling starter tidligt

SolarLab insisterer på, at produktionen af facadepanelerne skal efterleve høje miljøkrav:

”Sviner man i forsøget på at skabe grøn energi, tager man ikke et skridt i en bedre retning. Derfor holder vi vores produktion inden for Europa, hvor alle forhold er underlagt streng kontrol. Til de energiintensive dele af produktionen benytter vi sol-, vind- og vandenergi, hvorefter panelerne samles i Danmark. Den grønne omstilling bør altid starte tidligt i produktionen”, understreger Anders Smith.

En investering i miljøet og lavere levetidsomkostninger

SolarLabs facadeløsninger er en investering, som ud over de miljømæssige fordele tjener sig selv hjem på få år - og samlet set bidrager til at nedbringe en bygnings Life Cycle Cost (LCC). LCC er en beregning af totaløkonomien over en periode på fx 50 år og ikke blot, hvad det koster at opføre byggeriet.

I en bygnings levetidsomkostninger indgår foruden anlægsudgifterne også vedligeholdelses- og udskiftningsudgifter, samt udgifterne til energi, vand, vandafledning m.v. Det betyder, at egen el-produktion fra solceller modregnes og sikrer et mere positivt resultat.

”Da byggeriet står for en tredjedel af alt energiforbrug, har vi rigtig travlt, hvis vi skal nå klimamålene i 2030. Det kan energiproducerende facader bidrage til”, siger design director Anders Smith fra SolarLab.

Yderligere information: info@solarlab.dk, tlf.: 60178031, solarlab.dk

Referenceprojekter fra SolarLab

CIS Nordhavn Copenhagen International School

CIS Nordhavn Copenhagen International School

Nybygning | København | 360 Mio.Kr

Nybygning af skole 0-10, klasse i København på 7 etager . Selve byggeriet er ...

Bornholms Hospital - Bygning A, 1. etape

Bornholms Hospital - Bygning A, 1. etape

Udv.renovering | Bornholm | 13 Mio.kr

Udv.renovering af hospital i Bornholm på 3 etager . Selve byggeriet er påbegy...

RISE - Research Institutes of Sweden AB

RISE - Research Institutes of Sweden AB

Borås

RISE Research Institutes of Sweden´s nyopførte EMC-testkammer. AWITAR bygni...