Er der CO2-snydere i din EPD?

Annonce – Dato 23 maj 2023

Klimakravene er kommet for at blive – så hvordan forholder du dig til det? Læser du hele din EPD? Er du obs på de kommende skærpede klimakrav, og er du klar over de CO2- fordele, der ofte vil være ved danskproducerede produkter?

Knauf - Hvornår skal du bruge EPD'er?

Hvornår skal du bruge EPD’er?

Med de nye klimakrav, som kun bliver skærpede yderligere de kommende år, handler det om at have tungen lige i munden og have al nødvendig og korrekt dokumentation på plads, så du har verificeret dokumentation på den miljøpåvirkning, dit projekt vil have, med blandt andet CO2-aftryk.

Men er der CO2-snydere i din EPD? 

Stoler du på din EPD?

Hvor gemmer CO2-snydere sig i din EPD?

For at kunne stole på din EPD er du nødt til at vurdere, hvordan læser du din EPD? Læser du hele EPD’en, og har du sat dig ind i, hvad de forskellige faser står for? Faktum er, at der er forskel på EPD’er – så kigger du på en produktspecifik EPD, en branche EPD eller generiske data? 
CO2-aftrykket på en standard gipsplade ved brug af generiske data ligger for eksempel 25% højere sammenlignet med en produktspecifik EPD på en standard gipsplade fra Knauf. Du opnår derved en betydelig bedre og mere præcis klimaberegning ved at anvende produktspecifikke data der, hvor de er tilgængelige.   

Herudover er det vigtigt at tage højde for alle livsfaserne i EPD’en – fra A-D. Er der tale om et danskproduceret produkt eller et importprodukt? Klimabelastningen ved transport til byggeplads samt transport fra produktionssted kan her være en CO2-snyder, såfremt distancen, som er oplyst i EPD’en, er langt lavere end den reelle distance, førend produktet er helt fremme ved dit byggeri. Her er det dit eget ansvar at indregne den korrekte distance ved transport. 

Og hvad sker der med produktet ved endt levetid? Bliver det sendt til genanvendelse eller ender det på deponi? Deponering af byggeaffald er en kæmpe miljømæssig udfordring, og derfor bør genanvendelse af affald tillægges langt større værdi, end det gør i dag. 

Det er derfor først, når du har inkluderet i alle livsfaserne, at du har den reelle klimabelastning på et produkt.   

Hvad koster det ikke at have systemgaranti?

Hvad koster det ikke at have systemgaranti?

Ved du, hvad det koster ikke at have systemgaranti? I stedet for at løbe risikoen kan du notere dig, at hos Knauf får du systemgaranti og systemsikring på hele Knauf systemer. Med vores systemgaranti er du sikret sikker montage efter vores anvisninger, da vi 100% står inde for de beregninger, vi laver på dine Knauf systemer. Grundet omfattende tests på systemernes dele i sammenspil med hinanden stiller vi denne sikkerhed og sikring for, at det enkelte system opfylder alle krav og specifikationer. 

Med Knauf systemgaranti er du sikret, at produkter og systemer er udviklet til at opfylde gældende lovkrav samt gældende tekniske standarder. Vi stiller Knauf systemgaranti, så længe der er tale om hele Knauf systemer.

Derfor er Knauf også mere end ”bare” end gipsplade. Du får løsninger og specifikationer, som kan dække op til 75% af komponenterne til et færdigt byggeri, som blandt andet omfatter etagedæk, indervægge, gulve, facader, vægge, spartelprodukter og stålskeletter med mere. 

Ingen grimme overraskelser med Knauf

Med Knauf som din partner og producent af lette byggematerialer får du ingen grimme overraskelser i form af store CO2-regninger, upræcise EPD’er, komplicerede projekteringsværktøjer eller tidskrævende processer med klimaberegningen. Til gengæld sørger vi for, at du kan sætte ’flueben’ ved: 

  • Systemgaranti på hele Knauf systemer
  • Tredjeparts verificeret produktspecifikke EPD'er
  • DGNB dokumentationspakker
  • MK-godkendelser i henhold til ETA-Danmark
  • Dansk produktion og hermed minimal CO2-udledning ved transport
  • Skræddersyede konstruktionsfiler til direkte import i LCAByg
  • Effektiv projektering, CO2-beregning pr. m2 på det valgte Knauf system og BIM-planlægning med Knauf Planner Suite
  • Produkter med Dansk Indeklima Mærkning
  • Knauf gipsplader og akustiske gipslofter kan sendes til genanvendelse efter endt levetid

Referenceprojekter fra KNAUF A/S

Musikkens Hus

Musikkens Hus

Nybygning | Aalborg | 780,0 Mio.Kr.

Nybygning af musikhus i Aalborg på 6 etager . Selve byggeriet er påbegyndt ju...

Company House

Company House

Nybygning | Vallensbæk | 150 Mio.Kr

Nybygning af kontorbygning i Vallensbæk på 6 etager . Selve byggeriet er påbe...

Slagtehuse - 1. Etape Rugårdsvej, Grønløkkevej

Slagtehuse - 1. Etape Rugårdsvej, Grønløkkevej

Ombygning | Odense Kommune | 110 Mio.Kr

Ombygning af kollegier/ungdomsboliger i Odense Kommune med 119 lejligheder på...

Aarhus Havn

Aarhus Havn

Nybygning | Aarhus | 200 Mio.kr

Nybygning af kontorbygning i Aarhus på 5 etager . Selve byggeriet er påbegynd...