Beskyttelse mod radon

Dato: 1 okt 2020

Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Radon kan ikke ses, lugtes eller smages og fremkalder ikke øjeblikkelige bivirkninger. Alligevel er radon noget, der berører mange danskere. Landsdækkende undersøgelser tyder på, at omkring 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau i indeklimaet, og de mest udsatte huse er enfamiliehuse, rækkehuse eller kædehuse. En høj koncentration af radon i indeluften øger fx risikoen for udvikling af lungekræft.

Jackon Radonspærre System – en effektiv beskyttelse ved energirenovering

Simple tiltag

Det er let at måle om radonkoncentrationen i boligen er høj, og det er ofte let at sænke indholdet af radon i indeluften ved hjælp af simple tiltag. Radon bør måles over mindst 2 måneder i perioden fra oktober til april for at få det mest korrekte resultat. Det vigtigste man kan gøre for at nedbringe radon i sit hus, er at sørge for udluftning, ventilation og tæthed i bygningen.

Forholdsregler ved forskellige radonkoncentrationer

Mængden af radon i boligen angives i enheden Bq/m³. Afhængigt af radonkoncentrationen er her en oversigt over hvad man kan gøre:

Radonindhold under 100 Bq/m³

Hyppig og god udluftning kan være med til at holde niveauet af radon lavt, og er godt for indeklimaet generelt. Ifølge BR18 må radonindholdet i luften i nybyggeri maksimalt være 100 Bq/m³.

Radonindhold mellem 100 Bq/m³ og 200 Bq/m³

Det anbefales at forbedre ventilationen og tætne revner i fundamentet, utætheder ved rørsammenføringer eller lignende, hvor radon kan trænge ind. Man kan overveje at etablere et radonsug under boligen, hvis dette ikke er tilstrækkeligt.

Radonindhold over 200 Bq/m³

Et mere omfattende tiltag kan her være nødvendigt, som fx at etablere et radonsug, dvs. et særligt ventilationssystem under bygningen. Det er meget effektivt og koster typisk fra kr. 10.000 ved nybyggeri og op mod kr. 50.000 ved renovering. Dette kan løses med Jackon Radonplader.

Jackon radonsikring - en effektiv løsning

Jackon Radonsikring er et helt system, som bl.a. omfatter Jackon Radonplade, en Jackopor® plade som er formstøbt med smalle luftkanaler - en såkaldt sugplade. Ved at benytte Jackon Radonplade har man mulighed for både at trykudligne og etablere aktivt sug. Pladen udlægges direkte på bæredygtigt og afrettet underlag. Videre monteres Jackon Radon Connect ned over knopperne på radonpladen iht. ønsket placering af aftræk. Jackon Radon connect sikrer korrekt placering og forbindelse mellem radonpladen og aftræksrør. Derpå udlægger man Jackopor eller Jackon Super EPS gulvisolering som normalt. Jackon Radonplade leveres i Jackopor 80 og Jackopor 250, sidstnævnte anvendes hvor høj trykstyrke er påkrævet.

Radonsikring er også vigtig når man renoverer og bygger tilJackon Radon Connect

Jackon Radonsikring omfatter også Jackon Radon Solution, som består af radondug (Jackon Radon Barrier), lim og tape til samling af underlaget, manchetter samt tætningsmasse til kabler og rør. Ved mindre renovering af gulvkonstruktioner, hvor man ikke skal lave nyt betondæk, kan Jackon Radon Barrier lægges ovenpå betondækket. Ved renovering af gulvet, hvor man etablerer nyt betondæk, kan Jackon Radon Barrier lægges mellem isoleringslagene og betondækket. Jackon Radon Barrier kan med fordel monteres i kombination med Jackon Radonplade. 

Det mest geniale i systemet er “Jackon Radon B Box 100”, en komplet pakke som indeholder alt det tilbehør, man behøver til 100 m2 grundareal. Er det behov for “lidt mere”, vil pakken “Jackon Radon B Box 50” være tilstrækkelig for op til 50 m2 ekstra.

Hvorfor både dug og sugplade?

  • Hvis membranen brydes i bygningens levetid, kan man aktivere suglaget.
  • Hvis der, efter opførsel af bygning, konstateres radon-værdier (årsmiddel) > 100 Bq/m3, kan suglaget aktiveres

Systemet er gennemprøvet hos SBi efter forskrifter fra den norske Sintef Byggforsk, hvor det også har opnået en Teknisk Godkendelse. Jackon kan derfor dokumentere trygge og gennemtænkte løsninger for radonsikring og der stilles ingen krav til speciel certifisering ved montering. 

Læs mere om Jackon Radonspærre System her

Læs mere om radonsikring her

Fokus på recirkulering af XPS og EPS polystyren

Hovedparten af Jackons produkter er lavet af ekstruderet (XPS) eller ekspanderet (EPS) polystyren – Jackodur® og Jackopor®. Et bearbejdet olieprodukt, som består af 98 % luft og er 100 % recirkulerbart. Hos Jackon genbruges spild og rester fra produktionen til nyt råstof og nye produkter. Brugt EPS og XPS kan smeltes om og benyttes til produktion af andre plastprodukter, f.eks. havemøbler og blomsterkasser. EPS og XPS absorberer minimalt med vand og kan ikke rådne. Materialet holder sig godt over tid og er kemisk bestandigt: Afgiver ingen stoffer til hverken jord eller vand. Den lange holdbarhed reducerer behovet for udskiftning.
 

Mere om produktet Jackon Radonplade

Jackon Radonplade

Jackopor® plade er formstøbt med smalle luftkanaler - en såkaldt sugplade.

Jackon Radonplade 80

Jackon Radonplade 80

Formstøbt plade med smalle luftkanaler - en såkaldt sugplade.

Læs mere

Jackon Radonplade 250

Jackon Radonplade 250

Formstøbt plade med smalle luftkanaler - en såkaldt sugplade.

Læs mere

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår