Våd- og vandvegetation og grønne tage

Annonce – Dato 21 jan 2020

Storme, stærk strøm og vandstigninger kan betyde ødelæggelser som fx erosion af kanaler og bredder. Installation af systemer som våd- og vandvegetation vil forhindre sådanne ødelæggelser. Da der er tale om en kunstig indgriben i den naturlige økologi, er det vigtigt at have beskyttelse og genskabning af naturen med i sine overvejelser. Hos Nykilde gør de en dyd ud af at kombinere forbrugerens ønsker og behov med de ressourcer, der er nødvendige for at vedligeholde de naturskabte værdier.

Nykilde kombinerer forbrugernes ønsker med vedligeholdelsen af de naturskabte værdier

Fordele ved våd- og vandvegetation

 • Kan fungere som biologisk nedbrydeligt filter, der opsamler og holder på bundfald/slam
 • Beskytter mod erosion af udsatte bredder
 • Bidrager til rensning af vand og næringsstofreduktion
 • Forbedrer vandkvaliteten

Sikring af bredder

Ved bredder med begrænset plads bør man vælge materialer, der er kompakte og i stand til at modstå de forventede hydrauliske kræfter, samtidig med at planter og grønt fortsat kan gro. Færdiggroede fiberruller, som fx ArmaFlor®, fastgjort dybt i underjorden beskytter det nederste af skråningens kant og holder på fyldmaterialet. Ved dybere udgravninger tilbyder stenruller et mere stabilt underlag til de færdiggroede fiberruller.

Genopbygning af søbredder

Bølger skabt af skibsfart og vind er ofte årsagen til stejle og eroderede bredder. En god portion vandplanter kan dog modstå en rimelig bølgemodstand. En bølgebryder i form af færdiggroede fiberruller, og i svære tilfælde stenruller, ”beroliger” vandet, støtter grobunden og hjælper til med at holde på det underliggende lag. De færdiggroede planteflåder kan modstå bølgebevægelser og beskytter rødder og jordstængler selv på udsatte steder.

Våd- og vandvegetation og grønne tagegrønne tage fra Nykilde

Erosionskontrol med staudebede og vedplanter

I turbulente åer, floder og søer kan erosionskræfter skylle jord, planter og frø væk. Her kan erosionskontrol med stauder og vedplanter anvendes for at undgå vildtvoksende vegetation. De tilplantede fibermoduler, der bruges, er både æstetiske og miljøvenlige løsninger.

Grønne tage

Grønne tage er en klimavenlig og CO₂-neutral tagløsning. Et grønt tag holder på op mod 60-70 % af regnvandet, så kloaksystemet aflastes under kraftige regnskyl, og er dermed en vigtig brik i forbindelse med lokal afledning af regnvand (LAR).

Tagløsninger og grønne tage fra Nykilde

Eksperter i ”græs på taget”

Nykilde er eksperter i etablering af grønne tage med over 20 års erfaring, som fx Vegblock, der er et praktisk, modulbaseret græstag, velegnet til gør-det-selv projekter, Roof X til flade tage eller de klassiske tagvegetations- og sedummåtter.

Kategorier af sedumtage

 • Ekstensivt grønt tag
  Det mest almindelige grønne tag, som har tyndt vækstlag og laveste vægtbelastning på tagkonstruktionen.
 • Intensivt grønt tag
  En tagløsning med det tykkeste vækstlag til deciderede taghaver, som også kan tåle ophold af mennesker.
 • Semi-ekstensivt grønt tag
  En mellemting mellem ekstensive og intensive grønne tage. Typisk egnet til de mere naturnære typer af vegetation, urter og græsser.

Læs mere om

ArmaFlor® programmet
BesTec skræntbunds- og dækværkssystemer
Flydende vegetation
VegBlock
Tagvegetationsmåtter
Sedummåtter
Roof X vegetationsmåtter til vandrensning

Yderligere information: www.nykilde.dk, tlf. 5858 4072.

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår