Dokk 1

Nybygning af bibliotek i Aarhus på 3 etager hvor den ene etage er under jorden . Selve byggeriet er påbegyndt august 2011 til en anslået udgift på 1,8 mia.kr med et brutto areal på 30000 m².

Bygherren er Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Sport og Fritid og som arkitekt er valgt Schmidt Hammer Lassen Architects K/S. Projektet udføres i form af partnering som håndteres af Lödige Systems GmbH som er totalentreprenør.

Kigger vi på andre firmaer, som er koblet på byggeprojektet i Byggefaktas database, finder vi for eksempel Niras Århus som har deltaget som konstruktør ,som ventilationsentreprenør er Brøndum A/S Under konkurs og Brøndum A/S Under konkurs er valgt som VVS-entreprenør. El-installationerne håndteres af Bravida Danmark A/S.

Få alle detaljer om dette projekt med abonnement hos Byggefakta Smart

Involverede firmaer

Scantron A/S

Dokk1 er Århus’ nye Hovedbibliotek og Borgerservice, som ligger i Århus’ havneområde. Dokk1 er en del af det store kommunale byggeprojekt på havnen i Aarhus, som udover Dokk1 omfatter automatisk parkeringsanlæg, havnepladser og meget mere. Den blå og hvide facade på bygningen formår at afspejle både byen og den omringende havn, så der skabes sammenhæng mellem de to. Bygningen stod færdig i juni 2015.

Dokk1 har modulopbyggede dørstationer i et eksklusivt design installeret, som giver en nem løsning til flere funktioner. Der hænger Moduflex dørstationer både ved portene og trappeopgange. Derudover står der Moduflex søjler ved indgange,- både på gadeniveau og ved hovedindgangen. Dørstationerne har installerede kameraer, højtalere og ringetryk. Søjlerne har endvidere indgraveret navn og adresse med belysning i et fjerde modul. Ved opkald via ringetryk etableres der forbindelse til Sky-hustelefoner gennem IP dørtelefoni. På denne måde undgås kabling, hvilket gør installationen meget mere fleksibel.

 

DAMPA ApS

Hos DAMPA er vi stolte af at have været en del af, at realisere dette nyskabende byggeri. Helt konkret har vi leveret 8700 m2 sølvfarvede lameller i aluminium. Lamellerne kan laves i forskellige længder og bredder, og det giver derfor muligheden for at lege med og kombinere forskellige størrelser, samtidig er det en åben loftsløsning, hvor der også er mulighed for at tilpasse mellemrummet imellem lamellerne. På den måde står det altså frit for at skabe nøjagtigt det arkitektoniske udtryk, der er ønsket.

Ved projektet er ilagt akustikfilt for at imødekomme de akustiske krav, der selvsagt opstår i offentlige rum som dette. Blandt andet er panelerne installeret i restauranten, hvor den sagte summen af frokostsnak, bestik på tallerkner og folk der spiser, under mindre gode akustiske forhold næsten kan virke som øredøvende støj. Med akustikfilten i DAMPAs lameller forbliver lydniveauet på et behageligt niveau.


Schüco Denmark ApS

Schüco har leveret aluminiumsprofilerne til den geometriske glas-/alufacade i facadesystemet FW50+.HI (High Insulation) og FW50+.SG (Facade Wall, 50 mm (profilbredde), Structural Glazing). Selve facadeelementerne er leveret og monteret af Schüco partner Vinduefabrikken Brønderslev A/S.


DEKO p|s

DEKO har leveret og monteret 2500 m² indvendige glasvægge og 150 stk. glasdøre i DEKO FG, DEKO FG Silent og DEKO FG Fire fuldglasvægge – alle i samme smalle design.

Herudover har DEKO ligeledes monteret DEKO MV og DEKO MV Glass mobilvægge.


Bjarne Krag Vægsystemer

Under tilblivelsen af multikulturhuset Dokk1 i Århus, har vi haft en spændende opgave, hvor der skulle leveres 2 mobilvægge, der på den ene side skulle beklædes med akustikoverflader, der svarede til de akustiske overflader, der skulle anvendes til de tilstødende vægflader.

Samtidig blev der stillet høje krav til både væggenes evne til brandbeskyttelse og til lydreduktion.

I samarbejde med Bruno Hansen Furniture blev opgaven løst, så krav til lydreduktion og brandsikkerhed blev tilfredsstillet. Og de flotte akustiske overflader fortsætter uforstyrret fra de fast væggen hen over mobilvæggene, når de er lukket.


Tæppeland Erhverv A/S

6.000 m2 installationsgulv
6.000 m2 specialfremstillet massivt egeplankegulv
600 m2 PU belægning

I DOKK1s imponerende bygning i Aarhus har Tæppeland Erhverv lagt 6.000 m2 installationsgulv med 30 mm fibergips på stålben og lydbrikker. Oven på ligger et specialfremstillet massivt egeplankegulv, der med sit rustikke udtryk skal symbolisere drivtømmer og matche havnens omgivelser.

DOKK1 er også Europas største, automatiske P-hus med 1.000 pladser og 20 elevatorer, hvor der er lagt 600 m2 skridsikkert PU gulv.


Hudevad Radiator Design

Dokk1 er den store nye bygning på Aarhus havn, der huser bl.a. bibliotek og borgerservice. Dokk1-projektet repræsenterer en trend med at kombinere forskellige kulturelle formål under ét tag, sammen med kommercielle forretningsfunktioner. Udover biblioteket og borgerservicekontoret, indeholder Dokk1 også et teater/koncertsal, udlejede lokaler og en privat parkeringskælder.

Navnet “Dokk1” blev besluttet gennem en offentlig navnekonkurrence der blev afviklet i efteråret 2012. Kombinationen af bogstaver og tal betyder at navnet kan udtales både som “dokken” og “dok ét.” Navnet refererer til placeringen af bygningen, nemlig den tidligere industrielle havn.
Dokk1 og den nye urbane havn er en del af det større projekt, Urban Mediaspace Aarhus; det største konstruktionsprojekt nogensinde lavet af Aarhus. Formålet med projektet er at transformere havnen fra et industrielt og maritimt område til et almennyttigt urbant område.

 

Vetrotech

Glaskonstruktionerne i DOKK1 er baseret på Vetrotechs Contraflam Structure, som kan tilpasses til at opfylde specielle funktionskrav, samtidig med at alle myndighedskrav overholdes. I DOKK1 er der fx lydglas på den ene side af alle glasflader, da kravene til akustik er meget høje, fordi borgerservice og bibliotek er under samme tag. Der er også særlige krav til personsikkerhed. Glassene ud til atrierne skal bl.a. kunne holde til, at en person løber ind i dem, uden at de brister, og man falder ned.

Vi har arbejdet med brandglas i over 35 år og har en stor erfaring på området. Vores produktportefølje er ganske smal, men kan sammensættes efter Legoklodsprincippet, så glassene kan opfylde helt specifikke krav. Contraflam Structure er vores prestigeglas. Det kan holde varmestråling ude i 30-120 minutter og bliver mælkehvidt under brand. Det betyder, at man selv i store bygninger med mange glasflader er sikker i lang tid og samtidig undgår, at der udbryder panik, fordi man så at sige afskærmer udsynet til flammerne, forklarer Kjeld Østergaard fra Vetrotech.


Anlægsgartner
M.J. Eriksson Region Midt
Arkitekt
Schmidt Hammer Lassen Architects K/S
Belægning Entr.
Danjord A/S
Belægning Entr.
M.J. Eriksson Region Midt
Beton Entr.
Chr. Johannsen A/S
Beton Entr.
M.J. Eriksson Region Midt
Beton Entr.
Ncc Danmark A/S Building
Blikkenslager Entr.
Brøndum A/S Under konkurs
Brandsikrings Entr.
Brøndum A/S Under konkurs
Brandsikrings Entr.
Siemens A/S
Byggeleder
COWI A/S
Byggepladsetablering
Ncc Danmark A/S Building
Bygherre
Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Sport og Fritid
Bygherrerådgiver
PLH Arkitekter A/S
Bygherrerådgiver
Rambøll Danmark A/S Århus N
Ejendomsmægler
Colliers International Danmark A/S
El-entreprenør
Bravida Danmark A/S
El-entreprenør
Kemp & Lauritzen A/S
Element
A/S Boligbeton
Elevator/Lift Entr.
Kone A/S
Entr. Solceller
Solar Elements ApS
Facade Entr.
Kai Andersen A/S. Civilingeniører og Entreprenører
Fuge-/Lukning Entr.
Ncc Danmark A/S Building
Fundering Entr.
Per Aarsleff A/S Per Aarsleff A/S
Gravearbejde Entr.
Danjord A/S
Gravearbejde Entr.
Per Aarsleff A/S Per Aarsleff A/S
Gravearbejde Entr.
Sulzer Pumps Wastewater Denmark
Gulv Entr.
Tæppeland Glostrup ApS
Inventar Entr.
Inventarrum A/S
Involveret i projektet
A.P. Møller - Mærsk A/S
Involveret i projektet
Aarhus Kommune, Sekretariatet vedr. Urban Mediaspa
Involveret i projektet
REALDANIA
Jord/kloak Entr.
Per Aarsleff A/S Per Aarsleff A/S
Køleteknik Entr.
Wicotec Kirkebjerg A/S
Landskabsarkitekt
Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue ApS
Lejer
Hovedbiblioteket
Maler Entr.
Malerfirma Ernst Hansen A/S
Materieludlejning
AGJ Pitzner A/S
Murer Entr.
Chr. Johannsen A/S
Murer Entr.
Ncc Danmark A/S Building
Nedrivning Entr.
Per Aarsleff A/S Per Aarsleff A/S
Projektleder
Ncc Danmark A/S Building
Rådg.ing. el
Niras Århus
Rådg.ing. konstruktioner
Niras Århus
Rådg.ing. ventilation
Niras Århus
Rådg.ing. VVS
Niras Århus
Råhus Entr.
Ncc Danmark A/S Building
Sikringssystemer
Dominus A/S
Sikringssystemer
Kemp & Lauritzen A/S
Smede Entr.
Plan Trapper A/S
Snedker Entr
Bruno Hansen Furniture A/S
Snedker Entr
STB Byg A/S Under Konkurs
Styringssystemer Vent.
Dominus A/S
Styringssystemer
Dominus A/S
Stål Entr.
Give Steel A/S
Stål Entr.
Plan Trapper A/S
Stål Entr.
Richard Thomsen A/S
Tagdækning Entr.
Icopal Entreprise A/S Århus N
Totalentreprenør
Lödige Systems GmbH
Totalrådgiver
Schmidt Hammer Lassen Architects K/S
Tømrer Entr.
STB Byg A/S Under Konkurs
Ventilation Entr.
Brøndum A/S Under konkurs
VVS Entr.
Brøndum A/S Under konkurs

Produktkoblinger

Deko fg fuldglasvæg

DEKO har leveret og monteret 2500 m² indvendige glasvægge og 150 stk. glasdøre i DEKO FG, DEKO FG Silent ...


Facader

Schüco har leveret aluminiumsprofilerne til den geometriske glas-/alufacade i facadesystemet FW50+.HI (Hi ...


Dørtelefoni

Dokk1 er Århus’ nye Hovedbibliotek og Borgerservice, som ligger i Århus’ havneområde. Dokk1 er en del af ...


Brandbeskyttende glas

Glaskonstruktionerne i DOKK1 er baseret på Vetrotechs Contraflam Structure, som kan tilpasses til at opfy ...


Trægulve

6.000 m2 installationsgulv
6.000 m2 specialfremstillet massivt egeplankegulv
600 m2 PU belægnin ...


Mobilvægge

Under tilblivelsen af multikulturhuset Dokk1 i Århus, har vi haft en spændende opgave, hvor der skulle le ...


Akustikloft

Hos DAMPA er vi stolte af at have været en del af, at realisere dette nyskabende byggeri. Helt konkret ha ...


Projektdetaljer

Kategori:
Opførelse af multimediehus
Adresse:
Urban Mediaspace Aarhus
v/ Honnørkajen
Sydlige bastion Århus Havn
Aarhus
Midtjylland
Budget (Mio. ):
1,8 Mia.Kr
Entr. form:
Partnering
Parkeringspladser:
1000
Brutto kvm.:
30000
Etager:
3
Kælder:
1
Byggestart:
Juli/Aug2011
Færdigt:
Foråret 2015
Oprettet:
2001
Opdateret:
2015-11-24

Relaterede projekter

BORGERNES HUS

BORGERNES HUS

Ombygning | Odense Kommune | 25 Mio.kr

Ombygning af bibliotek i Odense Kommune på 3 etager hvor den ene etage er und...


Den Sorte Diamant, Det Kgl. Bibliotek

Den Sorte Diamant, Det Kgl. Bibliotek

København K

Det 20.733 m2 store kulturhus beliggende ud til Københavns Havn er en tilby...


Multikulturhus - Byens Havn

Multikulturhus - Byens Havn

Nybygning | Sønderborg | 70 Mio.kr

Nybygning af bibliotek i Sønderborg på 5 etager . Selve byggeriet er påbegynd...

Nyt Bibliotek

Nyt Bibliotek

Udv.renovering | Herning | 80,0 Mio.Kr

Udv.renovering af bibliotek i Herning . Selve byggeriet er påbegyndt oktober ...