Underliggende netværk af rør- og pumpesystemer

Annonce – Dato 26 okt 2021

Da den seneste tunnel mellem de færøske øer blev taget i brug, er det med et underliggende netværk af rør- og pumpesystemer, der holder vejen fri for vand og sikker for bilisterne.

Uponor, pumpesystemer

Da Færøernes længste undervandstunnel på 11,2 km, Eysturoy tunnelen, stod færdig i 2020, kunne færingerne nedbringe en betragtelig del af transporttiden mellem de to øer Streymoy og Eysturoy. Hvor tunnelen er dybest, går den 189 m under havoverfladen. Tunnelen er særdeles populær blandt det lille øriges beboere, og færingerne kan desuden prale af at have verdens første underjordiske rundkørsel, hvor den lokale kunstner Tróndur Patursson står bag en imponerende kunstinstallation.

SIKKERHED GEMT UNDER VEJBANEN

Under vejen sikrer et avanceret regn- og spildevandssystem af pumper og kilometervis af plastrør, at regn- og overfladevand ledes væk fra tekniske installationer og kørebanen. Mens trafikanternes blik følger udsmykningen, sørger tyngdekraften for, at vandet via riste og rør føres væk fra bilerne og kørebanen og ned til det laveste punkt i tunnelen, hvor store 16 bars pumper sender vandet tilbage til overfladen og ud i Skálafjørður fjorden.

Systemet arbejder med vandsøjler på 160 m og pumper mellem 1200-1500 l vand ud i minuttet, men er bygget til at kunne håndtere mere end fire gange så meget vand for til enhver tid at kunne holde tunnelen sikker for trafikanterne.

uponor, regn- og spildevandssystem af pumper

STØRSTE INFRASTRUKTUR-PROJEKT NOGENSINDE

Rørsystemerne er leveret af Uponor, som flere gange tidligere har leveret rørløsninger af plast til tunnelbyggeri på Færøerne. Hver gang har det været i samarbejde med det færøske selskab KJ Hydraulik. Det er der en grund til, fortæller Jonn Sólheim Thomsen, der er sales engineer hos KJ Hydraulik.

Vi har over femten års erfaring med at arbejde sammen med Uponor, og da der er store krav til sikkerhed på et projekt som dette, er Uponors ekspertise og kendskab til deres produkters styrke og svagheder helt afgørende for, at vi har valgt dem som leverandør endnu en gang, siger Jonn Sólheim Thomsen. Han tilføjer:

Plast er et meget slidstærkt materiale med en garanteret levetid på over 100 år, og så er det meget lettere at håndtere og montere end tilsvarende rørsystemer af andre materialer.

Uponor har leveret trykrør, tanke og ti kilometer rørsystemer til projektet. Uponor har tidligere leveret lignende regn- og spildevandssystemer til blandt andet Øresund og Storebæltsforbindelserne.

Download magasinet Pipe World med mange flere spændende Uponor projekter.

Referenceprojekter fra Uponor Infra A/S

Jyllingevej

Jyllingevej

Anlægsarbejde | Rødovre | 20 mio.kr

Anlægsarbejde af fjernvarme-/gasledninger i Rødovre . Selve byggeriet er påbe...

Nicolinehus

Nicolinehus

Nybygning | Aarhus | 1000 mio.kr

Bricks A/S opfører boliger og erhverv mellem Bassin 7 og lystbådehavnen, Aa...

Pilemølle Erhverv – Erhvervsudstykning i Ishøj

Pilemølle Erhverv – Erhvervsudstykning i Ishøj

Anlægsarbejde | Ishøj | 30 mio.kr

Anlægsarbejde af fjernvarme-/gasledninger i Ishøj . Selve byggeriet er påbegy...

Syvstjernen Bassin

Syvstjernen Bassin

Anlægsarbejde | Furesø Kommune | 10 mio.kr

Anlægsarbejde af fjernvarme-/gasledninger i Furesø Kommune . Selve byggeriet ...