Specialiserede håndværkere renoverer Designmuseet

Annonce – Dato 18 maj 2021

Halvandet år. Så længe regner Designmuseum Danmark med at være lukket. De historiske bygninger skal renoveres, og det er en udfordring, der kalder på specialister og moderne materialer.

Ardex, Ardex har leveret rådgivning og produkter fra gulv til loft

Designmuseet har siden 1926 haft til huse i én af de mest centrale rokokobygninger i København. Oprindeligt bygget i 1757. Nu trænger de fredede bygninger til den helt store renovering.

Fuldklæb, omhu og omtanke

Arbejdet med en historisk bygning kræver mere end almindelig omhu og omtanke. Så det er erfarne håndværkere, som er sat på sagen. Én af dem er murerformand Svend Matthisen fra Einar Kornerup A/S, som står for renoveringen af gulvene.

Og det er ikke nogen lille opgave, Svend og hans team står over for. Marmorfliserne på i alt 3.000 kvm gulv har løsnet sig og flere fliser er revnede. Alle fliser skal derfor tages op, der skal etableres nyt gulvvarmeanlæg og de marmorfliser, der ikke er gået i stykker, skal lægges ned igen. Svend Matthisen fortæller:

- Da fliserne oprindeligt blev lagt, anvendte man en teknik, som desværre har skabt hulrum under fliserne. Det betyder, at flere af fliserne er knækkede. I dag fuldklæbes fliserne med en naturstensklæber, der sikrer, at flisen hæfter ordentligt på underlaget. Og selvfølgelig på et mere plan underlag. Naturstensklæberen sikrer også, at der ikke opstår misfarvninger på hverken de nye fliser eller på de gamle, flotte fliser.

Ardex, Designmuseet har siden 1926 haft til huse i én af de mest centrale rokokobygninger i KøbenhavnArdex, Specialiserede håndværkere renoverer Designmuseet

De eksisterende marmorfliser i alle fire fløje tages forsigtigt op, sorteres og genanvendes. Til fuldklæbningen bruges Ardex N 23 W naturstensklæber.

Fremtidssikret loft

Også malermester Mogens Hvidtfeldt fra malerfirmaet
Hvidtfeldt & Hansen,Ardex, Udfordringen ved Designmuseet har blandt andet været, at vi ikke kunne anvende et armeringsnet i loftet som har erfaring fra større historiske projekter som Christiansborg og Amalienborg slot, er med til at renovere. Hans team skal male alle lofter samt designmuseets i alt 250 vinduer, og malerne er også stødt på anderledes problematikker i palæbygningerne. Han fortæller:

- Udfordringen ved Designmuseet har blandt andet været, at vi ikke kunne anvende et armeringsnet i loftet. Så vi har fået god rådgivning hos Ardex, der har vist os, hvordan vi i stedet kunne bruge en fiberforstærket spartelmasse. Den spartler vi med, inden vi maler, for at minimere risikoen for, at der kommer revner i fremtiden.

Til at fiberforstærke loftet har malerne brugt Ardex F 5 spartelmasse.

Ud over bygningens indre restaureres de historiske sandstensudsmykninger på bygningens facader. Designmuseet forventer at kunne genåbne museet
for publikum primo 2022.