Annonce – Dato 23 Apr 2025
Direkte genanvendelse af beton i hele stykker kan give en CO₂-reduktion.
I et fælles projekt har CRH Concrete og Tscherning arbejdet målrettet på at finde praktiske og økonomisk bæredygtige metoder til at bringe brugt beton tilbage i byggeriet.
I Danmark bliver størstedelen af byggematerialer fra nedrivning allerede genanvendt – men oftest i knust form som tilslag i nye betonelementer. Det har en vis værdi, men det udnytter ikke materialets fulde potentiale for CO2-reduktion. Når betonen derimod bevares i større brudstykker og genbruges direkte i nye betonelementer, opstår muligheden for at erstatte jomfruelige materialer som cement, sand og sten.
Fokus på genanvendelsen begynder under nedrivningen. Her klippes betonen fri - i stykker på ca. 1 x 2 m – en metode, der giver rå brudflader, som gør det nemmere at opnå god vedhæftning i den efterfølgende støbning. Stykkerne støbes direkte ind i de nye vægge.
De indstøbte betonstykker fungerer ikke kun som en strukturel del – de kan også blive en del af fortællingen. Vibeke Starup, Director External Operations hos CRH Concrete, peger på de æstetiske og kommunikative muligheder:
– Man kan f.eks. lade de genanvendte dele stå synligt i betonvæggene. Det bliver et arkitektonisk element, der formidler, at der er tænkt i ressourcer og ansvarlig materialeanvendelse.
Foreløbige beregninger fra projektet viser, at direkte genanvendelse af beton i hele stykker kan give en markant CO₂-reduktion – netop fordi det erstatter ny beton og ikke kun tilslag. Det er en afgørende forskel.
Camilla Dyring, bæredygtighedschef hos CRH Concrete, forklarer:
– Når vi genbruger hele betonelementer, reducerer vi behovet for at producere ny beton med jomfruelige materialer. Det giver en væsentlig større CO₂-besparelse, end hvis vi kun bruger det som knust tilslag. Samtidig kan man også arbejde med hybridløsninger, hvor de indstøbte stykker placeres i ny beton, som i sig selv indeholder nedknust beton – det kombinerer fordelene fra begge metoder.
Alle betonelementer – også dem med genanvendt indhold – skal leve op til gældende krav til styrke og holdbarhed. Derfor er dokumentation en vigtig del af projektet.
– Vi dokumenterer bæreevnen i henhold til samme normer som for nye elementer, så de genbrugte dele kan anvendes i både skillevægge og trappekerner, siger Lars Reimer, Teknisk Chef hos CRH Concrete.
For at genanvendelse skal få fodfæste i branchen, er det nødvendigt med samarbejde på tværs – fra nedrivning til produktion. Det handler både om teknik og om at gentænke materialernes rejse gennem byggeriet.
– Vi skal se den eksisterende bygningsmasse som en værdifuld ressource, og ikke noget, der kun kan genbruges på samme adresse. Ved at tænke industrielt og cirkulært, kan materialer fra ét projekt anvendes i et helt andet byggeri, forklarer Vibeke Starup.
En af barriererne for skalering er, at gældende standarder endnu ikke er fuldt tilpasset genbrug.
– I dag kan vi kun levere materialerne som rammeelementer, fordi der mangler normer, der understøtter fuld garanti på gammel beton. Det skal ændres, hvis vi skal rykke for alvor. Erfaringerne fra dette projekt – og vores tidligere arbejde med genbrug af huldæk – viser dog, at genanvendelse af beton kan blive en væsentlig brik i fremtidens byggeri, slutter Lars Reimer.
Cirka 25 % genbrug i nye C35- og C20-elementer
23 % CO₂-reduktion sammenlignet med standardelementer
Læs mere på www.crhconcrete.dk
Nybygning | København | 820 Mio.Kr
Nybygning af idrætshal/gymnastiksal i København på 4 etager . Selve byggeriet...
Produkt: Byggesystemer: Arena og P-hus
Nybygning | Tårnby | 566 mio.kr
Nybygning af hotel/motel i Tårnby med 357 lejligheder på 11 etager hvor den e...
Produkt: Betonelementer: Bolig og domicil
Nybygning | Aarhus | 300 mio.kr
Nybygning af boligblokke i Aarhus med 652 lejligheder på 28 etager hvor den e...
Produkt: Betonelementer: Bolig og domicil
Produkt: Byggesystemer: Arena og P-hus