Håndværkere i reb gør din bygning grønnere

Annonce – Dato 9 jun 2022

Ved at løse opgaver i højden i både byggefasen og driften er Sky-Work med til at sikre den grønne omstilling i byggeriet.

Håndværkere i reb gør din bygning grønnereVed at indtænke en Harken Longspan Skinne allerede i projekteringsfasen kan totalentreprenøren og bygherre få løst mange forskelligartede opgaver både i løbet af byggefasen og på den efterfølgende drift.

De fleste af os har nok med gys og fascination set de vinduespudsere, der hænger i reb uden på høje bygninger for at passe deres arbejde. Det er dog langt fra kun vinduespudsning, de svævende mennesker arbejder med. Hvis de kommer fra virksomheden Sky-Work, er det uddannede håndværkere der – hængende i reb – murer, fuger, udfører blikarbejde, udskifter tagrender eller lignende på de højtplacerede og ofte svært tilgængelige steder.

Rope access hedder arbejdsformen, og med rope access bliver det muligt at løse selv komplicerede opgaver uden brug af stilladser, lifte og kraner. Blandt de opgaver Sky-Work har udført er bl.a.:

  • Udskiftning af facadeglas på Aarhus City Tower
  • Reparation af skorstene/brandkarme
  • Vedligeholdelse af Roskilde Domkirke
  • Fugning af elementer på Rødovre Port
  • Opsætning af altaner på Papirtårnet

Håndværkere i reb kan spare både arbejdstid, penge og CO2 ved at løse opgaven fra toppen af bygningenOGSÅ STORE ENTREPRISER

Da virksomheden blev etableret for seks år siden, fungerede medarbejderne primært som udøvere af små, praktiske opgaver i højden, men som tiden er gået, har virksomheden udviklet sig til også at tage store entrepriser samt være rådgiver i byggeriet.

”Vi hjælper arkitekter og totalentreprenører, og bliver taget ind som rådgivende partner. Vi hjælper bl.a. arkitekter med, hvordan de laver løsninger til bygningerne, så de kan driftes grønnere. Vi kan f.eks. rådgive om – og også udføre – montage af en skinne øverst på bygningen, så man kan tilgå bygningen med reb ovenfra. Det giver både mening, mens bygningen opføres og når den skal driftes efterfølgende,” forklarer Sky-Works salgs- og marketingdirektør Jeppe Graversen.

Han tilføjer: ”Branchen er kæmpestor i udlandet, og herhjemme begynder man også at se værdien af det, man kan i reb. Derfor har vi også startet en afdeling i Dubai for at suge viden omkring vedligeholdes af højhuse til os, så vi hele tiden kan være market leader på udviklingen.”

Billede: Håndværkere i reb kan spare både arbejdstid, penge og CO2 ved at løse opgaven fra toppen af bygningen

SKINNEN GJORDE FLERE LØSNINGER NEMMERE

En af dem, der har gode erfaringer med rope access i praksis, er projektleder Morten Holler fra entreprenørfirmaet Kaj Ove Madsen Aarhus A/S, der fungerede som totalentreprenør på opførelse af det markante bolig- og erhvervsbyggeri Pakhusene på Aarhus Ø, da de blev bygget i 2019-2020.

Sammen med bygherre valgte totalentreprenøren at hyre Sky-Work til at integrere en permanent Harken Longspan Skinne i murkronen, så håndværkere i reb kan bevæge sig ubesværet rundt på bygningen. Det gav store fordele under opførelsen, bl.a. fordi Pakhusene er bygget ud til en kanal. Kanalen gjorde det svært at komme til med lift eller stillads, hvilket gjorde det endnu vigtigere at finde et alternativ til tungt materiel, så det blev nemt for håndværkere at løse opgaver i højden – både i anlægsfasen og på det færdige byggeri.

”Skinnen gjorde flere løsninger nemmere for mig i anlægsfasen, men den giver især langsigtede fordele på driften, fordi bygherre og driftsselskab også kan se værdien i rope access. De havde god erfaring med at bruge håndværkere i reb til løbende vedligehold på det første af de tre tårne, og bad os derfor om at klargøre anden del af byggeriet til det,” fortæller Morten Holler, der også valgte at få håndværkere i reb til at udføre alt fugearbejde på facaden i anlægsperioden.

Han anbefalede også rope access til at få pudset samtlige vinduer i de henholdsvis ti og tolv etager høje tårne, inden byggeriet skulle afleveres. Dertil fik elementleverandøren udskiftet sten øverst på facaden, hvor han ikke kunne nå op med lift, og tømreren fik udskiftet sålbænke og serviceret fuger på vinduerne.

Altanmontage fra Sky Workfugearbejde via rope acces

Billede tv: Entreprenøren sparer en dyr, dieselslugende kran ved at lade monteringen tage udgangspunkt i svævende håndværkere. Sky-Work har både tømrere, murere, blikkenslagere, malere og smede ansat.

Billede th: Når håndværkeren kan passe sit fugearbejde via rope acces, forstyrre han ikke de andre entrepriser på byggepladsen. Alt i alt giver det et grønnere og mere smidigt byggeri, at han ikke skal bruge lift eller kran.

FOKUS PÅ DET GRØNNE

Med udgangspunkt i løsninger som Harken Longspan Skinne og rope access, der kan fremme grønt byggeri, er Sky-Work langt med at få lavet en carbon footprint-analyse, der ved hjælp af modelberegninger kan give et indblik i, hvor meget CO2 håndværkere i reb kan spare miljøet for. Dette set i forhold til mere gængse metoder som lifte og kraner, der skal fragtes til byggepladsen og bruger diesel, mens arbejdet udføres.

”Lifte i de her størrelser kører ofte på diesel, og nogle gange kører de i tomgang flere dage i træk. Vi har fokus på det grønne og arbejder hele tiden henimod grønne løsninger, der giver CO2-besparelser. Vi har bare ikke officielt fået bevis for det endnu. Det regner vi med at få, når rapporten er færdig en gang i efteråret 2022,” siger Jeppe Graversen, og tilføjer til slut:

”Ved byggeri over 5. sal vil det oftest give mening at tage fat i os, men byggeriet behøver ikke nødvendigvis være højt for at bruge Sky-Work, for vi kan også sikre frihed, når man designer udearealer. Med rope access slipper man for at drifte bygningen med lifte.”

For yderligere oplysninger kontakt:  Salgs- og marketingdirektør, Jeppe Graversen, Jg@skywork.dk, tlf.: 41291042.